Carp Spirit comercializează în momentul de față trei tipuri de fire combi: Combi-Soft, Combi-Stiff și Kameleon. Toate sunt produse de Sufix, informația „Made by Sufix” fiind marcată pe eticheta produselor. Combi-Soft e probabil cel mai popular dintre aceste fire – și e ușor de înțeles de ce. E disponibil în mai multe versiuni și culori decât celelalte două fire, e cel mai ieftin dintre ele și e cel mai ușor de folosit.

Numele lui ne spune ce fel de produs este. E un fir de forfac combi suplu. Firele combi sunt fire textile îmbrăcate într-o cămașă din material plastic. Există trei categorii de fire combi – rigide, semirigide și suple. Rigiditatea mai mică sau mai mare se referă la cămașa de plastic. Firul textil din interior e suplu la toate categoriile de fire. Cămașa, în schimb, poate să difere de la un fir la altul atât în ceea ce privește suplețea, cât și în ceea ce privește alte aspecte, cum ar fi grosimea sau duritatea.

Firele cu cămașă, inventate de firma engleză Kryston cu ani în urmă, sunt gândite să permită realizarea monturilor combi dintr-un singur material. O montură combi presupune combinarea a două materiale – un fir moale cu care se leagă cârligul, pentru a da momelii o anumită libertate de mișcare, și un fir rigid pentru restul forfacului, care să nu-i permită să se încurce. Dacă legăm montura cu două fire, trebuie să facem un nod între ele – și orice nod înseamnă un potențial punct slab. Dacă legăm montură cu un fir combi, putem lucra cu un singur material, montura e mai ușor de realizat și evităm problema nodului dintre fire.

Blow-Back Rig
Am folosit frecvent Combi-Soft pentru montura Blow-Back. De obicei, la fire combi, montura Blow-Back e realizată cu o mică articulație în spatele carligului. Firul combi e curățat de cămașă pe o distanță de 2-3cm deasupra cârligului, iar zona de fir textil suplu formează o articulație sau o „balama” care le permite momelii și cârligului să se miște liber.

Pentru a accentua diferența dintre cele două materiale, se poate pune o alică de plumb sau de tungsten în locul în care se termină cămașă de plastic. Dacă alica e suficient de grea, poate fi utilă în mecanica monturii prin faptul că trage cârligul în jos în momentul în care peștele ia momeala.
La Combi-Soft, firul cu cămașă e atât de suplu încât montura Blow-Back funcționează și fără articulație. E suficient să curățăm cămașa pe segmentul de fir care formează firul de păr. În rest, putem lăsa cămașa intactă. Prin faptul că am eliminat articulația din spatele cârligului, riscul că forfacul să se încurce devine mai mic.

Hair Rig
Altă montură pentru care folosesc cu Combi-Soft și care poate fi realizată cu sau fără articulație e montură cu fir de par clasică legată cu un cârlig V-Curve. Datorită formei speciale, modelul V-Curve nu are nevoie de niciun fel de accesorii – nici anou, nici varniș, nici adaptor line aligner. Monturăa e cât se poate de simplă. Firul de forfac trebuie curățat de cămașa de plastic pe porțiunea pe care va fi pusă momeala. Pe restul forfacului, inclusiv pe nodul fără nod, firul poate să rămână intact. Articulația din spatele cârligului nu e necesară.

În testele pe care le-am făcut, montura lucrează foarte bine sub forma asta dacă e realizată corect. Mă refer la faptul că V-Curve e un cârlig cu o distanță mică între vârf și tijă, similară cu deschiderea unui cârlig de tip Long Shank, deci trebuie să-i lăsăm cârligului cât mai mult spațiu să lucreze. E un aspect important. Dacă nu reglăm bine distanța dintre cârlig și momeală, există riscul că momeala să acopere cârligul și peștele să nu se înțepe sau să scape în dril. Dacă se întâmplă asta, trebuie să ne uităm la mărimea cârligului în raport cu momeala, la distanța dintre cârlig și momeală și la lungimea forfacului. Un cârlig mai mare, o distanță mai mare și eventual un forfac mai lung ar trebui să corecteze problema.

German Rig
A treia montură la care folosesc Combi-Soft e German Rig, dacă pescuiesc pe un lac cu substrat moale sau denivelat. Fiind suplu, firul se pliază pe substrat. German Rig se leagă de obicei cu fire rigide, dar funcționează foarte bine și cu fire suple. Alegerea firului depinde de substrat. Dacă substratul e drept și montura se poate culca pe substrat fără probleme, se poate folosi un fir rigid. Dacă substratul e denivelat și e important ca forfacul să se plieze pe substrat, e de preferat un fir suplu.

Spre deosebire de alte fire de forfac, Combi-Soft nu trebuie prelucrat la abur și nici nu trebuie ținut într-un penar de monturi sub tensiune. Tensionarea și prelucrarea la abur nu aduc niciun beneficiu. Firul e disponibil în trei versiuni de culoare pentru a putea camufla montura pe orice tip de substrat. Pe lacurile pe care am pescuit, n-am observat să conteze culoarea firului de forfac, nici măcar când apa era foarte limpede, dar faptul că avem mai multe culori la dispoziție e un lucru util.

În ceea ce privește rezistența firului, Combi-Soft e fabricat în variante de 20lb, 25lb și 35lb. Ca și la alte fire de forfac produse de Sufix pentru Carp Spirit, rezistența reală a firului e mai mare decât rezistența declarată. La unele variante, e mai mult decât dublă. În testele făcute de magazinul Marele Pescar, rezistența reală pentru Combi-Stiff de 20lb (9,1kg) e de 42,5lb (19,28kg), în timp ce rezistența reală pentru Combi-Stiff de 25lb (11,3kg) e de 45lb (20,44)kg. Din acest motiv, folosesc de obicei versiunea de 20lb, care e cea mai subțire, dar e extrem de rezistentă.