- 5.0/5
PRO
- Angrenaj solid
- Constructie robusta
- Dotari avantajoase
- Specificatii de top
- Pret competitiv
Okuma Obsidian
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
PARTENERIATUL OKUMA-RAPALA
In februarie 2021, revista engleza Angling International a publicat un interviu cu Nicolas Warchalowski, care ocupa la acea data functia de presedinte si CEO al grupului Rapala VMC. Interviul era intitulat "Iata de ce am adaugat firma Okuma grupului nostru... si ce avem de gand mai departe" ("This is why we added Okuma to our group... and what we plan next", Angling International, 27 februarie 21, interviu realizat de Mel Bagnall). Grupul Rapala VMC anuntase recent ca a cumparat drepturile de distributie pentru produsele Okuma in Europa si Rusia, distributia urmand sa intre in vigoare din 2022. Rapala VMC avusese o lunga colaborare cu Shimano, colaborarea se incheiase in 2019 la initiativa Shimano, iar acum se prefigura o noua colaborare de anvergura cu un alt mare producator de lansete si mulinete. Pentru cineva care urmareste dinamica pietei cu articole de pescuit, interviul lui Nicolas Warchalowski era interesant. Mesajul-cheie era formulat in urmatorii termeni: "Our intention is to turn Okuma into a leading R&R brand in Europe and to fight for market share in the largest categories against the big three global R&R brands (Shimano, Daiwa and Abu Garcia). [...] Okuma is on an exciting brand transformation path to becoming a serious contender to the biggest brands in Europe." In traducere: "Intentia noastra este sa facem din Okuma unul dintre liderii de piata in Europa si sa concuram in cele mai importante categorii de produse cu principalele trei branduri la nivel mondial (Shimano, Daiwa si Abu Garcia). [...] Okuma urmeaza sa treaca printr-o transformare spectaculoasa pentru a deveni un concurent serios pentru cele mai mari branduri de pe piata europeana".
Interviul nu dadea detalii cu privire la ce urma sa se intample si in ce fel putea Okuma sa se transforme. Pana atunci, Okuma ocupa o pozitie respectabila pe segmentul de pret accesibil si mediu, cu o gama larga de produse fiabile - in special mulinete. Okuma nu avea produse premium. De la un pret de 100 de euro in sus, aproape ca nu mai gaseai nicio mulineta Okuma si lucrul asta dadea impresia publicului ca firma nu are tehnologia sau dorinta de a crea mulinete de un nivel foarte ridicat. In realitate, Okuma producea - si inca produce - una dintre cele mai renumite (si scumpe) mulinete de spinning marin heavy-duty, Okuma Makaira. De asemenea, era - si este in continuare - unul dintre cei mai mari producatori de mulinete pe plan mondial. Avea tehnologia. Anuntul facut de presedintele grupului Rapala VMC era ca va pune la lucru aceasta tehnologie intr-un mod mai ambitios decat pana atunci.
In vara lui 2022, am vazut primele mulinete - erau inca in faza de prototip - care prezentau semnele schimbarii. La crap, Flite Surf si Obsidian. La spinning, Salina si Tesoro. Flite Surf si Obsidian, doua modele cu tambur long cast, proiectate pentru surfcasting si pentru pescuitul la crap, nu semanau cu nicio alta mulineta Okuma de pana atunci. Tehnologic, erau mult mai avansate. Totul era diferit: aspectul, materialele si specificatiile, incepand cu greutatea extrem de mica. Flite Surf cantarea sub 470g, daca era echipata cu tamburul cel mai usor. Erau primele mulinete premium de acest tip produse de Okuma, dar urmau sa se pozitioneze pe segmentul mediu de pret pentru a fi cat mai atragatoare. La nivel de constructie, erau similare. Diagramele mulinetelor arata o constructie identica. Piesele din angrenaj au acelasi cod de produs, iar tamburii de la Obsidian se potrivesc la Flite Surf (si invers). Se deosebeau in privinta culorii - negru la Obsidian, ca sa se plieze pe gusturile comunitatii crapiste, si argintiu la Flite Surf, ca sa fie in ton cu preferintele pescarilor de surfcasting. Se deosebeau si in privinta capacitatii tamburilor. Trei tamburi de capacitati diferite la Flite Surf, doi tamburi identici, de capacitate mare, la Obsidian. Constructiv, mulinetele erau finalizate si rolul meu era sa le pun la lucru si sa incerc sa le evaluez in privinta calitatilor, defectelor si impactului pe care l-ar avea pe piata. Initial, tamburii erau inscriptionati cu alb. Mai tarziu, cand mulineta a intrat in productia de serie, grafica s-a schimbat si tamburii au fost inscriptionati cu gri. Am facut mai multe partide de pescuit cu Obsidian si Flite Surf si concluzia a fost ca, la pretul lor, sunt mulinete cu specificatii foarte competitive si ar putea avea un cuvant de spus pe piata. Mai ramanea de verificat un singur lucru: ce angrenaje aveau? Pentru asta, am apelat din nou la Mugurel Adascalitei, pe care l-am rugat sa desfaca si sa analizeze modelul destinat pescarilor de crap - Okuma Obsidian.
Vlad Pavlovici
16 iunie 2023
@Vasile Călin Nica - Va multumesc.
Vasile Călin Nica
16 iunie 2023
Nu știu alții cum sunt dar eu am mult respect și admirație pentru domnul Vlad Pavlovici !!!