Firele combi sunt un material de forfac foarte des folosit de pescarii de crap pentru aproape orice tip de montură. Un fir combi e un fir textil îmbrăcat într-o cămașă de protecție. Cămașa îi dă firului o anumită rigiditate, care face că forfacul să nu se încurce în aruncare. Cămașa e produsă din straturi de material plastic și se poate curăța pentru a lăsa liber firul textil din interior. Există o mare varietate de fire combi, dar în principiu firele combi pot fi clasificate în trei categorii: rigide, semirigide și suple. Firele semirigide și suple sunt ușor de folosit, în timp ce firele combi rigide sunt mai greu de prelucrat, pentru că materialul e destul de sârmos în momentul în care îl scoți de pe rolă. După prelucrare, firul rigid se întinde perfect și oferă o prezentare foarte bună.

Combi-Stiff face parte din categoria firelor rigide, după cum o arată și numele. Stiff înseamnă în engleză „rigid”. E un material realizat dintr-un fir textil suplu îmbrăcat într-o cămașă de protecție din plastic. Cămașa e extrem de rigidă. Combi-Stiff e cel mai rigid fir de forfac combi pe care l-am folosit. Când scoți firul de pe rolă, e ca o sârmă. Din cauza rigidității, e mai greu de lucrat cu el în comparație cu un fir combi suplu sau semirigid și trebuie prelucrat la abur după ce ai legat forfacul, ca să se îndrepte. Are însă câteva avantaje importante.
Odată cu apariția firelor combi rigide, cum e Combi-Stiff, putem avea o montură combi cu segmente diametral opuse – unul foarte suplu și altul foarte rigid – realizată dintr-un singur fir.

Combi-Stiff se poate folosi la monturi combi și la monturi rigide. La o montură combi, ne interesează ca materialele pe care le combinăm să fie diametral opuse ca suplețe. Avem nevoie de un fir moale în zona cârligului și de un fir rigid în restul forfacului. La unele monturi, punctul de contact dintre partea rigidă și partea suplă formează o articulație. De obicei, ca să obținem acest efect, ne trebuie două materiale diferite, pe care le conectăm printr-un nod. În trecut, se spunea că monturile combi adevărate sunt monturi care implică obligatoriu două materiale, pentru că niciun fir combi nu e în același timp suficient de rigid și de suplu. Odată cu apariția firelor combi rigide, cum e Combi-Stiff, rigiditatea materialului este comparabilă cu cea a firelor de monofilament rigide. Putem avea o montură combi cu segmente diametral opuse – unul foarte suplu și altul foarte rigid – realizată dintr-un singur fir.

Cel mai mare avantaj al unui fir combi rigid, cum e Combi-Stiff, e că nu se încurcă. Fie că arunci, fie că pescuiești plantat, poți să fii sigur că prezentarea monturii e corectă. Dacă firul rămâne rigid pe toată lungimea forfacului, riscul să se încurce e minim. Dacă firul e curățat de cămașă în spatele cârligului, pentru a forma o articulație, cum se procedează la monturile combi, atunci se poate încurca, dar riscurile sunt mai mici decât la firele suple.

Ca să obții această rigiditate, firul trebuie întins la abur. Prelucrarea la abur se face după ce ai terminat de legat forfacul. Înainte să fie întins la abur, forfacul e aproape inutilizabil și nodurile nu sunt strânse perfect. Prelucrarea la abur îl transformă. Firul se îndreaptă și se rigidizează. Cămașa de plastic se contractă ca un tub termo și firul devine ceva mai subțire. Nodurile se strâng până la capăt. După ce au fost prelucrate la abur, e bine ca forfacurile să fie ținute sub tensiune într-un penar de monturi. Dacă forfacul se îndoaie sau se răsucește în urma unui dril, îl putem îndrepta la loc, ținându-l la abur câteva secunde, și va fi aproape că nou. Modul de lucru este prezentat în acest film: Carp Spirit Combi-Stiff – monturi și recomandări.
Un alt avantaj al unui fir cum e Combi-Stiff e că rigiditatea ajută mecanica monturii. Monturile rigide pot fi foarte eficiente, după cum știm, și sunt făcute de multe ori cu monofilamente speciale, dar se pot face și cu fire combi. O montură pentru care o leg cu Combi-Stiff și pe care o folosesc frecvent e German Rig. E o montură pentru momeli critic echilibrate sau scufundătoare, care se poate lega atât cu fire suple, cât și cu fire rigide și semirigide. La varianta cu Combi-Stiff, mecanica monturii e foarte bună.

Singurul dezavantaj al monturii realizate sub forma asta cu Combi-Stiff este că nu se leagă repede. Faptul că firul de forfac trebuie prelucrat la abur ia timp. Nu e greu de făcut, dar durează. Putem pune mai multe monturi pe un suport și le putem prelucra la abur simultan, ca să scurtăm procesul, dar în niciun caz nu e un proces rapid. Și de aici apare o problemă. Când vreau să schimb cârligul fiindcă nu mai înțeapă, trebuie să schimb toată montura. Odată cu cârligul, arunc și forfacul pe care l-am prelucrat la abur.

Ca să evit pierderea forfacului, soluția e să leg firul de forfac separat de cârlig. În felul ăsta, pot să schimb cârligul, iar forfacul îmi rămâne pentru alte monturi. În varianta cu vârtej și manșon pe cârlig, montura e mai încărcată, are mai multe accesorii, dar e mai ușor de utilizat pentru schimbarea cârligului. În general, folosesc varianta simplă a monturii dacă vreau să o leg cu Combi-Stiff, dar când pescuiesc pe lacuri unde am trăsături frecvente sau trebuie să schimb cârligul aproape la fiecare pește, cum se întâmplă la tenii mari, apelez la varianta cu forfacul legat separat de cârlig. Ambele variante funcționează bine.

Combi-Stiff se produce în două culori, maro și verde, și în două variante de rezistență – de 15lb și de 25lb. În privința culorii firului, n-am observat să conteze. Ca rezistență, ambele variante sunt foarte bune, dar există o diferență care merită discutată în ceea ce privește grosimea firului. De obicei, lucrez cu versiunea de 15lb pentru că e mai subțire. Faptul că e mai subțire îmi permite să leg cârligul cu nod fără nod. Versiunea de 25lb nu se pretează pentru nodul fără nod la cârligele Carp Spirit de dimensiuni mici sau medii pe care le folosesc, de exemplu la cârligele numărul 6. Firul e prea gros că să treacă de două ori prin ochet. Dacă vrem să folosim Combi-Stiff în varianta de 25lb la cârlige cum ar fi numărul 6, trebuie să facem un alt tip de nod pe cârlig, de exemplu nodul Snell, la care firul trece prin ochet o singură dată. E un nod rezistent și pe care e bine să-l știm, pentru că se poate face atât pe ochet, cât și pe tija cârligului, la monturile D.
Dacă vrem să folosim Combi-Stiff în varianta de 25lb la cârlige cum ar fi numărul 6, trebuie să facem un alt tip de nod pe cârlig, de exemplu nodul Snell, la care firul trece prin ochet o singură dată.

Nodul Snell se leagă însă ceva mai greu decât nodul fără nod și de asta prefer să lucrez cu Combi-Stiff de 15lb, la care pot să fac nod fără nod. Faptul că firul are doar 15lb nu e o problema. Am prins crapi mari cu el și cred că, la fel că și la alte fire de forfac Carp Spirit produse de Sufix, cum ar fi Herculine și Combi-Soft, rezistența reală e mai mare decât cea declarată. În concluzie, Combi-Stiff e un material ingenios și foarte util la monturile care implică folosirea unui fir de forfac rigid, cum ar fi Combi Rig, D Rig sau German Rig.