Pescuitul cu wafters a luat o mare amploare în ultimii ani. Aproape că nu e firmă de nadă care să nu producă o gama de wafters cu diferite dimensiuni, culori și arome. Într-un timp relativ scurt au ajuns să fie printre cele mai populare boiliesuri de cârlig. „Wafters” e un termen folosit pentru boiliesurile ușor flotante, care sunt ancorate de substrat prin greutatea cârligului. Diferența dintre un wafter și un pop-up e dată de gradul de flotabilitate. Ambele sunt momeli flotante. Un pop-up e ceva mai flotant și trebuie ancorat cu o greutate mai mare, cum ar fi o alică de plumb sau de tungsten. Un wafter e mai puțin flotant în comparație cu un pop-up și poate fi ancorat doar cu greutatea cârligului și eventual a unor accesorii puse pe cârlig, în funcție de montură.

O altă denumire folosită pentru wafters e cea de boiliesuri critic echilibrate, în sensul că boiliesul flotant se echilibrează la limită cu greutatea cârligului.
„Wafters” e un termen folosit pentru boiliesurile ușor flotante, care sunt ancorate de substrat prin greutatea cârligului. Diferența dintre un wafter și un pop-up e dată de gradul de flotabilitate.

Termenul de „wafters” provine de la un pescar englez inventiv, Frank Warwick, cu un rol important în dezvoltarea nadelor și monturilor. Frank Warwick urmărea să-și facă boiliesuri de cârlig care să se comporte diferit și față de pop-up-uri, și față de boiliesurile scufundătoare obișnuite. Voia ca boiliesurile de cârlig să nu se îngroape într-un substrat moale, așa cum se poate întâmpla cu un boilies scufundător, dar nici să nu se ridice ca un pop-up. De aici termenul termenul de „wafter” care înseamnă în engleză că boiliesul plutește ușor.

Soluția ingenioasă pe care a găsit-o Frank Warwick a fost să micșoreze gradul de flotabilitate al pop-up-urilor, în așa fel încât să se ridice de pe substrat, dar să nu poată ridica și cârligul. Cârligul rămâne culcat pe fundul apei. Reglând flotabilitatea, se obține un boilies de cârlig care coboară încet și se așază pe fundul apei, fără să se îngroape.

Hair Rig
Cea mai simplă montură de crap pe care o putem folosi la pescuitul cu wafters e montura cu fir păr clasică. Componentele monturii sunt: cârlig, fir de forfac, wafter. Nimic altceva. Trebuie doar să ne asigurăm că wafter-ul se echilibrează cu cârligul. Dacă e legată cu un forfac scurt, dintr-un fir textil suplu, montura se potrivește bine pentru pescuitul cu pungi solubile sau cu momitoare.

KD Rig
O altă montură cu fir de păr extrem de simplă, fără accesorii, și care poate fi folosită cu wafters, e cunoscută sub numele de KD Rig, după inițialele pescarului englez Kenny Dorset, care a inventat-o la jumătatea anilor 2000. La KD Rig, nodul fără nod e legat cu câteva spire peste firul de păr și cu alte câteva spire pe sub firul de păr. Firul de păr se desparte de tija cârligului aproape de ochet și schimbă poziția cârligului în raport cu momeala. Kenny Dorset consideră că e o poziție mai bună pentru înțepare. Inițial, montura era folosită cu pop-up-uri, dar mai târziu a început să fie folosită cu wafters. Explicația pe care Kenny Dorset o dă pentru felul în care leagă montura e următoarea:

„După părerea mea, cârligul cu tijă medie curbată, de tip Kurv Shank, este cea mai importantă parte a monturii când e legat cu nod fără nod, datorită felului în care nodul împinge firul de păr în afară. Cu ani în urmă, am găsit un articol într-o revistă în care era prezentat un mod special de a lega nodul fără nod, ca să împingă firul de păr cât mai departe și să așeze cârligul într-o poziție mai agresivă. Dădeai cinci spire peste firul de păr, în mod normal, după care scoteai firul de păr în afara nodului și mai dădeai două spire pe sub el. Aceste ultime două spire îndepărtau firul de păr de cârlig într-un mod interesant.

Lucrul ăsta mi-a dat de gândit pentru că voiam să pot schimba poziția cârligului. Așa că am început să testez montura KD cu cârlige Kurv Shank și firul de păr legat cu cinci spire pe deasupra și două pe dedesupt. Într-adevăr, cârligul era proiectat în afară, așa cum voiam. Continuând să fac însă teste, am observat că, dacă leg nodul cu un număr mai mic de spire, cârligul era îndepărtat de cârlig și mai mult. În final, am constatat că era suficient să dau două spire pe deasupra firului de păr și una sau două pe dedesupt, ca să așez cârligul în cea mai agresivă poziție în raport cu momeala. Testând montura în felul asta, am început să am mai multe trăsături pe parcursul partidei, iar peștii erau înțepati mai bine.”
Blow Back Rig
Plecând de la montura cu fir de păr simplă, se poate pune un segment de varniș sau un anou pe cârlig și rezultatul e o montură Blow-Back. Putem adăuga și alte accesorii în montură, cum ar fi un segment de tub termo sau un adaptor line aligner, dar accesoriile sunt doar opționale. Montura Blow Back nu avea asemenea accesorii în varianta ei inițială și funcționează și fără ele. Montura a fost inventată de Kevin Nash (numele inițial al monturii era Blow Out) și era gândită pentru pop-up-uri, dar astăzi se folosește mai ales pentru momeli scufundătoare sau pentru wafters.

E una dintre monturile uzuale pentru momeli de tip snowman, „om-de-zăpadă”, care sunt realizate dintr-un boilies scufundător și unul flotant. Un „om-de-zăpadă” corect făcut trebuie să stea pe fundul apei, dar dacă pop-up-ul e prea flotant e posibil ca momeala să se ridice cu totul și să fie ancorată de substrat doar prin greutatea cârligului. În felul asta, cu sau fără intenție, „omul-de-zăpadă” formează un wafter.
D Rig
O alta categorie de monturi folosite la pescuitul cu wafters sunt cele de tip D. Termenul se referă la la faptul că momeala stă pe un segment de fir așezat lângă cârlig, în așa fel încât montura ia forma literei D. În linii mari, putem vorbi despre două categorii de monturi D. Există monturi cu D lung, format pe aproape toată lungimea cârligului, și cu D scurt, format în zona ochetului. Monturile D se pot lega cu toate categoriile de fire de forfac – rigide, semirigide sau suple. La origine, montura D era folosită cu un pop-up legat cu fir textil suplu, iar D-ul monturii era făcut dintr-un fir rigid. Mai târziu, au apărut multe alte variante ale monturii, iar astăzi e folosită și cu wafters.

Withy Pool Rig
Montura Withy Pool a fost concepută pentru pop-up-uri, dar poate fi folosită și cu wafters. Am descoperit asta dintr-o întâmplare. Am făcut o partidă de vară pe caniculă, iar crapii erau apatici din cauza căldurii și trăsăturile erau rare. Pescuiam cu momeli mici. Am pus un pop-up Pineapple & Banana de 10 sau 12mm pe o montură Withy Pool legată cu un cârlig numărul 4, dar n-am mai verificat dacă pop-up-ul e suficient de flotant ca să ridice montura în poziția corectă. Spre surpriza mea, cum trecut la pop-up-uri mici, cum am început să prind mai bine, iar peștii erau înțepati foarte bine. Spre finalul partidei, mi-am adus aminte să verific montura și am văzut că, de fapt, pescuiam cu wafters. Cârligul stătea culcat pe fundul apei și pop-up-ul stătea ridicat deasupra lui. Fiind mic, pop-up-ul nu putea să ridice toată montura, care avea un cârlig mare și un adaptor Withy Pool voluminos. E de reținut și faptul că pop-up-urile mici sau mai puțin flotante pot fi foarte bune ca wafters, iar montura Withy Pool merge și la pescuitul cu wafters, chiar dacă n-a fost proiectată pentru așa ceva.

German Rig
Există și monturi care au fost concepute pentru pescuitul cu wafters, cum e German Rig. E o montură care se poate lega în două feluri. În varianta cea mai simplă, așa cum a fost gândită de cel care a inventat-o, cârligul e legat direct de firul de forfac. Montura lucrează foarte bine sub forma asta, dar are dezavantajul că, dacă vrem să schimbăm cârligul, pierdem automat și forfacul legat de el. Putem prelungi durata de viață a cârligului ascuțindu-l după ce am prins câțiva pești, dar în final ajungem la același rezultat: când aruncăm cârligul, trebuie să aruncăm și firul de forfac.

Există și o variantă a monturii care e cunoscută sub numele (ușor pretențios) de Turbo German Rig. E o versiune mai complicată și cu mai multe accesorii, dar la care putem să schimbăm cârligul și să păstrăm firul de forfac. Forfacul se leagă separat de cârlig. La capătul forfacului montăm un vârtej pe care punem cârligul. Ca să asigurăm cârligul în montură și să-l facem să stea în poziția corectă, folosim un segment de tub termo sau un adaptor line aligner. Faptul că forfacul e separat de cârlig ne permite să îl refolosim. Putem ajunge să pescuim tot sezonul cu același forfac dacă e făcut dintr-un material rezistent la uzură. De notat că monturile pentru wafters pot să funcționeze și dacă boiliesul de cârlig își pierde flotabilitatea. În funcție de compoziție, există boiliesuri critic echilibrate care își păstrează foarte bine flotabilitatea și pot să reziste câteva zile în poziția corectă, în timp ce altele își pot pierde flotabilitatea în 24 de ore sau mai puțin. Când folosim boiliesuri critic echilibrate, e indicat să le testăm ca să știm ce flotabilitate au. Putem prinde pește cu ele și după ce nu mai sunt flotante, atât că în acest caz nu mai avem un wafter, avem un boilies scufundător. Unele monturi, cum e German Rig, lucrează la fel de bine și cu wafters, și cu boiliesuri scufundătoare obișnuite.