Originea și designul cârIigului
În vara lui 2019, am primit pentru teste un cârlig nou produs de firma franceză VMC pentru Carp Spirit. Cârligul se numea V-Curve datorită curburii în V. Avea o formă neobișnuită pentru un cârlig de crap și m-am gândit în ce monturi ar putea fi valorificat cel mai bine. De obicei, cârligele nou apărute seamănă cu alte cârlige și îți dai seama ușor la ce ar putea fi folosite. Puține modele sunt atipice sau inovatoare. V-Curve avea elemente care se regăseau la cârlige mai vechi, inclusiv curbura în V, dar în ansamblu nu semăna cu nimic. Că atare, l-am testat inițial într-o montură simplă cu fir de par, fără accesorii, că să-mi fac o idee cum lucrează. Întâmplarea a făcut să aleg de la bun început una dintre cele mai eficiente monturi pentru V-Curve, după cum aveam să constat în anii următori. De la primele teste, am observat că agață bine și nu se mișcă în gura peștelui. Cârligele se îngropau în carne și nu aveau joc. Uneori erau greu de scos, dar de cele mai multe ori nu făceau nicio rană, spre deosebire de alte modele, care pot fi eficiente, dar predispuse să rănească peștii, mai ales peștii care luptă foarte tare în dril. Pe parcursul anului următor, am primit pentru teste mai multe variante de V-Curve, cu diverse mărimi și materiale (o varianta realizată din oțel simplu, o alta realizată din oțel superior aliat cu vanadiu, mult mai rezistentă la uzură și care a fost varianta finală) și mi-am format o idee asupra cârligului. Am avut însă doar cantități mici pentru teste și am așteptat ca modelul să intre în producția de serie ca să-l pot testa pe larg.

V-Curve a apărut pe piață la începutul lui 2021. Curbura în V era principalul element de atracție, dar nu era o noutate în domeniul cârligelor pentru crap. Nash folosea deja curbura în V la un cârlig apărut în 2018, Pinpoint Claw. Părea că firma Carp Spirit copiase la V-Curve curbura în V a cârligului produs de Nash. În realitate, sursa de inspirație pentru V-Curve fuseseră cârligele VMC Barbarian, care folosesc curbură în V de cel puțin un deceniu. Cel mai apropiat model Barbarian pentru crap e un cârlig de pescuit la staționar și feeder produs de VMC din 2015 cu indicativul 7019 Mystic Match Specimen. Modelul 7019 e unul dintre cele mai robuste cârlige VMC pentru staționar și feeder și e conceput pentru pescuitul la crap, mreană sau sturion. Carp Spirit e o firmă aflată în proprietatea grupului Rapala VMC și care beneficiază de capacitățile de producție ale celorlalte firme ale grupului. Cârligele Carp Spirit sunt fabricate de VMC (la fel cum erau și vechile cârlige ACE), firele sunt produse de Sufix. Design-ul curburii de forma literei V e un patent VMC și e utilizat la cârlige și ancore pentru o mare varietate de stiluri de pescuit. VMC folosește numele de Barbarian pentru cârligele și ancorele care au curbură în V, iar curbura propriu-zisă e numită în cataloagele VMC technical locking curve, „curbură tehnică de blocare”. La fel ca toate cârligele Carp Spirit, V-Curve a fost proiectat și realizat de VMC și se bazează pe un principiu cu o eficiență confirmată.

De la apariția cârligului, am pescuit mult cu V-Curve și am fost interesat să văd la ce monturi e folosit de consultanții Carp Spirit din alte țări. Consultanții englezi îl recomandă pentru Spinner Rig (Ronnie Rig), o montură de pop-up în care cârligul, având tija scurtă, prezintă pop-up-ul la o distanță mică deasupra substratului. L-am testat cu montură Withy Pool, o montură de pop-up ceva mai înaltă. Alți pescari l-au încercat cu monturi pentru momeli critic echilibrate, cum e German Rig. Alți pescari i-au pus anou sau varniș și l-au utilizat în monturi Blow-Back. V-Curve funcționează cu toate aceste monturi. În ce măsură e cârligul cel mai indicat pentru ele se poate afla doar prin teste. Pentru mine montura preferată pentru cârligele V-Curve rămâne montura clasică, simplă, cu fir de păr.
Avantajele curburii în V
VMC explică în materialele de prezentare pentru cârligele sau ancorele Barbarian că acest tip de curbură în V îmbunătățește cu până la 25% randamentul de înțepare. În dril, curbura blochează peștele în dreptul V-ului și reduce presiunea pusă pe vârf. De aici denumirea de technical locking curve, „curbură de blocare”. Geometria acestei forme reduce riscul de îndreptare a cârligulului. Blocat în curbură, peștele nu poate să îndrepte vârful și să se elibereze. VMC consideră că modelele Barbarian au cea mai mare rezistență la îndreptare.

La V-Curve, folosirea curburii în V concentrează forța de tracțiune pe mijlocul V-ului. Datorită formei cu o deschidere din ce în ce mai mare sub vârf, cârligul se fixează în carnea peștelui și nu se mai mișcă. Asta înseamnă mai puțini pești pierduți pentru pescar și riscuri mai mici pentru pește. În general, cârligele cu tijă scurtă rănesc mai puțin peștele, lucru care se poate observa la V-Curve. Prin contrast, cârligele cu tijă lungă – indiferent dacă tija e curbată sau dreaptă – produc un efect de „deschizător de conserve” care tinde să rupă sau să coasă gura peștelui în anumite situații. Efectul nu apare la fiecare captură și s-ar putea că unii pescari nici să nu-l observe. Depinde de felul în care a fost înțepat peștele, de forța cu care luptă, de forța cu care trage pescarul și de alți factori, dar e cert că toate cârligele de tip long shank prezintă acest pericol și de asta unele lacuri nu le acceptă. Cu ani în urmă, pescarii admirau acest efect nociv pentru faptul că șansele peștelui de a scăpa erau minime dacă avea gura „cusută”, dar la pescuitul în sistem catch & release ne interesează nu numai să prindem peștele, ci să-l și rănim cât mai puțin. Ca randament, cârligele cu tijă lungă pot fi excelente, dar pentru protecția peștelui sunt de preferat cele cu tijă scurtă. Dintre toate cârligele Carp Spirit, V-Curve e probabil modelul cu cel mai bun raport între protecție și eficiență.
La V-Curve, geometria acestei forme reduce riscul de îndreptare a cârligulului. Blocat în curbură, peștele nu poate să îndrepte vârful și să se elibereze.

Vârful cârligului e aplecat spre interior. E al doilea model Carp Spirit cu vârful curbat, după Boilie Beak Point. Teoretic, cârligele cu vârful curbat agață mai greu peștele decât cele cu vârful drept, dar țin mai bine peștele în dril. Practic, am constatat că V-Curve, la fel că și alte cârlige cu vârful curbat, agață foarte bine, iar cârligele cu vârful drept nu au niciodată tendința să piardă pește în dril dacă monturile sunt legate corect. Singurul mic avantaj pe care l-am observat la cârligele cu vârful curbat față de cele cu vârful drept este că își păstrează vârful o idee mai bine pe un substrat abraziv, cu pietriș, dar nici asta nu e o regulă. V-Curve are un vârf bine ascuțit, care rezistă la mai multe capturi. Când nu mai înțeapă bine, pot să-l ascut ca să-i refac vârful. În principiu, nu ascut cârligele noi, sunt suficient de ascuțite din fabrică pentru ceea ce mă interesează, dar le pot ascuți după ce am prins pește cu ele ca să le prelungesc durata de viață.

Montura cu fir de păr clasică
Dintre toate cârligele Carp Spirit, V-Curve e modelul cu tija cea mai scurtă. Principalul avantaj al tijei scurte e faptul că tinde să nu rănească peștele (sau să-l rănească mai puțin în comparație cu alte modelele). Cârligul se îngroapă în carne și nu se mai mișcă. Trebuie scos cu atenție, dar nu alunecă, nu taie și nu coase gura peștelui. Alt beneficiu e că putem folosi cârligul fără să-i adăugăm niciun fel de accesorii – nici varniș, nici anou, nici tub termo, nici adaptor Line Aligner. Pentru a fixa punctul în care firul de păr se desparte de tija cârligului, trebuie doar să matisăm nodul fără nod până în acel punct. La monturile mele, nodul e matisat până se aliniază cu vârful cârligului. Montura cu fir de păr simplă poate fi legată cu o gamă largă de fire. O folosesc cu fire textile moi, cum e Herculine, la pescuitul pe zone cu substrat mâlos sau denivelat, cu fire combi suple, cum e Combi-Soft, și chiar cu fire combi rigide, cum e Combi-Stiff, pentru locuri cu substrat tare. La monturile realizate cu fire combi (rigide sau suple), cămașa de plastic e curățată doar pe zona firului de păr. Lungimea forfacului variază în funcție de material și de situație.

Ca formă, V-Curve arată că un cârlig wide gape, cu o deschidere largă, însă impresia e dată de faptul că deschiderea începe să se mărească sub vârful cârligului. Dacă măsurăm deschiderea în dreptul vârfului, e mai mică decât pare la prima vedere. Seamănă mai mult cu distanța de la modelul Long Shank, cu deschidere mică, decât cu cea de la cârligele cu deschidere largă de tip wide gape, cum e Carp Spirit Boilie Beak Point. La cârligele Long Shank însă avem o deschidere mare între vârful și ochetul cârligului, care ajută la mecanica de înțepare. La V-Curve, deschiderea e largă în partea de mijloc a cârligului, dar tija e aplecată spre vârf, iar vârful e aplecat spre tijă. Putem pierde pește dacă folosim cârlige mici cu momeli mari și cu o distanță mică între cârlig și momeală. Trebuie să-i lăsăm cârligului loc să lucreze, iar dacă e cazul, putem să renunțăm la cârligele mici și să folosim cârlige mari. Din testele pe care le-am făcut pe montura cu fir de păr, cârligele V-Curve numărul 6 pe care le folosesc de obicei lucrează bine cu o distanță de 1cm până la boilies, dacă boiliesurile de cârlig sunt în jur de 15-16cm sau mai mici. Dacă folosim boiliesuri mari, trebuie să mărim distanța și eventual să punem un cârlig mai mare. Dacă scăpăm pește la o montură de acest tip legată cu un cârlig V-Curve, trebuie să verificam distanța dintre cârlig și momeală și mărimea cârligului.

Cârligele V-Curve sunt fabricate în două variante – modelul V-Curve simplu și modelul V-Curve XS (de la Xtra Strong), care are sârmă mai groasă, e cu 30% mai rezistent și e recomandat pentru pescuitul în agățătură. V-Curve se produce pe mărimi de la numărul 4 la numărul 10, cârligele mici putând fi folosite și de pescarii de feeder, în timp ce V-Curve XS se produce pe mărimi de la numărul 1 la numărul 6.