Forgotten Flavours
Firma belgiana Forgotten Flavours produce o gama diversa de pop-up-uri, wafters si boiliesuri de carlig intarite, care sunt disponibile acum si in Romania prin intermediul magazinului FishOn. Numele firmei, "Forgotten Flavours", se traduce prin "arome uitate". In tarile occidentale cu o mare traditie in pescuitul la crap, exista un curent puternic al nostalgiei pentru arome care erau celebre cu ani in urma. Multi pescari au amintirea unor arome si retete clasice, cu care au avut rezultate foarte bune, dar care au iesit din fabricatie la un moment dat. Fie ca firmele producatoare au incetat sa existe, fie ca reglementarile UE au facut ca unii compusi chimici sa nu mai poate fi folositi, ceea ce a dus la modificarea retetelor, e cert ca multe arome de calitate s-au pierdut in timp si nu mai pot fi reproduse identic. Din acest motiv, vechile arome de la Rod Hutchinson, Kevin Nash, Geoff Kemp, Dave Thorpe, Cotswold Baits si alti producatori ai anilor 80-90 sunt si astazi cautate si se vand cu sume mari pe platforme online cum ar fi Ebay. Clientii acestor arome nu sunt numai pescari, sunt si firme care produc boiliesuri de carlig cu arome si retete clasice, valorificand interesul publicului pentru ele.
Forgotten Flavours este o astfel de firma. Proprietarul ei a inceput prin a cumpara arome vechi pentru uz personal, dupa care a constatat ca are o cerere substantiala pentru pop-up-urile si boiliesurile critic echilibrate pe care le producea. Lucru care l-a determinat sa-si transforme hobby-ul intr-o afacere. Forgotten Flavours lucreaza atat cu arome vechi, care se gasesc doar ocazional si in cantitati limitate, cat si cu arome noi. Gama de produse include numeroase pop-up-uri si boiliesuri critic echilibrate, cu diverse diametre si culori, unele dintre ele fiind fabricate in editii limitate (in functie de aromele disponibile, probabil arome vechi), iar altele fiind realizate constant, in cantitati suficiente (probabil cu arome noi, usor de procurat). Pentru pescarii din Romania, unele produse s-ar putea sa aiba o rezonanta speciala, cum ar fi pop-up-urile si boiliesurile critic echilibrate Monster Pursuit, o reteta a firmei Nash din anii 90, care era foarte populara pe lacurile din sudul tarii, in special de langa Bucuresti, cu 15-20 de ani in urma.
Nu toate aromele clasice utilizate de Forgotten Favours sunt indisponibile. Unele se produc si in prezent, cum este cazul aromelor John Baker, un producator englez cu o reputatie excelenta pentru calitatea si concentratia aromelor. O reteta John Baker consacrata este combinatia aromelor de pruna si somon (Plum & Ala Salar) care este folosita si de Forgotten Flavours in pop-up-urile numite Plukkaz. Toate acestea - si multe altele - se gasesc in exclusivitate la FishOn si pot fi cumparate din magazinul fizic sau comandate online.