darius scrie:
consider ca aroma de belachan existenta pe piata, nu are nimic in comun cu Belachanul, este o aroma dulceaga, care schimba atractia oferita de pudra si bloc.
Darius, aproape tot ce spui mai sus mi se pare corect, am doar un singur comentariu legat de aroma de belachan.
Sunt mai multe arome de belachan pe piata, numai eu am vazut vreo trei, patru care nu mi s-au parut identice. Poate ca unele sunt mai bune decat altele, nu le pot pune pe toate in aceeasi "oala" fara sa le testez. Sunt de acord, insa, ca daca ai suficient belachan natural in boilies (pudra sau bloc sau amandoua), aroma nu e necesara.
In ceea ce priveste faptul ca aroma sintetica de belachan nu are legatura cu produsul natural, Mike Willmott spune intr-un articol (vezi
http://carponline.ro/articole/ingredien ... 1/pagina-7) un lucru interesant despre belachan: "Am fost atat de impresionat de calitatile lui de atractie, incat am facut o analiza pentru a extrage componentele-cheie si am construit o aroma speciala, numita Crayfish F1, in jurul lor!" Deci nu e imposibil - daca avem incredere in ce spune Mike Willmott - sa existe o legatura intre produsul natural si o aroma sintetica.
Spui ca aroma de belachan "schimba atractia" produsa de pudra si bloc. Cum verifici asta din perspectiva pestelui? Pot sa testez boiliesurile cu si fara aroma si sa vad ce rezultate obtin, dar ce fel de atractie percepe pestele prin introducerea aromei n-am de unde sa stiu.
Sper sa nu intelegi gresit comentariile mele, incerc doar sa fac o deosebire intre ce stim si ce presupunem. Postarile tale sunt foarte pertinente si utile.