Mulțumesc Andrei atât pentru aprecieri, cât și pentru observația foarte bună.
Când am scris textul pentru articol am intenționat să abordez și subiectul marjei de eroare dar m-am gândit că intru prea în detaliu discutând o problemă care în realitate, în cele mai multe cazuri, nu ne afectează. Ce vreau să spun cu asta este că marja de eroare este neglijabilă în majoritatea cazurilor în care pescuim din mână. Mă refer la distanțe 50 - 150m și adâncimi ale apei de 2-4m. În acest sens am atașat o schiță în care am figurat elementele care ne interesează:
- LS - distanța (înălțimea) de la vârful lansetei la luciul apei care este în jur de 4,5m (considerând înălțimea pescarului de 1,80m și lungimea lansetei de 3,90m la 45 de grade)
- MA - adâncimea apei
- MS - distanța
marker - stand (mal)
Fişiere ataşate:
fishing line marker vs. rig.png
Precizări:
- cu linia punctată (MB) am trasat traiectoria (sectorul de cerc) pe care se deplasează montura de la luciul apei până ajunge pe substrat
- presupunem că firul se oprește în clips și se întinde când plumbul atinge apa sau când este chiar deasupra apei, în dreptul
marker-ului (forța fiind dozată astfel încât plumbul să nu aibă recul).
Ceea ce ne interesează să calculăm este abaterea (AB) care, așa cum putem anticipa, este cu atât mai mare, cu cât distanța la care se află
marker-ul este mai mică și adâncimea apei este mai mare. Astfel, avem rezultatele din tabelul de mai jos:
Fişiere ataşate:
table.png
Observăm că avem abateri de maxim jumătate de metru, ceea ce nu ar trebui să influențeze foarte mult, având în vedere că nada se va răspândi pe o zonă de câțiva zeci de centimetri pătrați, centrată pe punctul A.