CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Mie Ian 08, 2025 6:37 am

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Varlaam - durata unei sedinte foto
MesajScris: Mie Aug 28, 2019 12:06 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6009
Un mesaj administrativ pentru clientii lacului Varlaam, dar care poate fi aplicat pe orice alt lac.

Durata unei sedinte foto trebuie sa fie cat mai scurta, iar in sezonul cald este esential sa fie redusa la minim. Crapii mari sunt foarte vulnerabili pe caldura si in general isi revin greu pe o apa cu temperaturi in jur de 30 de grade la suprafata, slab oxigenata.

Din experienta de pana acum la Varlaam, putem spune ca perioada caniculara este o perioada de risc MAXIM pentru orice crap mare scos din apa pentru o sedinta foto. Singurii crapi mari care au murit la Varlaam de cand s-a deschis lacul au murit vara, in zile foarte calde, probabil in urma unor sedinte foto mai lungi decat ar fi fost cazul.

In principiu, pestii mari trebuie fotografiati in apa (si udati continuu), acolo unde se poate. Nu trebuie scosi pe mal. Daca totusi sunt scosi pe saltea, nu trebuie tinuti mai mult de cinci minute. Chiar daca pescarii sunt atenti si bine intentionati si nu-si propun sa tina pestele decat un timp foarte scurt, multi dintre ei nu se vor incadra in cele cinci minute.

De exemplu, am filmat la un moment dat o sedinta foto cu un pescar foarte bun si am insistat ca sedinta sa mearga "ceas", in cel mai scurt timp. Era foarte cald. Am aranjat salteaua, trepiedul de cantarire si slingul, am discutat procedura si am trecut la filmare. Pestele a fost scos din apa, pus pe saltea, pus pe cantar, pus inapoi pe saltea, scos din sling, filmat, pus inapoi in sling si dus la apa. Totul facut eficient si in cea mai mare viteza.

Am cronometrat operatiunea din clipa in care pestele a fost scos din apa si pana in clipa in care a fost pus in apa din nou. Dupa care am intrebat si pescarul, si cameramanul cat timp cred ei ca a stat pestele pe mal. Amandoi au raspuns ca a stat in jur de trei, patru minute, maxim cinci minute. In realitate, statuse opt minute. Dublu fata de cat credeau!

Nu e un repros, e o realitate. Si eu as fi spus tot "maxim cinci minute". Ceea ce arata ca nici pescarii cu experienta, chiar daca stiu ce au de facut si se misca repede, nu-si pot da seama intotdeauna cat de mult au tinut pestele pe mal. Or, tocmai aici e problema. Un minut in plus poate face diferenta intre un peste care isi revine si unul care nu-si mai revine.

Majoritatea clientilor unui lac nu sunt insa pescari experimentati. Sunt pescari de nivel mediu sau incepatori si nu stiu cum sa procedeze la o sedinta foto cu un crap mare. Au fost destule cazuri in care pescari cu un record personal anterior in jur de 9-10kg au prins la Varlaam un crap de 25-30kg. Emotia unui asemenea moment e atat de mare, incat multi se pierd. De asta insistam prin regulament ca administratorii lacului sa fie chemati la orice crap mare, inainte ca pestele sa fie scos pe saltea.

Uneori, pescarii nu respecta aceasta regula si, cand vine administratorul, pestele e deja pe saltea. In asemenea cazuri, pestele e de obicei eliberat rapid, fara a mai face poze. Pescarul isi pierde pozele de trofeu, pentru ca n-a respectat regulamentul, iar interesul administratiei este ca pestele sa fie eliberat fara riscuri. Lacul nu pateste nimic daca pierde cateva poze cu pesti mari. Daca pierde pestii, e cu totul alta discutie.

Daca pescuiti la Varlaam, va rugam sa tineti cont de lucrurile astea, care sunt prevazute si in regulament.

Daca vreti sa aveti grija de pesti, e bine sa tineti cont oriunde.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Vin Sep 06, 2019 7:32 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6009
Am introdus cateva explicatii noi in regulament lacului in legatura cu sedintele foto. Mai precis, am detaliat procedura care trebuie urmata de orice client in momentul in care prinde un crap de minim 20kg. Textul este urmatorul:

6.5 Va rugam sa anuntati administratorul in cazul oricarei capturi de minim 15kg, atat pe Sectorul A, cat si pe Sectorul B. 

6.6 Pentru capturile mari, modul de lucru este urmatorul: dupa ce ati bagat pestele in minciog, desfaceti minciogul, rulati plasa si puneti pestele in sling, fara a-l scoate din minciog. Ridicati pestele pus in sling si asezati-l pe salteaua de receptie. Scoateti carligul din gura pestelui, scoateti pestele din minciog, dar lasati-l in sling. Cantariti-l deasupra saltelei. Toate echipamentele de cantarire trebuie pregatite din timp. Daca pestele are minim 20kg, inchideti slingul, asigurati fermoarul si puneti imediat pestele in apa. Sub nicio forma nu fotografiati singuri pestele. Anuntati administratorul (prin telefon) ca ati prins un peste de minim 20kg si asteptati venirea administratorului. Administratorul trebuie anuntat la orice ora, indiferent de conditiile meteo. Orice sedinta foto cu un crap de minim 20kg se va desfasura numai in prezenta administratorului. Nerespectarea acestei reguli poate atrage suspendarea dreptului de a pescui la Varlaam. 

6.7 Administratia are dreptul sa fotografieze orice captura si sa foloseasca fotografiile in scop publicitar.


Cateva explicatii pentru a intelege de ce avem nevoie de asemenea precizari. Regulamentul de la Varlaam are unele prevederi care difera de regulamentele altor lacuri. Una dintre ele este faptul ca administratorul trebuie sa fie prezent la orice sedinta foto cu exemplare de minim 20kg. La orice ora, pe orice vreme, in orice zi si in orice noapte. Nu se admit exceptii.

De ce ne intereseaza ca administratorul sa vada orice captura de minim 20kg? Ca sa se asigure ca pestele e manevrat corect. Ca sa vada in ce stare e pestele si sa-l poata trata, daca este cazul. Ca sa cantareasca pestele corect. Ca sa fotografieze pestele corect. Ca sa se asigure ca pestele este eliberat in cel mai scurt timp. Ca sa se asigure ca pestele isi revine si poate pleca intr-o stare buna.

Sunt lucruri foarte importante si putini pescari stiu sa le faca pe toate corect, pe cont propriu, mai ales cand vorbim de crapi mari si foarte mari. De asta e cu atat mai important ca administratorul sa fie prezent.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
MesajScris: Mie Sep 25, 2019 7:07 am 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Joi Mai 30, 2013 12:18 pm
Mesaje: 27
Cateva cuvinte pe tema protectiei pestilor pe parcursul unei sedinte foto si din partea mea.

In ultimii cinci ani, in calitate de administrator al lacului, am avut rol de interfata intre intrebarile pescarilor si regulament inca din primul moment al contactului acestora cu lacul Varlaam. Asa am constatat ca 80% din intrebari erau in legatura cu locurile fierbinti, nada minune sau montura castigatoare.

Despre protectia pestelui aproape nimic, acesta fiind si motivul pentru care , la venirea pe lac, insistam ca in cazul capturilor peste 19-20kg pasii din regulament sa fie respectati cu strictete si fara interpretari personale. Daca ceva nu este suficient de clar va rog sa nu ezitati sa ne intrebati.

Va rog cititi cu atentie paragraful 6.6 din regulamentul lacului Varlaam.

Folosirea unor scuze legate de graba,emotie sau ,,am crezut ca" ,nu pot fi acceptate in cazul acestei parti din regulament iar sanctiunea prevazuta se va aplica, chiar daca nu bucura pe nimeni.

Va astept pe lac si nu ezitati sa cereti lamuriri asupra oricarui punct din regulament care nu este suficient de clar.

_________________
http://www.laculvarlaam.ro


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la: