Caută

Okuma Obsidian

În 2023 Okuma a lansat pe piață o mulineta de crap nouă, numită Obsidian. Mulineta era neobișnuită sub două aspecte. Nu semăna cu celelalte mulinete Okuma și costa mai mult decât orice alt model Okuma pentru pescuitul la crap. Specificațiile indicau faptul că era cea mai avansată mulinetă de crap Okuma, de unde și prețul mai mare, dar apariția ei era o surpriză pentru că Okuma nu producea mulinete premium. Ce a determinat această schimbare în politica firmei și cum s-a ajuns aici?

Okuma Obsidian
Obsidian este un progres major în raport cu toate mulinetele de crap produse anterior de Okuma.

La originea proiectului Obsidian stă faptul că, în 2021, grupul Rapala VMC a început să colaboreze cu Okuma. Până în 2019, Rapala VMC avusese un parteneriat cu Shimano. Parteneriatul a funcționat sub formă de joint venture și a luat sfârșit în 2019 la cererea firmei Shimano. După încetarea colaborării, Shimano și-a deschis reprezentanțe noi sau a început să vânda direct către magazine în țări în care distribuția fusese asigurată până atunci de Rapala VMC. În același timp, Rapala VMC a cumpărat în 2021 de la Okuma dreptul de a distribui produsele Okuma în Europa, distribuția urmând să între în vigoare din 2022. Scopul colaborării dintre Rapala VMC și Okuma era să facă din Okuma un producător important nu numai în domeniul mulinetelor cu prețuri foarte accesibile, ceea ce Okuma era și este în continuare, ci și un producător de mulinete de calitate înaltă. Unul dintre directorii departamentului de dezvoltare a produselor de la Rapala, Jari Kokkonen, Senior Manager of Product Development, a vorbit despre proiectul Obsidian într-un interviu:

Publicul-țintă pentru Obsidian este format din pescari serioși care au așteptări mari de la echipamentele lor, ca atare nu există loc pentru greșeli sau compromisuri.

Jari Kokkonen, Senior Manager of Product Development, Rapala VMC
Okuma Obsidian
Pinionul central este fabricat din bronz și este încadrat de doi rulmenți HPB.

„Imediat ce am început să colaborăm cu Okuma în Europa, am început să lucrăm la platforma unei mulinete complet noi, cu cele mai moderne specificații și materiale și cu cel mai modern design. O platformă care să poată fi adaptată pentru diverse stiluri de pescuit, cu mici diferențe de specificații și materiale. Publicul-țintă este format din pescari serioși care au așteptări mari de la echipamentele lor, ca atare nu există loc pentru greșeli sau compromisuri. Mulineta de crap care a rezultat din acest proces se numește Obsidian, după roca vulcanică, un nume perfect pentru un produs care e de culoare închisă, e ușor și foarte robust.” Articol publicat în revista Angling International nr 183, aprilie 2023, cu titul One year on: how Rapala is reshaping the Okuma brand.

Okuma Obsidian
Pinionul conducător este de dimensiuni mari și este încadrat de doi rulmenți HPB..

Până la Obsidian, Okuma avea o gamă de mulinete de crap fiabile și cu prețuri relativ mici sau medii. Două exemple din această categorie sunt Okuma 8K și Okuma T-Rex. Sunt modele care se adresează unui public interesat de mulinete solide și care să nu coste mult. 8K este o mulineta masivă și robustă și este singurul model cu tambur de 4,5cm lățime fabricat de Okuma, în timp ce T-Rex e o mulinetă ușoară și compactă. Ambele sunt modele apreciate pe segmentul lor de preț. 

În urma colaborării cu grupul Rapala VMC, Okuma a început să producă mulinete apropiate de clasa premium, cu materiale și specificații de calitate superioară și cu prețuri mai mari. La crap, Obsidian. La surfcasting, Flite Surf. Ambele mulinete sunt modele de distanță, cu tambur long cast, și sunt realizate pe aceeași platformă. La spinning, Okuma a lansat pe piață mulinete diferite de generațiile anterioare și mult îmbunătățite, dar și mai scumpe, cum sunt Tesoro și Salina. Toate aceste modele au fost concepute cu același scop: să arate că Okuma poate să producă mulinete de o calitate înaltă, după cum a explicat într-un interviu John Bretza, Director of Product Development, Okuma USA: 

Obsidian. Flite Surf. Tesoro. Salina. Toate aceste modele au fost concepute cu același scop: să arate că Okuma poate să producă mulinete de o calitate înaltă.

Okuma Obsidian
Pinionul conducător este fabricat din duraluminiu rezistent la uzură.

„Aceste mulinete (Tesoro & Salina) vor schimbă poziția firmei Okuma în segmentul mulinetelor de spinning pentru apă sărată, printr-o creștere a nivelului de calitate și de performanță. E o transformare fundamentală pentru brandul Okuma. Mulinetele vor îmbunătăți imaginea firmei în materie de calitate, lucru care este un obiectiv strategic major pentru companie. […] Lucrez la Okuma de 25 de ani și cred că sunt cele mai bune mulinete de spinning pentru pescuit marin pe care le-am produs până acum. Vor concura de la egal la egal cu cele mai renumite mulinete din această categorie. […] De-a lungul timpului, Okuma a produs întotdeauna mulinete fiabile și de bună calitate, dar care au fost poziționate pe segmentul de preț de $100 sau mai puțin. Această nouă generație de mulinete le oferă magazinelor o alternativă care va atrage pescari de elită.”  Articol publicat în revista Angling International nr 185, iunie 2023, cu titul Our new spinning reels will change the game.

La Obsidian, obiectivul de a concura cu cele mai renumite firme pe plan mondial pentru mulinete de top a fost clar la început. La apariția pe piață, impresia publicului a fost că mulineta nu e făcută de Okuma. Pescarii n-au comparat-o cu celelalte modele Okuma, cu care nu seamănă, au comparat-o cu mulinete renumite de la firmele concurente, cu specificații și prețuri apropiate.

La Obsidian, obiectivul de a concura cu cele mai renumite firme pe plan mondial pentru mulinete de top a fost clar la început.

Okuma Obsidian
Manivela este prevăzută cu doi rulmenți pe ax și se înfiletează direct în pinion.

Obsidian a intrat pe piața din România în 2023. Am primit mulineta pentru teste cu aproape un an mai devreme, așa încât setul meu de Obsidian are deja la activ trei sezoane de pescuit. Pe baza acestor trei ani, în care mulinetele au fost puse la lucru în multe partide, se pot trage câteva concluzii pe termen lung.

Obsidian e un progres major în raport cu toate mulinetele de crap produse anterior de Okuma. Față de modele precedente, cum ar fi 8K sau T-Rex, construcția e la alt nivel de calitate. Materialele și finisajele sunt mai bune. Materialul folosit pentru corp și rotor e un carbon compozit pe care Okuma îl numește C-40X. Datorită lui, greutatea mulinetei e mică. 

Okuma Obsidian
Ansamblul galetului este susținut de doi rulmenți HPB, ca să funcționeze optim.

Mulineta este echipată cu nouă rulmenți HPB (High Performance Bearings) plus rulmentul de antiretur. Galetul e diamantat și e susținut de doi rulmenți, ca să funcționeze și să reziste cât mai bine în timp. Un galet care lucrează corect previne răsucirea firului. Nu o poate elimina, pentru că răsucirea se produce în momentul în care firul își schimbă direcția la 90 de grade, la ieșirea sau la intrarea pe tambur, dar dacă galetul nu funcționează bine firul se va răsuci cu atât mai mult. Pick-up-ul e rezistent, cu sârma dintr-o singură bucată. Pick-up-ul se ridică și se coboară doar manual pentru a preveni declanșarea accidentală și pentru a proteja angrenajul.

Okuma Obsidian
Angrenajul mulinetei este bine închegat, cu bare de stabilizare și cu jocuri minime.

În interiorul mulinetei, construcția e solidă. Pinionul central e fabricat din bronz și e încadrat de doi rulmenți. Pinionul conducător e de dimensiuni mari, e fabricat dintr-un aluminiu rezistent și e încadrat și el de rulmenți. Wormshaft-ul e fabricat din oțel și are un rulment în capăt. Alți doi rulmenți sunt montați pe axul manivelei, care se infileteaza în pinion. E un ansamblu bine închegat, cu bare de stabilizare și cu jocuri minime. 

Okuma Obsidian
La Okuma Obsidian, pick-up-ul mulinetei se ridică și se coboară doar manual.

Frână mulinetei e prevăzută cu șaibe de carbon și e foarte rapidă. Frâna trece de la strâns la liber într-un sfert de tură. Mulți pescari vor mulinete cu frână extrem de rapidă și producătorii au tot scurtat plaja de lucru. Cine nu e obișnuit cu o plajă de lucru atât de scurtă va fi surprins. Toate reglajele se fac în câteva click-uri. O frână atât de rapidă te obligă să fii foarte atent în dril, pentru că un singur click în plus poate face ca frâna să devină prea liberă sau prea strânsă. Frâna poate fi însă reglată ca plaja de lucru să devină mai lungă, dacă e necesar. Până nu demult, pescarii de crap modificau frânele că să le facă mai rapide. Astăzi, la unele mulinete, frânele sunt reglate de producător să fie atât de rapide, încât unii pescari au ajuns să le modifice invers, ca să le facă mai lente. Fiind customizabilă, frâna poate fi ajustată în ambele feluri, în funcție de preferințe.

Okuma Obsidian
Capacitatea tamburului este foarte mare, ideală pentru pescuitul plantat cu fire groase.

Pentru mine, Obsidian acoperă cu succes toate aspectele care mă interesează la o mulinetă de crap. În cei trei ani de când o folosesc, mulineta a funcționat corect și nu au apărut probleme în utilizare. E ușoară și rezistentă, rulează fluid și așază bine firul cu reglajul din fabrică. Așezarea e dreaptă, cu spire de fir paralele datorită sistemului de oscilație lentă. Capacitatea de fir a tamburului e foarte mare, lucru care mă ajută pentru că pescuiesc cu fire groase, de minim 0,40mm, și am nevoie de un tambur încăpător. Mulineta se livrează cu două seturi de reducții care se fixează pe tambur pentru a micșora capacitatea de fir, dacă se folosesc fire subțiri.

Frâna trece de la strâns la liber într-un sfert de tură. Toate reglajele se fac în câteva click-uri.

De notat că Okuma clasifică Obsidian că fiind o mulinetă cu tambur de mărimea 12000, ceea e relevant doar în raport cu alte mulinete Okuma. În raport cu mulinete produse de alte firme, e irelevant. Capacitatea de fir a tamburilor nu e standardizată. De exemplu, dacă un producător are o mulinetă cu tambur de mărimea 14000 și un alt producător are o mulinetă cu tambur de mărimea 12000 și altul are o mulinetă cu tambur de mărimea 5500, asta nu ne spune care tambur e mai încăpător. Am putea fi tentați să credem că o mulinetă de mărimea 14000 ia mai mult fir decât una de mărimea 12000, dar asta e valabil doar dacă facem o comparație între mulinetele de la același producător, nu de la producători diferiți. La Obsidian tamburul de mărimea 12000 e cu aproximativ 10% mai încăpător decât un tambur de mărimea 14000 de la alt producător. Fiecare firmă poate să folosească un sistem propriu de exprimare a capacității tamburului. Ca să facem comparație cu mulinetele altor firme, trebuie să ne uităm la capacitatea de fir propriu-zisă, nu la indicativul tamburului. 

La Obsidian tamburul de mărimea 12000 e cu aproximativ 10% mai încăpător decât un tambur de mărimea 14000 de la alt producător.

Okuma Obsidian
Așezarea firului este dreaptă, cu spire de fir paralele datorită sistemului de oscilație lentă.

Alte aspecte de interes la o mulinetă de crap cum e Obsidian sunt să aibă un raport de recuperare adecvat și să aibă forță de recuperare. Forța de recuperare nu apare în specificații, e un lucru pe care îl poți constata practic, de exemplu când trebuie să recuperezi plumbi grei de la distanțe mari, cum se întâmplă la pescuitul plantat. Chiar dacă recuperarea se face în primul rând cu ajutorul lansetei, nu doar din mulinetă, pentru că mulineta nu e troliu, forța mulinetei contează și ea. Două mulinete cu același raport de recuperare pot avea forțe de recuperare diferite. Până nu folosești o mulinetă, nu știi exact cum se comportă. Obsidian are o forță de recuperare ridicată. Recuperarea unui plumb greu de la distanțe mari se face ușor. N-am avut niciodată impresia că angrenajul nu e destul de puternic. 

Obsidian are o forță de recuperare ridicată. Recuperarea unui plumb greu de la distanțe mari se face ușor.

Okuma Obsidian
Obsidian este o mulinetă cu care Okuma trece la un alt nivel de de calitate.

În sfârșit, un aspect esențial e ca mulineta să fie fiabilă și rezistență la uzură. La Obsidian, lucrul asta era o necunoscută la debutul pe piață pentru că Okuma nu avea un istoric pentru mulinete de top. Nu mai produsese modele de acest nivel, la care să ne putem raporta. Chiar dacă mulineta arată bine că aspect și e o lucrată cu atenție la detalii, întrebarea era cum se comportă în timp? După trei ani, pot să dau un răspuns pentru mulinetele mele. Au rezistat bine, iar uzura din angrenaj e nesemnificativă. Mulinetele au fost desfăcute pentru verificare și întreținere după primii doi ani, iar piesele pe care se vede uzura, cum sunt pinioanele, erau într-o stare bună.

În concluzie, Obsidian e o mulinetă cu care Okuma trece la un alt nivel de de calitate. În segmentul ei de preț, e o mulinetă foarte reușită prin ce oferă, iar după trei ani de folosire intensă, cu multe partide, în care a funcționat fără probleme, se poate spune că e și fiabilă. A trecut testul timpului. 

Închide
Copyright © 2013 - CarpOnline.ro | Toate drepturile rezervate
Închide