- 5.0/5
PRO
- Reteta consacrata si eficienta;
- Gama larga de produse complementare;
- Disponibil pe diametre de la 12mm la 26mm;
- Boiliesul da rezultate foarte bune in varianta gata facuta (shelf-life);
Dynamite Baits The Source
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
RETETA THE SOURCE
The Source a fost primul boilies produs de Dynamite Baits si a marcat inceputul colaborarii cu un celebru pescar englez, Terry Hearn. Conform unor informatii din alte surse, pe care Dynamite Baits nu le-a confirmat niciodata, reteta boiliesului ii apartine unui pescar numit Marcus Watts. In jurul anului 2000, Marcus Watts avea un magazin de pescuit care se numea Bait Bunker, in Cornwall, si rula pentru clienti si prieteni un boilies pe care il botezase "Reservoir specials". Partea lichida a boiliesului se baza pe o combinatie de trei arome de la Rod Hutchinson (e posibil ca aromele sa fi fost Secret Agent, Compound TF si Shellfish Sense Appeal). Printre clientii sau prietenii lui Marcus Watts se numarau doi pescari foarte cunoscuti, care erau sau aveau sa devina consultanti Dynamite Baits: Jim Shelley si Terry Hearn. Dynamite Baits avea in plan sa lanseze pe piata un boilies propriu si l-a angajat pe Marcus Watts in departamentul de productie, iar reteta de "Reservoir specials" - nu stim daca intacta sau modificata - a devenit The Source. Tot Marcus Watts a avut si ideea de a fabrica pop-up-uri The Source cu granule de pluta, o inovatie la acea data. Boiliesurile The Source au aparut pe piata in 2002 si s-au bucurat de un mare succes atat in Anglia, cat si in alte tari, printre care si Romania. Un consultant olandez al firmei, Ardy Veltkamp, a prins o serie de crapi mari pe Sarulesti in acei ani, Dynamite Baits a facut o campanie de promovare a boiliesului pe baza rezultatelor lui Ardy (care a publicat in 2004 un DVD cu titlul "Romanian Heavyweights", cu capturile sale de la Sarulesti), iar informatia a ajuns in felul asta si la pescarii romani.
Dynamite Baits n-a dat niciodata prea multe detalii despre reteta boiliesului The Source. Stim doar ca e un boilies pe baza de faina de peste si care contine o serie de birdfood-uri de la Haith's, in special Robin Red, care da si culoarea rosie a boiliesului. Un element care a provocat o mare curiozitate e partea lichida, care are o aroma inconfundabila. E o aroma puternica, de condimente, dar greu de definit cu precizie. Aroma provine din combinarea mai multor ingrediente. Terry Hean mentioneaza undeva ca partea lichida contine trei atractanti, dar fara sa mentioneze vreunul. Informatia coincide cu cea despre aromele folosite de Marcus Watts la reteta sa. Numele boiliesului, The Source (in traducere, Sursa), indica faptul ca boiliesul a fost gandit sa functioneze ca sursa de hrana, adica are o valoare nutritiva ridicata, dar are si atractie rapida. E un boilies care poate fi utilizat in orice anotimp. Daca e folosit corect, da rezultate atat in partide scurte, cat si in partide lungi.
Am facut cunostinta cu boiliesurile The Source dupa jumatatea anilor 2000 si am pescuit cu ele pe multe lacuri. De-a lungul timpului, le-am testat in toate scenariile de pescuit cu care m-am intalnit. Initial, am preferat sa mi le rulez singur, folosind mixul si partea lichida. Pescarii mai vechi isi amintesc probabil mixul The Source ambalat in galeti rotunde verzi de 10kg. Partea lichida, numita The Source Liquid, se vindea separat, ambalata in acelasi flacon drepunghiular in care se gaseste si astazi. Reteta recomandata era de 3-5ml de lichid atractant pe ou. La un kilogram de mix intrau aproximativ 9-10 oua. Mixul nu era ieftin, o galeata de 10kg costa 60 de lire sterline in 2008, dar boiliesul dadea rezultate si se bucura de aprecierea multor pescari. Mult timp, mi-am rulat boiliesurile The Source atat pentru ca pretul pe kilogramul de boilies era mai mic, cat si pentru ca le puteam face pe diametre mai mici sau mai mari, in functie de ceea ce aveam nevoie, sau le puteam usca. Erau ani in care pescuiam frecvent cu boiliesuri de 24mm si uneori cu boiliesuri de 30mm, pe care nu le gaseam gata facute in gama The Source. Un alt avantaj de a-ti rula singur mixul era ca puteai face boiliesuri solubile, dar pentru mine asta conta mai putin.