Blend vs Heavy
Herculine e un fir textil pentru monturi de crap produs de Sufix și comercializat de Carp Spirit. E prezent pe piață din România de multă vreme și cred că sunt 15-20 de ani de când am început să pescuiesc cu el. La începutul anilor 2000, când oferta de fire de forfac era mai puțin variată decât acum, Sufix producea fire din material textil simplu sau cu cămașă de plastic, care se vindeau la prețuri mici prin comparație cu firele altor producători. Faptul că erau relativ ieftine era un punct de atracție, așa că mulți pescari s-au apucat să le testeze. Herculine s-a dovedit un material practic și eficient. Era și printre cele mai accesibile. Ca atare, și-a câștigat în timp o reputație solidă și, dacă ne uităm la colecția de fire de forfac produsă de Sufix în anii 2000, vedem că singurul fir care a supraviețuit până astăzi este Herculine. Probabil că nu e întâmplător.

Mai târziu, am fost implicat în dezvoltarea unui magazin de pescuit și importam firele de forfac Sufix din Anglia, unde erau distribuite de firma engleză Gardner Tackle. La un moment dat Gardner a pierdut distribuția în Marea Britanie și robinetul nostru cu fire de forfac Sufix a secat temporar. Până la identificarea altei surse, a fost imposibil să găsim imediat fire echivalente pe același segment de preț. Existau destule fire de forfac bune la alte firme, dar toate erau mai scumpe. Reputația firelor Sufix era dată atât de calitatea produselor, cât și de prețul scăzut.

Pentru Sufix, Herculine era o familie de produse formată dintr-un fir textil conceput ca linie principală, care se numea Herculine Braid, și două fire textile pentru forfac, numite Herculine Heavy și Herculine Blend. Firul folosit ca linie principală n-a avut succes fiindcă erau puțini cei care foloseau fir textil în loc de monofilament. Firele textile bobinate la role de câteva sute de metri erau scumpe, la fel cum sunt și astăzi. În schimb, firele Herculine pentru forfac au devenit populare, mai ales Herculine Blend. Cele două materiale nu prea semănau. Blend era un fir textil strâns împletit, pe care producătorul îl prezenta că fiind lent scufundător, recomandat pentru monturile care implică un segment suplu sau pentru pescuitul cu momitoare și pungi solubile. Cum multă lume pescuia cu momitoare pe lacurile noastre, era un motiv în plus ca materialul să fie apreciat de pescari. Herculine Heavy era un fir greu (de unde și numele), rapid scufundător și cu o țesătură mai largă. Ambele fire erau produse într-o singură varianta de culoare. Blend era verde (weed green) cu mici pete negre, iar Heavy avea nuanțe de verde, maro și galben (weed gravel), pentru camuflaj pe substrat de nisip sau pietriș. Firele se vindeau pe role de 20m cu rezistențe de 10lb, 15lb, 20lb și 25lb (Herculine Blend) și 15lb, 20lb, 25lb și 30lb (Herculine Heavy).

Sufix vs Carp Spirit
Am pescuit mult cu Herculine Blend și mai puțin cu Heavy. Preferam țesătura strânsă folosită la Blend. La Herculine Heavy, dacă aveai degetele crăpate sau aspre, cum se întâmplă frecvent, mai ales în sezonul rece, firul avea tendința să ți se agațe de deget din cauza țesăturii largi. Ca diametru, făcând o comparație între versiunile cu aceeași rezistență, Herculine Blend era mai subțire și mai ușor de folosit. Herculine Heavy era prezentat de Sufix ca un material cu o rezistență la abraziune mai mare, dar în practică n-am văzut nicio diferență. Blend avea profilul rotund și suporta să fie introdus în apă clocotită. Înainte ca adaptorii Line Aligner sau Withy Pool să fi fost inventați, lucram doar cu tub termo, pe care îl prelucram în apă fierbinte, și constatasem că unele fire de forfac se strică la contactul cu apa fiartă. Pentru Herculine Blend, nu era o problemă.

În 2008, concernul Rapala VMC a cumpărat firma Sufix de la deținătorul brandului, compania Yao I, fondată în 1973 în Taiwan. Un timp, schimbarea n-a avut niciun fel de efecte pe piața din România. Herculine Blend și Heavy au continuat să fie vândute că și până atunci, schimbându-se doar importatorul. Începând din 2009, firele Sufix sunt distribuite în România de Normark Sport. În 2016, Rapala a făcut o schimbare în ceea ce privește firmele cu echipamente de crap pe care le deținea. A închis firma Advanced Carp Equipment (ACE) și a transferat majoritatea produselor ACE la Carp Spirit. De asemenea, a transferat la Carp Spirit toate firele de forfac Sufix. Deși firele sunt fabricate în continuare de Sufix, lucru marcat pe eticheta lor, acum fac parte din gama Carp Spirit. Cu ocazia trecerii la Carp Spirit, Herculine Heavy a ieșit din producție, iar Herculine Blend a fost păstrat și redenumit Herculine. E același fir, sub (aproape) același nume.
Deși firele sunt fabricate în continuare de Sufix, lucru marcat pe eticheta lor, acum fac parte din gama Carp Spirit. Vechiul Herculine Blend a fost păstrat și redenumit Herculine. E același fir, sub (aproape) același nume.

Pentru Herculine, cea mai notabilă schimbare produsă de transferul la Carp Spirit a fost că, pe lângă versiunea de culoare verde, a apărut și o versiune maro. Din punct de vedere comercial, faptul că un fir de forfac e disponibil în mai multe culori poate fi un avantaj în vânzări, pentru că acoperă mai bine preferințele clienților. Preferințele nu sunt neapărat logice – de exemplu, prefer versiunea maro a firului, deși sunt sigur că nu contează. Pe lacurile pe care am pescuit cu Herculine, în ambele variante, culoarea forfacului n-a avut nicio importantă. Nici măcar pe lacurile cu apă foarte limpede, cum sunt unele balastiere. Nici măcar în sezonul rece, când apa devine mai transparentă. Nu putem spune că peștii sunt indiferenți la culori, de exemplu nu sunt indiferenți la culoarea pop-up-ului, acolo unde apa le permite să perceapă culorile, dar culoarea firului de forfac nu mi-a influențat niciodată partida.

Teste de rezistență
Herculine este un fir util atât în pescuitul lansat, cât și la plantat. Poate fi folosit cu momitoare și pungi solubile. Sau poate fi folosit în monturi combi, pentru segmentul scurt și suplu al monturii, alături de un fir rigid. De notat că nu e totuși extrem de suplu, deci e mai puțin predispus să se încurce în comparație cu firele textile foarte mătăsoase. Pentru plantat, e un material excelent și e probabil firul pe care l-am folosit cel mai mult pe lacurile pe care am pescuit în ultimii ani. Plantând monturile cu barca, ai avantajul că poți da cu orice fire fără grija că se vor încurca – dacă sunt plantate corect. Posibilitatea de a lucra cu forfacuri legate integral dintr-un fir suplu cum e Herculine este unul dintre avantajele acestui stil de pescuit. Teoretic, faptul că plantezi îți dă posibilitatea să pescuiești cu forfacuri oricât de lungi, dar am constatat că am un randament mai bun în multe situații pescuind cu forfacuri scurte. Pe lacuri ca Varlaam, de exemplu, unde substratul e tare, folosesc forfacuri de 15-16cm legate cu Herculine în monturi Blow-Back sau Withy Pool. Pe lacuri cu substrat moale, cum ar fi Tâncabești, unde fundul apei e acoperit cu resturi de vegetație, sau Horgești, unde substratul e mâlos, las forfacul mai lung, 17-18cm. În general, mă interesează un forfac scurt, mai ales dacă peștele se hrănește slab, cu condiția că lungimea forfacului să nu afecteze mecanica monturii. Dacă forfacul devine prea scurt, peștii se înțeapă superficial și se pot pierde în dril. La monturile cu elastic, la care folosesc tot Herculine, atât în interiorul elasticului, cât și la cârlig, segmentul de elastic are 10cm, iar segmentul suplu are 1-2cm. Deci tot o montură scurtă.

Un aspect interesant e comportamentul firului sub apă. Herculine a fost întotdeauna prezentat că fiind un fir care se scufundă lent. Ce înseamnă „lent”? Când am început să-mi filmez monturile sub apă, ca să pot ilustra anumite lucruri în filmele pe care le făceam, am constatat că materialul nu se scufundă cum m-aș fi așteptat. Deși forfacul era scurt și montura era așezată precis, cu mâna, simuland plantarea din barcă, partea din mijloc a forfacului putea să rămână ridicată în masa apei în loc să se culce și să se plieze pe substrat. Nu se întâmpla de fiecare dată, dar uneori se putea întâmpla. Observațiile mele se bazau pe felul în care se prezenta montura în momentul plantării. Știm foarte bine că o montură își poate schimbă poziția sub apă în funcție de ceea se întâmplă în jurul ei, de exemplu peștii care se hrănesc o pot muta din loc. Dacă montura mea nu se așeza corect în momentul plantării, era puțin probabil să se așeze mai bine când peștele mătura zona pe deasupra ei și o arunca dintr-o parte în alta. Așa că am început să adaug lesturi de tungsten pe forfac, că să-l fac să se culce. Ca randament, monturile lestate cu tungsten n-au fost mai productive decât monturile fără tungsten, deci se poate spune că lestarea e inutilă. Totuși, când firul e întins pe substrat cu ajutorul alicelor de tungsten, prezentarea pare mai corectă.

Alt aspect care merită discutat e rezistența firului. Herculine e vândut în versiuni de 15lb, 20lb și 25lb. Există zeci de fire de forfac, de la zeci de producători, încadrate în aceleași categorii. Herculine nu iese în evidență cu nimic în privința rezistenței declarate. Folosindu-l însă mult timp pe diverse lacuri, am constatat că e extrem de rezistent. Dacă inițial preferam să pescuiesc cu versiunea de 25lb, ca să fiu sigur că e suficient de solidă, mai târziu am trecut la cea de 20lb, pe care am ajuns să o folosesc în majoritatea situațiilor. Versiunea de 20lb e mai subțire și, dacă vrei să legi montura cu cârlige mici, cum ar fi cârligele de mărimea 6, firul trece mai ușor prin ochetul cârligului. Când Sectorul B de la Varlaam era plin de brădiș și toți peștii trebuiau scoși din barcă, după driluri lungi făcute prin marea de iarbă sau borduri de trestie și papură, pescuiam cu Herculine de 20lb și nu mi s-a întâmplat niciodată să cedeze forfacul.
Conform testelor făcute de Victor Costache pentru magazinul Marele Pescar, la Herculine rezistența reală e mai mult decât dublă față de cea declarată.

Mai târziu, am înțeles și de ce. Testele independente de rezistență și diametru făcute de Victor Costache și magazinul Marele Pescar pe o gamă largă de fire au arătat că valorile de rezistență reale pentru Herculine sunt mai mari decât valorile declarate. Herculine în versiunea de 20lb/9,1kg are o rezistență reală de 21,25kg (46,8lb). Herculine de 25lb/11,30kg are o rezistență reală de 24,15kg (53,2lb). Testele au fost făcute pe varianta verde, Camo Green. Rezistența reală e mai mult decât dublă față de cea declarată. Diametrele măsurate au fost de 0,41mm la versiunea de 20lb și de 0,48mm la cea de 25lb. Această subevaluare a rezistenței ține probabil de percepția publicului, care e învățat cu categoriile de 15lb, 20lb sau 25lb, în care sunt încadrate majoritatea firelor de forfac. Dacă Sufix ar fi notat pe ambalaj rezistența reală, ar fi trebuit să vorbim despre Herculine de 46lb si 52lb. Cine ar fi cumpărat așa ceva? Pescarii mai puțin avizați s-ar putea să nu fie atrași de valori care ies din parametrii obișnuiți, chiar dacă valorile indică o rezistență mai bună. În pescuit, rezistența ridicată e un avantaj enorm. Succesul firului, care l-a făcut să rămână pe piață atât de mult (în pescuitul la crap, puține produse au o asemenea longevitate), se explică poate și prin această rezistență deosebită, alături de restul specificațiilor. Și, bineînțeles, prin preț.