Revoluția fishmeal-urilor
Dintre toate tipurile de boilies, cele pe bază de făină de pește (fishmeal) au devenit cele mai populare datorită eficienței lor universale. Dar n-a fost întotdeauna așa. Fred Wilton, omul care a inventat boiliesurile, era adeptul proteinelor lactice și, sub influența lui, proteinele lactice au fost considerate mult timp ingredientul-cheie al boiliesurilor de calitate (cu valoare nutritivă ridicată, HNV). Revoluția fishmeal-urilor a fost declanșată la jumătatea anilor 80 de firma engleză Premier Baits, fondată de pescari tineri și fără experiență. Unul dintre ei, Geoff Bowers, debutase în pescuitul la boilies de scurt timp și începuse să testeze, împreună cu cercul lui de prieteni, un ingredient încă prea puțin cunoscut la acea dată, care se numea CLO. Pescarii de astăzi se vor mira de ce avea nevoie un începător cum era Geoff Bowers să-și facă singur mixul de boilies și să încerce diverse ingrediente. Pentru că nu exista încă o gamă largă de boiliesuri sau mixuri gata făcute și nici ingredientele nu erau puse la dispoziția pescarilor cu informațiile de rigoare. Toți pescarii de crap își rulau propriile boiliesuri pe mixuri concepute de ei, așa cum se pricepeau, și testau ingrediente deseori în absența oricărei informații.

CLO era un birdfood comercializat de firma olandeză Sluis și se găsea la pet-shop-urile locale, la cantități mici și la un preț scăzut, deci era accesibil și unor pescari cu buget redus. Geoff Bowers și prietenii lui au făcut primele teste folosind mixuri pe bază de proteine lactice (toată lumea pescuia cu proteine lactice), dar care puneau diverse probleme. Se considera că boiliesurile aveau nevoie de prenădire și că erau eficiente doar într-un interval relativ scurt de timp, existând riscul să se strice. Ca să poată fi folosite, se păstrau la congelator, iar în timpul partidei se țineau la rece, în recipiente izoterme, ca să nu se acrească. Geoff Bowers nu era mulțumit de rețeta pe bază de proteine lactice cu care pescuia și s-a gândit că n-are nimic de pierdut dacă introduce în mix CLO, ținând cont că și alții făcuseră același lucru și reușiseră să prindă pește. La primul test, boiliesurile cu CLO n-au prins nimic, însă doza de CLO era mică, insuficientă pentru a schimba profilul boiliesurilor. Unul dintre prietenii lui Geoff a făcut un test cu 50% CLO în mix, alături de proteine lactice, și a avut o partida bună cu boiliesul pe care l-a obținut, lucru care le-a dat de gândit tuturor, cu atât mai mult cu cât peștii prinși eliminau pe saltea boiliesuri, ceea ce însemna că le puteau digera ușor.

Pasul următor pentru Geoff Bowers a fost să introducă făina de pește în rețeta de boilies, pe lângă proteinele lactice. Auzise de un pescar care avusese rezultate cu un mix care conținea făină de pește și ulei de pește și s-a gândit să facă un test similar. A introdus o făină de pește în mix și o combinație de uleiuri în partea lichidă, compusă din 15ml ulei de cod și 3ml ulei de herring la o livră (453g) de mix. Boiliesurile au dat rezultate, dar nu mai bune ca altele, deci făina de pește nu părea să aibă vreun efect special. Problema acestor teste era că proteinele lactice în doze mari continuau să fie elementul central al mixurilor de boilies, în acord cu filosofia epocii, și fie că erau combinate cu CLO, fie că erau combinate cu făină de pește, progresele nu erau semnificative. Dozele mari de proteine lactice făceau boiliesurile greu digerabile și greu de rulat.
Rețeta Premier Baits
Geoff Bowers a continuat însă testele și, un an mai târziu, a testat o formulă nouă – proteine lactice plus făină de pește plus CLO. Era pentru prima oară când cele trei categorii de ingrediente se întâlneau în același mix. Între timp, făcuse rost și de un ulei de pește nou, Fosoil, produs de compania Seven Seas, așa că a rulat o cantitate mică de boilies cu nouă rețetă și s-a dus să le testeze… nu pe lac, ci pe crapii din acvariul unui prieten. Crapii, avea să povestească Geoff Bowers, au luat-o razna – reacția era fără precedent. Geoff și-a adunat prietenii și s-au apucat de rulat. Rețeta folosită era următoarea:
- 50% făină de pește (sardine și capelin)
- 25% CLO
- 15% caseină acidă (granulație 80)
- 10% lactalbumină
Partea lichidă conținea ulei de pește, iar pe lângă uleiul din compoziție, boiliesurile erau dipuite suplimentar în ulei. Tot în partea lichidă intra și o aromă de condimente. Rezultatele obținute cu rețeta lui Geoff Bowers au depășit orice așteptări. În câțiva ani, lacuri din toată țara aveau să fie date peste cap de boiliesurile pe bază de făină de pește. Într-o săptămână de pescuit, se puteau prinde cu ele mai mult decât se prindea într-un an întreg cu vechile boiliesuri pe bază de proteine lactice. Pe baza succesului enorm al fishmeal-urilor, Geoff Bowers a fondat în 1986 Premier Baits, iar când firma a atins apogeul producției, vindea zece tone de mix pe săptămână.
Rezultatele obținute cu rețeta lui Geoff Bowers au depășit orice așteptări. Într-o săptămână de pescuit, se puteau prinde cu ele mai mult decât se prindea într-un an întreg cu vechile boiliesuri pe bază de proteine lactice.

Rețeta lui Geoff Bowers – comercializată de Premier Baits sub numele de Fish Base Mix – a revoluționat domeniul boiliesurilor. Pe calapodul ei (mai precis, pe ideea combinării celor trei clase de ingrediente – fishmeal, birdfood, proteine lactice) se fac și astăzi mii de rețete.
Rețeta de apă rece
Ca notă de subsol la povestea rețetei de fishmeal produsă de Premier Baits, pescarii au constatat că boiliesurile pe bază de făinuri de pește, atât de productive în sezonul cald, își pierdeau eficiența în sezonul rece. Când venea iarna, fishmeal-urile nu mai prindeau nimic, în timp ce boiliesurile pe bază de proteine lactice continuau să prindă. În epocă, se credea că vina aparține făinurilor de pește. De fapt, aparținea uleiurilor de pește. Fishmeal-urile conțineau doze de ulei medii (Geoff Bowers spune într-un interviu acordat revistei SubSurface că, din testele făcute de echipa Premier Baits, doza optimă de ulei era de 30ml pe kilogramul de mix, doză care se folosește și astăzi, chiar și pe apă rece), dar boiliesurile erau dipuite suplimentar cu ulei de pește. În ape reci, uleiurile netratate de la suprafața boiliesurilor se dispersau mai greu și funcționau ca o barieră care bloca atracția.
Când venea iarna, fishmeal-urile nu mai prindeau nimic, în timp ce boiliesurile pe bază de proteine lactice continuau să prindă. În epocă, se credea că vina aparține făinurilor de pește. De fapt, aparținea uleiurilor de pește.

Pentru sezonul de iarnă, Premier Baits a produs un mix pe bază de proteine lactice și fără fainuri de pește, care se baza pe o descoperire norocoasă. Principiul esențial în formularea vechilor mixuri pe bază de proteine lactice era că doza de caseină trebuia să fie mai mare decât cea de lactalbumină. Mixul se rula mai bine sub forma asta. E un principiu care se observă și în rețeta Fish Base Mix, care conține 15% caseină și 10% albumină. La un moment dat, Geoff Bowers și colegii lui au inversat procentele din greșeală, în mixul pe bază de proteine lactice, și au obținut un mix care se rula mai greu, dar care dădea rezultate mai bune, având o doză mai mare de ingrediente solubile. Cheia succesului era solubilitatea! În urma testelor, mixul a fost lansat pe piață sub denumirea de Winter Pro 90, dar în fabrică se numea “1066”, datorită proporțiilor celor trei ingrediente (exprimate în uncii, o uncie are 28,3g):
- 10oz lactalbumină
- 6oz caseină
- 6oz caseinat de calciu

O altă contribuție importantă adusă de Premier Baits la dezvoltarea rețetelor de boilies a fost faptul de a fi introdus Robin Red în mixurile pe bază de făină de pește. Astăzi, a combina făină de pește cu Robin Red pare cel mai natural lucru, dar ideea vine de la Geoff Bowers și colegii lui. Robin Red era un ingredient popular și se folosea pe scară largă în rețete de birdfood (nefiind scump, dozele puteau atinge 20-30%), dar nu în rețete de fishmeal. Premier Baits a adăugat Robin Red în rețeta de Fish Base Mix la cererea clienților care voiau ca boiliesurile să fie roșii, iar mixul rezultat de aici s-a numit Spiced Fish Mix și avea să devină o sursă de inspirație pentru firmele concurente.
Rețeta Nutrabaits
Rețeta Premier Baits a avut un impact enorm asupra pieței – atât asupra pescarilor, cât și asupra altor firme de nadă. Treptat, boiliesurile pe bază de făină de pește au devenit o piesă de rezistență în oferta celor mai multe firme, lucru care a dezvoltat piața și a contribuit la apariția unor rețete din ce în ce mai complexe. Premier Baits a continuat să testeze idei noi, de pildă folosirea în mix a făinei de pește predigerate (pre-digested fishmeal), care astăzi e un ingredient uzual.

Una dintre firmele care au venit cu fishmeal-uri proprii ca răspuns la fenomenul Premier Baits a fost Nutrabaits. Fondată în 1986 de Tim Paisley și Bill Cottam, Nutrabaits intrase pe piață cu un mix de boilies pe bază de proteine lactice, numit Hi-Nu-Val, dar fishmeal-urile dominau lacurile din toată țara, iar mixurile pe bază de proteine lactice nu mai aveau căutare. Erau mai scumpe și dădeau un randament mai slab în comparație cu mixurile pe bază de făină de pește. În 1990, Nutrabaits a produs Fish Food Mix, primul ei mix pe bază de făină de pește, iar un an mai târziu a apărut un mix mult mai cunoscut, Big Fish Mix (BFM), care folosea rețeta unui pescar respectat, Dave Moore. BFM avea să devină vedeta incontestabilă a firmei timp de mai bine de un deceniu, iar la jumătatea anilor 2000, când produsele Nutrabaits au început să fie vândute și promovate în România, urma să aibă o influență puternică și asupra pescarilor de crap români, care găseau în el expresia clasică a combinației dintre făinuri de pește, birdfood-uri (CLO, Robin Red) și proteine lactice. Pentru un timp, Nutrabaits a fost probabil liderul pieței de boilies din România, iar BFM era mixul preferat al multor pescari. În forma cu ingredientele exprimate în uncii (oz) și proporții calculate în maniera tradițională engleză, pentru o cantitate de 16oz, adică o livră, rețeta de BFM era următoarea:
- 2 oz Capelin Meal
- 3 oz Sardine & Anchovy Meal
- 3 oz White Fishmeal
- 3 oz Sluis CLO
- 2 oz Acid Casein
- 1/2 oz Kelp Powder
- 1/2 oz Robin Red
- 1 oz Nutrapro
- 1 oz Nutralac
Ca și rețeta Premier Baits, BFM folosea o doză de 50% făină de pește. Făina de pește era compusă din trei sortimente, pentru a da mixului un profil nutritiv mai complet. Sluis CLO rămânea birdfood-ul de bază, dar era însoțit de Robin Red. Caseina acidă era principala proteină lactică, dar nu singura. Pudra de varec (kelp powder) era inclusă pentru textură și ca supliment de vitamine și minerale. În ceea ce privește ultimele două ingrediente, Nutrapro era o combinație de proteine lactice folosită ca liant în locul vechii lactalbumine (cei care vor să încerce rețeta o pot înlocui cu WPC), iar Nutralac era o alternativă la popularul Lamlac, un lapte-praf pentru miei, produs de firma Volac, utilizat în mixuri de boilies ca sursă de lipide, cu gust cremos.

Rețeta lui Steve Briggs
Influența Premier Baits se observă clar și în rețetele de la începutul anilor 90 ale unor pescari cunoscuți. Steve Briggs notează în prima sa carte, Cassien… and Beyond, o rețeta de fishmeal proprie, care nu e altceva decât o interpretare a rețetei Premier Baits:
- 4oz făină de capelin
- 4oz făină de sandeel
- 3oz făină de sardine și anșoa
- 3oz Sluis CLO
- 2oz caseină acidă
- 1oz Codlivine
- Ulei de pește (Fish Feed Inducing Oil)
- Ulei esențial de mușcate (Geranium Essential Oil)
E aceeași formulă cu mai multe făinuri de pește, o porție consistentă de Sluis CLO și una de proteine lactice, plus ulei de pește în partea lichidă. Ia amploare ideea – pe care am întâlnit-o la BFM – de a a include în mix ingrediente cu aport de vitamine și minerale, iar Steve folosește Codlivine, un supliment nutritiv pentru cai, care există și în prezent.

Rețeta lui Frank Warwick
Rețeta lui Steve Briggs e simplă. Alți pescari construiesc rețete complexe, cum e cazul lui Frank Warwick, a cărui rețetă de fishmeal de la începutul anilor 90 apare în prima să carte, Every Bit of Blue.
- 300g caseină acidă
- 600g semolina
- 300g făină de sardine și anșoa
- 300g făină de cod
- 300g făină de capelin
- 250g Red Factor
- 250g Nectarblend
- 150g Robin Red
- 400g făină de soia integrală
- 60g albumină de ou
- 100g WPC
- 4g MSG
- 125g pudră de ficat
- 20g sare marină

Proporțiile nu sunt date nici pe livră, nici pe kilogram, sunt calculate pentru a obține în final aproximativ 5kg de boilies. Partea lichidă pentru cantitățile de mai sus este următoarea:
- 100ml ulei de cambulă (halibut)
- 80g belachan
- 100g pudră de brânză Cheddar
- 30ml aromă Nutrabaits Cranberry
- 24ml aromă Solar Squid & Octopus Koi Rearer
- 1,5ml acid N-Butyric
Se observă că principiile rețetei Premier Baits au fost dezvoltate atât în mix, cât și în partea lichidă. Își fac apariția ingrediente importante pentru atracție, cum ar fi pudra de ficat, pudra de brânză sau belachanul.
În cei 40 de ani care au trecut de la apariția rețetei Premier Baits, domeniul ingredientelor pentru boiliesuri s-a dezvoltat, au apărut ingrediente noi (făinuri de pește predigerate, lichide tratate enzimatic, stimulatori de apetit, proteine hidrolizate și altele), dar ideea combinării claselor principale de ingrediente pentru a produce un boilies cât mai nutritiv și cât mai ușor digerabil a rămas aceeași. Descoperirile făcute de Geoff Bowers și echipa Premier Baits sunt valoroase și astăzi.