Pescuit la punct fix

victor-costache.jpg Victor Costache

Victor Costache este un pescar specializat in pescuitul crapilor mari. Prefera lacurile cu un anumit grad de dificultate. Pasionat de aspectele tehnice, stiintifice ale pescuitului. Autor de articole pe diverse teme de pescuit la crap. Realizator al seriilor de filme "Pescuitul crapului" si "Produse sub lupa", in colaborare cu magazinul MarelePescar.

Data: 21 noiembrie 2018 2 comentarii

REPERE VIZIBILE

 

Inca un crap, al saselea in doar cateva ore, toti capturati de pe platoul aflat la 83 de metri pe directia copacului avand coroana in forma de inima. Ma grabesc sa relansez, poate mai prind si alti pesti din acea zona. Intrebarea-cheie: cum fac sa repozitionez montura tot acolo fie zi, fie noapte? In cele ce urmeaza, voi prezenta cateva metode pe care le-am folosit de-a lungul timpului, oprindu-ma la cea pe care o consider cea mai buna. Dar pana la detaliile tehnice, de ce este important sa plasam montura cu precizie? Daca nu suntem adeptii ideii „daca este sa o ia, o ia de oriunde", atunci montura trebuie pozitionata acolo unde credem ca pestele va veni sa se hraneasca. Nu intru in detalii privind localizarea, este un subiect care merita tratat separat, fiind, in opinia mea, unul dintre factorii determinanti in succesul sau esecul unei partide.

Pescuit_la_punct_fix_11

Odata ales sau, mai bine spus, gasit locul, imi pun problema cum fac sa lansez montura acolo. In teorie, nu este foarte complicat. Avem nevoie doar de trei elemente: directie, distanta si o tehnica de aruncare care sa ne permita sa ajungem cu montura unde ne dorim. In cele mai multe cazuri, directia este relativ simplu de pastrat luandu-ne repere aflate pe apa sau pe malul de vis-a-vis, cum ar fi balize, copaci, stalpi, constructii. Trebuie doar sa avem in vedere ca respectivele repere sa fie vizibile si noaptea. De exemplu, silueta coroanei copacilor, stalpi cu lumina, lumini aprinse pe timpul noptii aflate pe directia reperului vizibil pe timp de zi.

Pescuit_la_punct_fix_2

Cum spuneam, pentru a lansa de fiecare data la aceeasi distanta, se pot folosi mai multe metode. Totusi, indiferent de metoda folosita, exceptand cazul in care stim deja distanta la care trebuie sa lansam, avem nevoie ca pluta de marcaj (marker-ul) sa fie pozitionata in zona unde vom plasa montura si vom nadi. Mai departe, tot ce avem de facut este sa masuram lungimea firului dintre lanseta si marker, cu mentiunea ca, indiferent de modalitatea aleasa, firul trebuie sa fie intins.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

2 comentarii Adauga comentariu

Alexandru Petcu

22 iulie 2019

Salut, in primul rând salut acest articol, este binevenit și ajuta. Eu poziționez montura “din ochi”, am găsit locul unde vreau sa nădesc, apoi arunc o data montura care de cele mai multe ori cade cu 1-2m mai aproape de locul unde vreau sa pescuiesc.De cele mai multe ori folosesc pescuitul la punct fix atunci când pescuiesc malul opus sa o insula și îmi place sa pun montura exact la marginea unui copac căzut in apa. De aceea după prima lansare pe care o fac intenționat cu 1-2 m mai aproape, ma dau in spate distanță care îmi lipsește și apoi pun in clips. Încă un detaliu important este ca atunci când lansez in locul dorit nu o fac de lângă rod-pod ci la minim 2-3 metrii din spatele lui și îmi pun un semn la piciorul stâng.Distanță de aruncare fata de cea a rod-pod-ului o calculez și in funcție de adâncimea apei, dacă apa are 2m atunci arunc de la 5m din spatele rod-pod ca atunci când montura atinge apa, eu mai fac 2-3 pași rapizi in fata ca plumbul sa ajungă pe fund exact la locul dorit

Radu

24 noiembrie 2018

Va multumesc!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma