Caută

Perspective la Horgești

2023 – un an al recordurilor

Vlad PavloviciMarius, cum a fost sezonul de crap 2023 la Horgești din perspectiva ta, ca administrator al lacului?

Marius Chiper: Pentru noi, sezonul 2023 a fost excepțional din punctul de vedere al capturilor. A fost cel mai bun an de până acum, de când funcționează lacul Horgești. Cele mai productive perioade ale sezonului au fost lunile mai, iunie și septembrie, iar zona cu apă mare a lacului a dat cei mai mari pești ai sezonului. Trebuie spus însă că, față de alți ani, când crapii mari se prindeau doar primăvara și toamna, anul acesta s-au prins constant, pe tot parcursul sezonului, inclusiv vara, lucru la care a contribuit și nivelul ridicat al apei. S-au înregistrat 88 de capturi cu greutăți de la 20kg la peste 31kg, dintre care multe de peste 25kg. Recordul lacului la pescuit sportiv a fost depășit de două ori. În mai, Victor Costache a prins un crap oglindă de 31,2kg, care a stabilit recordul lacului în acel moment, iar în noiembrie, chiar la sfârșit de sezon, Costinel Stroea a prins un crap comun de 31,6kg, care e recordul actual la pescuit sportiv. Precizez că este vorba de capturi înregistrate la pescuitul sportiv, pentru că la pescuitul industrial s-au prinși crapi și mai mari. La navodirea din toamna, am două exemplare care au avut 32kg, deci avem mai mulți crapi de 31-32kg în acest moment. Pe lângă ei, sunt câțiva crapi de 28-29kg care ar putea ajunge la 30kg în primăvară. Așteptăm cu mare interes primăvara anului viitor, pentru că s-ar putea prinde mulți crapi foarte mari. 

S-au înregistrat 88 de capturi cu greutăți de la 20kg la peste 31kg, dintre care multe de peste 25kg.

Marius Chiper
Perspective la Horgești
Lacul Horgești, vedere de ansamblu. În plan apropiat, micro-delta cu apă mică din coada lacului.

Vlad PavloviciCum ți se pare ritmul de creștere al crapilor?

Marius Chiper: Acum patru, cinci ani, un crap de 20kg prins la Horgești era o știre Acum vorbim de crapi de peste 30kg – și nu unul. Ritmul de creștere este foarte bun și peștii mari continuă să ia în greutate în fiecare an. Ca să putem urmări cu precizie felul în care cresc, crotaliem toate exemplarele mari. De asemenea, fotografiem toți crapii de peste 20kg, atât cei prinși la pescuitul sportiv, cât și cei prinși de noi la pescuitul industrial din toamnă. În felul acesta, putem avea o evidență clară, documentată, a evoluției crapilor. Pe pagina de Facebook a lacului, publicăm toate fotografiile cu crapi mari, pe care notăm greutatea peștelui, numele pescarului și data capturii (luna și anul). Pentru clienții noștri, această evidență a capturilor e utilă pentru că pot vedea ce conține lacul, care este frecvența capturilor, cât de des se prinde un anumit pește etc. 

Perspective la Horgești
Cătălin Anghel cu un crap de 29,8kg prins în 2023 pe lacul Horgești.

Vlad PavloviciCum văd clienții lacului experiența de a pescui la Horgești, având în vedere că peștii mari nu se prind ușor?

Marius Chiper: De la an la an, observăm că nivelul pescarilor se îmbunătățește, la fel ca și rezultatele, și lucrul acesta nu poate decât să ne bucure. Dacă acum câțiva ani cei mai mulți pescarii făceau partide de pescuit cu o durata relativ scurtă, de 24-48 de ore, și din păcate rezultatele nu erau de fiecare dată cele așteptate, anul trecut și anul acesta mulți dintre cei care au venit la Horgești au ținut cont de recomandările noastre și au optat pentru partide de patru, cinci zile sau mai mult, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Unul dintre motivele pentru care s-au prins atât de mulți crapi mari în 2023 ține în mod clar de durata partidei. Cu cât partidele sunt mai lungi și pescarii au mai mult timp să înțeleagă lacul și eventual să prindă o fereastră de vreme favorabilă, cu atât se înregistrează mai multe capturi. În forma actuală, Horgești nu este un lac pentru partide scurte. Fără discuție că durata partidei nu este o garanție că se vor prinde crapi mari, mai sunt și alți factori de luat în calcul, cum ar fi temperatura aerului și a apei, direcția și intensitatea vântului și, bineînțeles, felul în care pescuiești, dar de regulă partidele de pescuit cu durată mai lungă duc la prinderea unor exemplare mari, care fac să se merite răbdarea și timpul alocat.

Cu cât partidele sunt mai lungi și pescarii au mai mult timp să înțeleagă lacul și eventual să prindă o fereastră de vreme favorabilă, cu atât se înregistrează mai multe capturi.

Marius Chiper
Perspective la Horgești
O captură de 31,6kg pentru Costinel Stroea, nou record al lacului Horgești în 2023.

Noutăți pentru 2024

Vlad PavloviciUn aspect care merită subliniat e că administratorii lacului (mă refer la tine și la Mihai Simion) sunt pescari de crap, cunosc bine lacul și pot să-și ajute clienții cu informații și recomandări.

Marius Chiper: Mihai și cu mine, ca administratori, încercăm să ne ajutăm cliențîi cât mai mult. Gradul de ocupare a standurilor a crescut în ultimii ani și sperăm că va crește în continuare. În 2023, am avut cei mai mulți pescari de crap de până acum și am văzut că mulți dintre clienții fideli au înțeles deja profilul lacului Horgești și s-au adaptat perfect pentru a avea rezultate bune. De asemenea, anul acesta ne-am bucurat de mulți pescari noi și sperăm că numărul lor va continua să crească. Știm că Horgești este considerat un lac relativ dificil, dar lucrul acesta este o provocare pentru pescari și mulți vin aici pentru un nou record personal. 

Perspective la Horgești
Marius Chiper cu un exemplar de 32kg înregistrat la năvodirea de toamnă.

Vlad PavloviciDupă cum am discutat de multe ori, o explicație pentru dificultatea lacului ține de faptul că nu e suprapopulat cu crap. Densitatea de crap e menținută la un nivel care să le permită crapilor să continue să crească.

Marius Chiper: Așa este. Dacă am mări densitatea de crap, s-ar prinde probabil mai mulți crapi, dar cu riscul că peștii să nu mai crească la fel. Cu politica de dezvoltare pe care am adoptat-o, lacul ne-a arătat că peștii cresc foarte bine. Au hrană naturală din abundență sub formă de scoici, raci, melci, chironomide. În anumite perioade ale anului, le dăm crapilor și un supliment de semințe preparate. Avem crapi mari care au luat mai mult de 3kg de la un an la altul. Peștii sunt sănătoși și arată bine, după cum se poate vedea și din fotografiile publicate. În fiecare an, facem populari crapi de talie medie aduși de la o altă fermă piscicolă din proprietatea noastră – ferma de la Motoșeni. La năvodirile de la sfârșitul sezonului, reducem densitatea de caras și ciortan, care sunt principalii concurenți pentru hrană ai crapilor mari, tocmai pentru a la da crapilor mari condiții de creștere cât mai bune. 

Perspective la Horgești
Un crap comun de 28,5kg prins pe lacul Horgești de Nicușor Tupea.

Vlad PavloviciCe noutăți ai în vedere pentru sezonul 2024?

Marius Chiper: Cea mai importantă noutate administrativă pentru 2024 este că vom reface standurile de la dig, din zona cu apă mare a lacului, care au un potențial ridicat și sunt foarte solicitate, pentru că la dig s-au prins mereu crapi foarte mari. Mă refer la standurile de pe malul opus cabanei administrației. Vrem să le mărim și să le facem mai comode. De asemenea, pentru confortul pescarilor, am început să construim pontoane pe cele două peninsule din capătul lacului, unde apa la mal e mică, iar pescarii trebuie să intre în apă ca să scoată peștii. Făcând pontoane, peștii vor putea fi scoși mai ușor, de pe ponton. Vrem că infrastructura lacului să le ofere pescarilor condiții cât mai bune.

O altă noutate pentru 2024 este că durata minimă a partidei va crește de la 24 la 48 de ore. Am luat această decizie pe baza rezultatelor din ultimii ani. Considerăm că, într-o partida de 24 de ore, un pescar are șanse mici să obțină rezultate bune la Horgești. Partidele scurte nu se potrivesc cu profilul lacului. De aceea, la crap, se vor putea face rezervări pentru partide de cel puțin 48 de ore. 

Perspective la Horgești
Horgești este un lac de 54 de hectare, cu crapi mari și condiții de pescuit foarte bune.

Strategii pentru crapi mari

Vlad PavloviciAm câteva întrebări și pentru Mihai legat de felul în care poate fi abordat lacul. Dacă ne uităm la capturile tale din 2023, ai prins o întreagă colecție de crapi mari, între care două exemplare de peste 30kg. Ca să punem lucrurile în context, spune-ne cum pescuiești.

Mihai Simion: Situația mea e atipică în raport cu ceilalți pescari. Când sunt pe lac, eu sunt la serviciu. Că administrator, rareori am timp să mă ocup de pescuit, de obicei am alte priorități. Pe de altă parte, am avantajul că nu sunt presat de timp și pot să profit de condițiile meteo favorabile. Cumulat, am probabil mai multe zile și nopți de pescuit decât alți pescari, ceea ce mă ajută. De trei ani, pescuiesc pe același stand, cel din fața cabanei administrației, și am ajuns să înțeleg lacul atât văzând ce fac pescarii, cât și pe baza partidelor mele. În primul an, rezultatele nu au fost grozave, dar în al doilea an am început să prind și crapi mari, între care un exemplar de 30,3kg, care a fost recordul lacului la acea dată. E un crap pe care noi îl cunoșteam de la năvodirile de sfârșit de sezon, dar care nu mai fusese prins la pescuit sportiv, cel puțin nu la greutăți mari, de peste 20kg. La prinderea lui, este posibil să fi contat și faptul că am pescuit într-o zona liniștită, în care de obicei nu pescuiește nimeni. Anul acesta, rezultatele au fost și mai bune, am reușit să prind mai mulți crapi de peste 20kg și doi de peste 30kg, pescuind pe același stand și pe aceleași locuri.

Perspective la Horgești
Mihai Simion cu un trofeu de 30,4kg prins în octombrie 2023.

Vlad PavloviciDă-ne cât mai multe informațîi despre ceea ce faci – nade, monturi, strategii, orice ar putea fi util pentru alți pescari.

Mihai Simion: Ca nadă, am folosit și semințe, și boiliesuri. În primăvară, la începutul sezonului, pe apă rece, am pescuit doar cu semințe fierte (porumb și grâu), în ideea că vor fi mai ușor digerabile pentru crapi. Peștii pe care i-am prins au avut între 7kg și 15kg, pești pe care îi putem considera mici sau medii pentru nivelul lacului. După câteva săptămâni, am început să pescuiesc și cu boiliesuri. Nada era compusă din 70% semințe și 30% boiliesuri, iar media de greutate a peștilor prinși a crescut. După alte câteva săptămâni, am pescuit cu 50% semințe și 50% boilies, iar în toamnă, când am prinsi și crapii cei mai mari, am pescuit doar la boilies. N-am mai folosit semințe deloc. Ca strategie, n-am nădit mult, am pescuit pe „farfurii” de nadă.

Boiliesurile Dynamite Baits dau rezultate bune și sunt recomandate de administrația lacului.

Un aspect care s-ar putea să fie de interes este că am lăsat lansetele în poziție și câte două zile (48 de ore), nu le-am schimbat în fiecare zi, cum fac cei mai mulți pescari. Inițial, le-am lăsat mai mult pentru că n-am avut timp să mă ocup de ele, fiind la serviciu, dar am prins mai mulți crapi mari la monturi care stăteau în apă de peste 24 sau 36 de ore și m-am gândit că nu este o întâmplare. Așa că am renunțat să schimb lansetele zilnic, le las neatinse și câte două zile și nu o dată s-a întâmplat ca metodă asta să dea rezultate. 

În toamnă, când am prinsi și crapii cei mai mari, am pescuit doar la boilies. N-am mai folosit semințe deloc. Ca strategie, n-am nădit mult, am pescuit pe „farfurii” de nadă.

Mihai Simion
Perspective la Horgești
Mihai Simion cu o captură de 26,5kg care ilustrează potențialul lacului Horgești.

Vlad Pavlovici: Ce le recomanzi pescarilor care fac primele partide la Horgești și încă nu cunosc lacul?

Mihai Simion: Avem multe informațîi publicate despre pescuitul la Horgești (filme și articole) și cred că ar fi util pentru cineva care vine pentru prima oară la noi să le parcurgă. În timpul partidei, le recomandăm pescarilor să aibă răbdare. Să nu intre pe apă prea des, fără justificare, și mai ales să nu intre pe apă în orele de hrănire ale peștilor, cum ar fi dimineața devreme, pentru că riscă să deranjeze locurile. Să nu scoată lansetele de mai multe ori pe zi, doar pentru că n-au avut trăsătură. Să nu-și schimbe strategia prea repede. Să nu nădească în exces pentru că nădirea masivă cu greu poate fi corectată. Să acopere toată zona pe care o au la dispoziție și să nu ignore locurile mai puțin pescuite, cum ar fi cele de lângă maluri. Iar dacă n-au rezultatele pe care și le doresc de la prima partidă, să nu dezarmeze. 

Închide
Copyright © 2013 - CarpOnline.ro | Toate drepturile rezervate
Închide