CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Joi Mar 28, 2024 8:13 pm

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Actiunea lansetelor Shimano
MesajScris: Mie Ian 16, 2019 5:45 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
In comentariile pe tema lansetelor Shimano, facute de diversi pescari, am vazut ca exista unele neclaritati in ceea ce priveste actiunea.

De exemplu, unii considera ca lansete ca Velocity sau TX2 (modelul care a inlocuit Velocity) sunt parabolice. Altii le considera rapide. Pentru un cumparator neavizat, e usor sa-si formeze o impresie gresita, mai ales daca si-o formeaza doar de pe internet. Daca are ocazia sa testeze lanseta, se lamureste.

Problema pleaca de la faptul ca producatorul nu da suficiente informatii despre actiune, ca specificatie tehnica. Lucrul asta nu se intampla doar la Shimano, se intampla la majoritatea producatorilor. Ar fi util daca, alaturi de greutatea unei lansete sau testul de curbura, care sunt parametrii prezentati in mod obisnuit, s-ar specifica si actiunea.

De ce nu se intampla lucrul asta? O explicatie posibila este ca actiunea lansetei e o notiune insuficient inteleasa de public si, la limita, poti sa spui ca e interpretabila. Mie mi se pare ca lanseta X e rapida (fiindca abia pot s-o indoi in aruncare), unui aruncator performant i se pare parabolica (fiindca el o face covrig).

Actiunea unei lansete e definita prin raspunsul blancului in momentul in care pui presiune pe varf. Exista mai multe tipuri de actiune: actiunea rapida (blancul lucreaza in prima treime, adica pe varf), actiunea medie (blancul lucreaza incepand din mijloc, adica de la imbinare, in cazul lansetelor de crap din doua segmente) si actiunea lenta (blancul lucreaza pe doua treimi, adica aproximativ de la jumatatea primului segment).

Intre aceste trei categorii largi, si-au facut aparitia si alte categorii. De exemplu - actiunea semi-rapida sau ultra-rapida. Toate astea sunt clase de actiuni. In cadrul unei clase, insa, nu toate lansetele sunt identice ca actiune. De exemplu, nu toate lansetele rapide sunt la fel de rapide. De aici apare tendinta de a interpreta actiunea in functie de impresia pe care ne-o lasa lanseta.

Ca sa n-o mai lungesc cu teoria, revin la actiunea lansetelor Shimano. Gama de lansete actuala se numeste Tribal TX si are sapte modele: TX1, TX2, TX4, TX5, TX7, TX9A si TX Ultra. La fiecare model (cu exceptia lui TX1), versiunea de 3,90m/3,5lb are indicativul suplimentar de Intensity, ceea ce arata ca e o lanseta de distanta. Orice lanseta Shimano pe care scrie Intensity e, teoretic, un model de distanta, dar nu toate au aceeasi actiune.

TX1 nu are un model Intensity, versiunile Intensity incep de la TX2. Dupa parerea mea, TX2 are actiune semirapida. TX4, TX5, TX7, TX9A si TX Ultra au actiune rapida. Repet, vorbim doar de modelele Intensity. Niciun model Shimano Intensity nu are actiune medie, semiparabolica sau parabolica. Toate sunt rapide sau semirapide.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 1 mesaj ] 

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la: