Caută

Lacul Varlaam – întrebări și răspunsuri (2)

Am publicat în februarie 2020 un articol în care Mădălin Barnea (unul dintre cei doi administratori de la Varlaam) și cu mine am răspuns la câteva dintre întrebările puse de clienții lacurilor. Un an mai târziu, avem un set nou de întrebări primite de la pescari și le vom răspunde în materialul de față.

Alegerea locurilor

Care sunt cele mai bune locuri de pescuit?

Mădălin Barnea: Au trecut opt ani de când administrez lacul Varlaam. În acești opt ani, am cunoscut și am stat de vorbă cu sute de pescari. Am avut discuții depre pescuit, strategii, nade, locuri fierbinți, echipamente, noroc etc. De multe ori, am analizat și comparat partidele de pescuit ale unora dintre ei. Am făcut comparații prin prisma strategiilor discutate și a rezultatelor acelor partide. Am adunat în felul acesta o experiență bogată în ceea ce privește problemele cele mai des întâlnite. 

Mădălin Barnea cu un crap de 20kg cu un aspect de sculptură în lemn, prins pe Sectorul B.

Majoritatea pescarilor, în momentul în care ajung pe stand și încep partida, mă întreabă cum să pescuiasca. Pe ce loc au prins cei care au pescuit înaintea lor și care sunt „locurile fierbinți”? Întrebările sunt normale și e foarte bine să culegi informații recente despre lac sau despre locul pe care pescuiești, dar trebuie să ai în vedere că asta nu îți garantează reușita. Cele două lacuri de la Varlaam sunt balastiere cu multe structuri, cu adâncimi variate și cu multă hrană naturală. Din aceste motive, locurile în care se hrănesc peștii se pot schimba de la o zi la alta sau de la o săptămână la alta. Un alt factor important e vântul, care îți poate muta peștele de pe stand în doar câteva ore. De aceea, nu putem vorbi despre „locuri fierbinți” permanente, cum se întâmplă pe alte lacuri. Sectorul A, în special, e într-o continuă schimbare. Lacul e pe cât de mic, pe atât de greu. Fiecare stand are zone cunoscute că fiind productive, pe care se prinde pește frecvent, dar „frecvent” nu înseamnă „zilnic”. Frecvența se vede la nivelul unui sezon, nu la nivelul unei partide. De aceea, le recomand pescarilor să încerce un pescuit cât mai diversificat, dacă pot spune așa. Monturile trebuie puse pe toate adâncimile, de la 50cm la 4m. Trebuie să încerci, dacă poți, toate locurile, începând de lângă malul pe care stai și până în malul de vis-a-vis. De asemenea, e bine să încerci atât zone cu substrat tare, cu nisip sau cu piatră, cât și zonele cu mâl. Pe Varlaam nu există locuri în care să fii absolut sigur că prinzi – și asta e frumusețea pescuitului. E un pescuit care te obligă să gândești, nu e un pescuit de rutină. E bine să păstrezi unul sau două locuri principale, unde să aștepți peștele dacă ai încredere în ele, iar cu restul lansetelor să tatonezi, să schimbi și să cauți mereu locuri noi.

Cele două lacuri de la Varlaam sunt balastiere cu multe structuri, cu adâncimi variate și cu multă hrană naturală. Din aceste motive, locurile în care se hrănesc peștii se schimbă de la o zi la alta sau de la o săptămână la alta.

Mădălin Barnea
Varlaam - întrebări și răspunsuri
Perspectivă cu standul B2 de pe Sectorul B, un stand cu o diversitate de adâncimi și structuri.

Bineînțeles, toate astea nu se pot face într-o zi sau două. Cu cât partida e mai scurtă, cu atât pescarul are mai puțin timp la dispoziție ca să încerce diverse locuri. De aceea le recomandăm clienților să facă partide cât mai lungi, iar în alocarea rezervărilor le dăm prioritate celor care sunt interesați de perioade lungi. Partidele lungi sunt în avantajul pescarilor. Sunt și în avantajul lacului, atât sub aspectul capturilor, cât și sub aspect administrativ și financiar. Nu e întâmplător că multe alte lacuri cu crapi mari funcționează cu rezervări de minim o săptămână. Într-o partida lungă, ai mai multe șanse să înțelegi standul și să prinzi pește. Ca să nu mai vorbim de faptul că, în unele zile, peștele se hrănește atât de slab, încât nimeni nu prinde nimic. Dacă stai 48 de ore și nimerești o asemenea perioadă, șansele de a avea rezultate sunt reduse. În schimb, dacă stai o săptămână, e aproape cert vei avea la un moment dat o fereastră de vreme optimă și de hrănire. În astfel de cazuri, dacă știi ce ai de făcut, poți să prinzi pește după pește. 

Vlad Pavlovici cu o captură de 22,6kg prinsă pe Sectorul B în septembrie 2020.

Starea de spirit

Ce s-a prins pe stand înaintea partidei mele? Cum a mers standul săptămâna asta?

Mădălin Barnea: Aproape fiecare pescar îmi pune întrebările astea în momentul în care ajunge pe lac sau la telefon, cu o zi sau două înaintea partidei. Cum spuneam, e normal să iei pulsul lacului. E interesant că oamenii reacționează complet diferit când aud ce s-a prins și pot fi foarte influențați. Am observat că se împart în două categorii – optimiști și pesimiști. Dacă le spun că lacul a mers bine sau că s-au prins crapi mari pe standul pe care urmează să pescuiască, optimiștii se bucură și răspund: „O să avem o partida bună”, în timp ce pesimiștilor le cade cerul în cap și zic: „Noi n-o să prindem nimic”. Dacă le spun că lacul a mers slab sau că nu s-a prins pe standul pe care și l-au rezervat, optimiștii zic: „Nu e nicio problemă, o să înceapă să mănânce, trebuie să prindem ceva”, în timp ce pesimiștii răspund: „Da, e clar, nici noi n-o să prindem mare lucru”. Ca o paranteză legată de lipsa încrederii, unii pescari îmi spun la începutul partidei: „mi-e frică de partida asta” sau „mi-e frică de standul ăsta”. 

Din experiența anilor petrecuți pe lac, lucrurile care mi se par cele mai importante pentru reușita unei partide sunt încrederea în ceea ce faci și vremea favorabilă.

Mădălin Barnea
Varlaam - întrebări și răspunsuri
Peisaj de pe Sectorul B, o balastieră de 25ha cu multe structuri, între care cinci insule.

După părerea mea, e important ca pescarii să țină cont de ce se întâmplă pe lac când încep partida, dar n-ar trebui să se lase influențați într-un sens negativ. Un stand nou sau o perioadă dificilă înseamnă o provocare interesantă și poți să înveți lucruri utile și în partide în care prinzi mai puțin. Din experiența anilor petrecuți pe lac, lucrurile care mi se par cele mai importante pentru reușita unei partide sunt încrederea în ceea ce faci și vremea favorabilă. Vremea nu ține de noi și nu o putem schimba. Putem doar să încercăm să facem partide mai lungi, ca să avem șanse și la perioade cu vreme bună. În schimb, încrederea ține de noi și cred că poate influența foarte mult reușita partidei. Dacă ești optimist și încrezător în șansa ta, dacă ești relaxat și atent la detalii, dacă ai răbdare, poți avea o partida reușită. E suficient să pui pe saltea un singur pește mare și poți avea un nou record personal. Dacă ești pesimist, stresat, nesigur, faci greșeli și de cele mai multe ori nu prinzi. Nu simți plăcerea și relaxarea pe care ar trebui să ți le aducă pescuitul și poți avea o partidă ratată.

Dacă ne uităm la pescarii cu experiență și cu rezultate constant bune la Varlaam, observăm că, indiferent ce s-a întâmplat pe lac înaintea partidei lor, în general au partide reușite. Explicația stă în faptul că știu ce fac, au încredere în strategia lor și au capacitatea să se adapteze.

Mădălin Barnea
Un trofeu de 22,2kg pentru Vlad Pavlovici pe Sectorul B, prins în septembrie 2019.

Dacă ne uităm la pescarii cu experiență și cu rezultate constant bune la Varlaam, observăm că, indiferent ce s-a întâmplat pe lac înaintea partidei lor, în general au partide reușite. Explicația stă în faptul că știu ce fac, au încredere în strategia lor și au capacitatea să se adapteze. Randamentul unui stand depinde de felul în care e pescuit. Dacă pescarul care l-a ocupat înaintea ta nu cunoștea standul și n-a avut timp să-l învețe sau a făcut unele greșeli în urma cărora n-a prins pește, rezultatele lui sunt irelevante pentru tine. Deseori, vedem partide bune alternând cu partide slabe pe același stand. Asta poate să țină de condițiile meteo, dar are legătură și cu modul în care a fost abordată partida.

Varlaam - întrebări și răspunsuri
Peisaj cu nori de furtună pe Sectorul B. Condițiile meteo pot influența foarte mult o partidă.

Strategia corectă

Care este strategia cea mai indicată pentru Varlaam?

Mădălin Barnea: În fiecare an, vin la Varlaam mulți clienți noi, iar majoritatea ne cer sfatul în privința strategiei de pescuit, ceea ce e foarte bine. Unul dintre aspectele pe care vor să și le clarifice e cât ar trebui să nădească? Mult, puțin, rar, des? Cum unii fac partide scurte (durata minimă a unei partide la crap pe Varlaam este de 48 de ore; ținând cont de profilul lacurilor, considerăm că o partidă de 48 de ore e o partidă scurtă), iar alții fac partide de o săptămână, e dificil să le putem spune de la început cât și cum ar trebui să nădească. În principiu, îi sfătuim să nădească prudent. Să nu înceapă partida cu o nădire masivă. Să țină cont de anotimp, de temperatura apei și de apetitul peștelui în acel moment. Pescuind plantat, ai avantajul că poți nădi exact în același loc. Din acest motiv,  cred că e mai indicat să începi pescuitul cu mici farfurii de nadă și eventual cu un săculeț atașat monturii. La o partidă lungă, poți încerca să nădești mai mult pe un loc care ți se pare potrivit pentru asta, având în vedere că ai mai multe zile la dispoziție, dar în general cantitatea de nadă aruncată în apă e bine să fie proporțională cu numărul trăsăturilor. Dacă prindem sporadic și pe locuri diferite, nădim puțin și încercăm să „păcălim” cât mai mulți pești. Dacă găsim un loc unde prindem încă din primele ore ale partidei, iar frecvența trăsăturilor crește, putem face acolo un pat de nadă consistent și întreținut constant, ca să nu pierdem peștii din zonă. Dacă frecvența trăsăturilor scade după o zi sau două, e clar că zona nu mai trebuie nadită. Un aspect-cheie ține și de perioada calendaristică. Sunt perioade în care trebuie să fim foarte atenți cu cantitea și tipul nadei cu care pescuim. Primăvara devreme, pe apă foarte rece, vara pe caniculă și toamna târziu spre iarnă – astea sunt perioade dificile, în care peștele se hrănește slab și care implică o nădire ușoară.

În principiu, sfătuim pescarii să nădească prudent. Să nu înceapă partida cu o nădire masivă. Să țină cont de anotimp, de temperatura apei și de apetitul peștelui în acel moment. Pescuind plantat, ai avantajul că poți nădi exact în același loc.

Mădălin Barnea
Varlaam - întrebări și răspunsuri
Montură Blow Back cu varniș și forfac scurt, de 15cm. La cârlig, două boiliesuri tari de 16mm.

Alegerea standului

Cum trebuie ales standul de pescuit?

Mădălin Barnea: Alegerea standului și alegerea locurilor de pescuit, adică locurile pe care pui montura și nada, sunt poate cele mai importante lucruri în economia unei partide. Din păcate unii pescari își aleg standul după criterii mai puțin relevante. De pildă, nu concep să stea decât pe anumite standuri pentru că au auzit că standurile în cauză sunt „cele mai bune”. Chiar dacă perioada în care urmează să pescuiască nu e ideală pentru standul respectiv, vor să stea doar acolo. Rareori acceptă alt stand, chiar dacă ar avea mai multe șanse să prindă. Alt aspect e confortul. Unii pescari își aleg standul pentru că are umbră, pentru că e aproape de parcare, toaletă și duș sau pentru că e frumos! 

Alegerea standului și alegerea locurilor de pescuit, adică locurile pe care pui montura și nada, sunt poate cele mai importante lucruri în economia unei partide.

Mădălin Barnea
Varlaam - întrebări și răspunsuri
Standurile puțin pescuite pot să dea uneori rezultate bune pentru că peștii caută locurile liniștite.

Toate astea sunt justificate dacă vrem să ne relaxăm. Dacă vrem să prindem pește, e bine să ne orientăm după alte lucruri: complexitatea standului (adâncimi și structuri), poziția standului (suprafața de apă pe care o are la dispoziție), presiunea pe lac (influența standurilor vecine). Standurile puțin pescuite dau uneori rezultate surprinzătoare pentru că peștii caută locurile liniștite. Ținând cont că rezervările se fac din timp, pescarii sunt de obicei în situația să pescuiască doar pe standul pe care și l-au rezervat. Dacă în timpul partidei apar standuri libere pe care se pot muta, merită luat în calcul și acest lucru. Am avut destule cazuri de clienți care și-au salvat partida mutându-se pe alt stand, unde erau mai avantajați de condițiile meteo, de pildă vântul bătea spre ei și le aducea pește.

Varlaam - întrebări și răspunsuri
Pescarii se pot muta de pe un stand pe altul în timpul partidei dacă găsesc standuri libere.

Boiliesuri recomandate

Ce boiliesuri și ce arome dau cele mai bune rezultate pe Varlaam? 

Vlad Pavlovici: E o întrebare pe care am primit-o în special de la pescarii care urmau să vină la Varlaam pentru prima oară. La originea ei stă o concepție larg răspândită (dar greșită) conform căreia boiliesurile se identifică prin aroma pe care o conțin. Când vorbesc despre randamentul unui boilies, pescarii îl asociază implicit cu aroma boiliesului. Producătorii de nadă își denumesc frecvent boiliesurile prin intermediul unor arome, ca le să facă mai ușor de înțeles pentru publicul larg și implicit mai ușor de vândut și, în felul ăsta, pescarii ajung să considere că boiliesul e cumva sinonim cu aroma. În realitate, lucrurile sunt ceva mai complexe. Nu e scopul acestui articol să explicăm de ce un boilies nu trebuie privit doar din perspectiva aromelor pe care le conține, e suficient să le spunem celor care vin pentru prima oară la Varlaam că pot să facă abstracție de aroma boiliesurilor. Mă refer aici la boiliesurile folosite ca nadă. Boiliesurile de cârlig, care se bazează în mod special pe ingrediente de atracție cum ar fi aromele, sunt o altă discuție.

Majoritatea boiliesurilor cu care se pescuiește la Varlaam sunt probabil fishmeal-uri (boiliesuri pe bază de făină de pește), dar am testat și alte tipuri de boilies, pe bază de birdfood-uri sau pe bază de făină de alune tigrate, și am prins bine și cu ele.

Vlad Pavlovici
Unele dintre cele mai eficiente boiliesuri, cum este Complex-T, nu conțin arome sintetice.

Din experiența noastră, se poate pescui Varlaam cu orice boilies bun, de la orice firmă. Cu sau fără aromă. Nu am constatat ca peștii să fie dependenți de un anumit boilies și cu atât mai puțin de o anumită aromă. Majoritatea boiliesurilor cu care se pescuiește sunt probabil fishmeal-uri (boiliesuri pe bază de făină de pește), dar am testat și alte tipuri de boilies, pe bază de birdfood-uri sau pe bază de făină de alune tigrate, și am prins bine și cu ele. Totul ține de modul în care sunt folosite. Cele mai utilizate boiliesuri la Varlaam sunt probabil cele de la Dynamite Baits (dacă ne uităm în statistici la numărul de crapi mari prinși cu ele), iar unele boiliesuri Dynamite Baits, cum ar fi Complex-T, nu conțin arome sintetice, au doar aroma ingredientelor naturale. 

Vlad Pavlovici cu un crap-oglindă de 21,8kg prins pe Sectorul B în noiembrie 2018.

Pe lacurile de la Varlaam, localizarea peștelui e de departe cel mai important factor. Datorită faptului că atât Sectorul A, cât și Sectorul B au multe structuri și diferențe de nivel, iar densitatea de crap e medie spre mică, este esențial să alegi corect locul pe care pui montura și nada. Pescarii cu experiență la Varlaam discută mai puțin despre nade. Când se prinde un pește mare, nu întreabă la ce s-a prins, întreabă unde s-a prins. Se discută despre locuri și despre condițiile care le influențează, cum ar fi direcția și intensitatea vântului, adâncimea și temperatura apei, structura și substratul etc. De exemplu, la preluarea unui stand de la cei care au pescuit pe el înaintea ta, cele mai relevante informații pe care le poți cere sunt: la ce adâncime a răspuns peștele, pe ce structură, pe ce substrat, eventual la ce ore. Sugestia noastră pentru cei care nu cunosc lacurile de la Varlaam este să vină cu boiliesuri pe care le cunosc și în care au încredere și să se concentreze pe localizarea peștelui și pe strategia de nădire. Astea sunt lucrurile care contează în primul rând. Aroma boiliesurilor e mai puțin importantă. 

Orice boilies de calitate, de la orice firmă, poate fi eficient. În informațiile pe care le dăm pescarilor, accentul se pune pe aplicarea corectă a nadei. Felul în care folosești nada e mai important decât nada în sine.

Vlad Pavlovici
La Varlaam, mulți pescari folosesc boiliesuri mici. În imagine, boiliesuri de 15mm ținute la uscat.

Dacă pescarii au nevoie de recomandări, le putem recomanda boiliesurile Dynamite Baits (cu care avem o veche relație de colaborare și care sunt disponibile și pe lac), cum ar fi The Source sau Complex-T, dar orice boilies de calitate, de la orice firmă, poate fi eficient. În informațiile pe care le dăm pescarilor (și avem numeroase articole și filme pe tema pescuitului la Varlaam), accentul se pune pe aplicarea corectă a nadei. Felul în care folosești nada e mai important decât nada în sine. Sectorul A și Sectorul B sunt lacuri surprinzător de diferite în unele privințe, iar un aspect critic e să înțelegi ce cantitate de nadă trebuie folosită în funcție de situație. Pe Sectorul A, se pescuiește în general cu nadă puțină – o mână de boiliesuri întregi sau sparte în jurul monturii e suficientă. Poți să pescuiești cu mai puțin de 1kg de boilies pe zi și să prinzi bine. Pe Sectorul B, unde frecvența trăsăturilor e mai mare, îți trebuie mai multă nadă. În perioadele cele mai productive ale anului, mai ales primăvara, pe Sectorul B se pot consuma cantități mari de boiliesuri și semințe, în timp ce pe Sectorul A cea mai sigură abordare, indiferent de sezon, e o nădire prudentă.

Închide
Copyright © 2013 - CarpOnline.ro | Toate drepturile rezervate
Închide