Caută

Boiliesuri critic echilibrate

Boiliesurile critic echilibrate au devenit o prezență obișnuită în trusa multor pescari de crap. Popularitatea lor e un fenomen relativ recent. Cu ani în urmă, nu țin minte să fi existat boiliesuri critic echilibrate în oferta firmelor de nadă. Sau, în orice caz, erau rare. Acum sunt tot mai multe. 

Boiliesuri critic echilibrate
Boiliesurile critic echilibrate (wafters) sunt foarte populare printre pescarii de crap.

Ce sunt boiliesurile critic echilibrate? Sunt boiliesuri de cârlig cu un grad controlat de flotabilitate. Nu sunt nici pop-up-uri, nici boiliesuri scufundătoare. În funcție de modul în care sunt produse, unele se scufundă lent, altele sunt ușor flotante. Noțiunea de boilies „critic echilibrat” vine de la formula engleză critically balanced, care se referă la faptul că boiliesul este echilibrat „critic” (adică la limită) cu greutatea cârligului. Ce înseamnă că e echilibrat? Înseamnă că boiliesul e ușor flotant, dar e ancorat de substrat prin greutatea cârligului și a celorlalte componente puse pe cârlig (sau lângă el). 

Boiliesuri critic echilibrate
O montură Blow Back cu un boilies critic echilibrat. Greutatea cârligului ancorează boiliesul.

Practic, boiliesurile critic echilibrate sunt pop-up-uri cu flotabilitate redusă. Dacă un pop-up obișnuit trebuie ancorat cu o greutate (de obicei, o alică de plumb sau tungsten) ca să nu ridice toată montura de pe substrat, la boiliesurile critic echilibrate alica nu mai e necesară. Greutatea cârligului și eventual a altor componente puse pe cârlig e suficientă pentru ancorare. Dacă testăm un boilies critic echilibrat fără montură, vedem că se ridică la suprafață ca un pop-up. Diferența dintre ele ține de gradul de flotabilitate.

Noțiunea de boilies „critic echilibrat” vine de la formula engleză critically balanced, care se referă la faptul că boiliesul este echilibrat „critic” (adică la limită) cu greutatea cârligului.

Boiliesuri critic echilibrate
Diferența dintre un boilies flotant și unul critic echilibrat ține de gradul de flotabilitate.

Nu toate boiliesurile critic echilibrate sunt ușor flotante. Unele pot fi lent scufundătoare. Există firme de nadă care le produc sub această formă cu argumentul că un boilies semi-flotant nu se echilibrează cu orice cârlig. Cu cât boiliesul semi-flotant e mai mare, cu cât e nevoie de o greutate mai mare pentru a-l echilibra. Și decât să producă boiliesuri semi-flotante și să lase problema echilibrării pe seama pescarului, unele firme aleg s-o rezolve din fabrică. Reglând flotabilitatea, produc boiliesuri de cârlig care coboară și se așază pe substrat fără să se îngroape. În acest caz, nu sunt boiliesuri critic echilibrate în adevăratul sens al cuvântului, fiindcă nu trebuie echilibrate, dar sunt mai ușoare decât boiliesurile folosite că nadă.

Boiliesuri critic echilibrate
Boiliesurile critic echilibrate sunt fabricate de numeroase firme de nadă cu diverse culori și arome.

Unele boiliesuri critic echilibrate sunt comercializate sub numele de „wafters”. Termenul provine de la un pescar englez, Frank Warwick, care urmărea să-și facă boiliesuri de cârlig diferite de boiliesurile scufundătoare și de pop-up-uri. Voia că boiliesurile de cârlig să nu se îngroape în substrat ca un boilies scufundător, dar nici să nu se ridice ca un pop-up. Soluția pe care a ales-o a fost să folosească pop-up-uri pe care să le ancoreze cu o alică de plumb montată altfel decât la o montură de pop-up. Dacă alica e pusă pe forfac în spatele cârligului, cârligul se ridică împreună cu pop-up-ul și avem o montură de pop-up clasică. Frank Warwick s-a gândit să pună alica direct pe cârlig. Montura cu alică pe cârlig (Shot on the Hook Rig) se folosește și astăzi și e foarte populară în unele țări. E folosită nu numai cu pop-up-uri sau boiliesuri critic echilibrate, ci și cu boiliesuri simple, scufundătoare. Principiul monturii e că, dacă se adaugă o greutate pe vârful cârligului, cârligul va fi îndreptat cu vârful în jos când peștele ia montura. Din poziția asta, va putea să agațe mai bine peștele. 

Boiliesuri critic echilibrate
German Rig în varianta cu forfacul legat direct de cârlig și un wafter de 15mm.

Mai târziu, Frank Warwick a găsit o soluție mai simplă decât alica pusă pe cârlig. A redus flotabilitatea pop-up-urilor ca să nu ridice cârligul. A numit aceste boiliesuri de cârlig semi-flotante „wafters”, de la verbul englez „to waft”, a pluti ușor.

Unele boiliesuri critic echilibrate sunt comercializate sub numele de „wafters”. Termenul provine de la un pescar englez, Frank Warwick, care urmărea să-și facă boiliesuri de cârlig diferite de boiliesurile scufundătoare și de pop-up-uri.

Boiliesuri critic echilibrate
Multe boiliesuri de cârlig critic echilibrate sunt comercializate sub denumirea de „wafters”.

Care e avantajul lor? De ce le folosim? Le folosim pentru că sunt situații în care se prinde mai bine la boiliesuri critic echilibrate decât la boiliesuri simple. Știm asta de la montura om-de-zăpadă (snowman), care e tot un ansamblu critic echilibrat. La un snowman, putem face ca momeala compusă dintr-un boilies scufundător și un pop-up să fie ușor flotantă, caz în care e ancorată prin greutatea cârligului, sau putem face să scufunde și să stea pe substrat. Oricine a testat monturi om-de-zăpadă în comparație cu monturi cu boiliesuri scufundătoare obișnuite a putut constata că, uneori, montura om-de-zăpadă dă rezultate mai bune. 

Boiliesuri critic echilibrate
Montură cu fir de păr legată cu cârlig V-Curve și fir textil Herculine. Boiliesul de cârlig este un wafter.

De ce se întâmplă asta? La boiliesurile critic echilibrate, explicația cea mai frecventă e că momeala e mai ușoară și e aspirată de pește mai repede. E o explicație care, deși pare convingătoare, s-ar putea să nu fie corectă. Crapul n-are dificultăți să ia un boilies de pe substrat, nici măcar boiliesuri mari. E un pește care se poate hrăni cu lucruri mai grele decât un boilies (de exemplu, cu scoici Anodonta sau cu raci) și cu o forță de aspirație impresionantă. În apele care conțin scoici fixe Dreissena, care trăiesc lipite de pietre sau ee structuri, crapul smulge scoicile din locul în care s-au fixat, deci n-are nevoie să-i facem boiliesurile mai ușoare ca să le poată culege.

Boiliesuri critic echilibrate
German Rig în varianta cu forfacul legat separat de cârlig și un wafter de 15mm.

O altă explicație e că boiliesurile critic echilibrate, fiind mai ușoare, sunt aspirate mai adânc, iar montura are mai multe șanse să se agațe. Din nou, e posibil, dar nu e cert. Mai sunt și alte teorii în privința boiliesurilor critic echilibrate, dar niciuna nu e sigură. Nu știm exact de ce boiliesurile critic echilibrate prind atât de bine, dar știm că sunt deseori mai eficiente decât alte boiliesuri de cârlig și de asta merită folosite.   

Vlad Pavlovici cu un crap de 32kg prins pe lacul Horgești la o montură cu un wafter Dynamite Baits.

În funcție de felul în care sunt realizate, există trei tipuri de boiliesuri critic echilibrate. Primul tip se obține prin combinarea unui mix de pop-up cu un mix de boilies, în diverse proporții. Al doilea tip este cel realizat pe un mix de boilies cu granule de plută. Se ia un mix de boilies și se adaugă granule de plută, plus un liant cât mai puternic, care să ajute la rulare. A treia categorie este cea a boiliesurilor critic echilibrate rulate pe o bilă de plută. În acest caz, boiliesurile arată la fel că boiliesurile folosite că nadă și își păstrează foarte bine flotabilitatea. Ca preț, boiliesurile critic echilibrate cu o bilă de plută în interior sunt mai scumpe decât alte tipuri de wafters pentru că sunt mai greu de rulat. Multe firme le rulează manual.

Wafters Dynamite Baits rulate pe mix de boilies cu o bilă de plută în interior.

Boiliesurile critic echilibrate pot fi dipuite fără să-și piardă prea mult din flotabilitate, cu condiția să fie dipuite ușor, cu lichide subțiri și în etape. O altă metodă pentru a obține boiliesuri critic echilibrate dipuite e să dipuim… pop-up-uri. Pe măsură ce absorb lichid, pop-up-urile își pierd din flotabilitate și devin boiliesuri critic echilibrate. Boiliesurile critic echilibrate se pot folosi în orice situație, pe orice apă și în orice anotimp. Uneori sunt mai eficiente decât alte boiliesuri de cârlig, indiferent care ar fi motivul.

Închide
Copyright © 2013 - CarpOnline.ro | Toate drepturile rezervate
Închide