Cristian, am postat mesajul tau intr-o topic nou ca sa putem discuta mai usor.
Daca ai timp, arunca o privire pe topicuri similare si o gasesti diverse recomandari care s-ar putea sa te ajute. Recomandarile mele (pe care le-am mai facut, dar poate ca merita repetate) sunt urmatoarele:
(1) Fa-ti reteta in raport cu ce vrei sa obtii de la ea. Daca vrei sa te coste putin, foloseste cat mai putine ingrediente si incearca sa le dozezi in multiplu de 5% (50g) sau 10% (100g). In felul asta, tinand cont ca majoritatea ingredientelor de volum se pot cumpara la kilogram, poti formula reteta in asa fel incat sa nu ramai cu fractii. Fractiile inseamna ingrediente care raman nefolosite se depreciaza.
(2) Evita sa folosesti ingrediente multe in doze mici. De exemplu, ai 5% Robin Red si 5% Paprika. Sunt ingrediente cu profil asemanator - paprika e ingredientul principal din Robin Red. Daca pui 10% dintr-un ingredient, poti sa renunti la celalalt. De asemenea, ai 5% faina de sepie si 5% faina de krill. Sau 5% CLO si 5% Nectarblend. N-ar fi mai simplu 10% dintr-una sau alta?
(3) Incearca sa intelegi ce face fiecare ingredient si mai ales ce fac ingredientele scumpe, care iti maresc costurile. Robin Red, fiindca tot am vorbit de el, e un exemplu perfect. Cat de importanta e contributia lui? Ce se intampla daca il inlocuiesti cu un ingredient mai ieftin (cum ar fi paprika) sau daca renunti la el cu totul? E bine sa-ti pui intrebarile astea pentru orice ingredient pe care vrei sa-l bagi in reteta.
(4) Informeaza-te cat mai mult. Exista zeci de retete consacrate la care te poti raporta - vezi cateva
AICI. Retetele respective nu sunt miraculoase si pot fi gandite pentru alte situatii de pescuit decat cea in care pescuiesti tu, dar te ajuta sa intelegi constructia unei retete.
Cristian4Carp scrie:
Partea lichida din ce ar trebui sa o formez, tinand cont ca vreau sa fie pe baza de squid cu ceva fruct?
Poti sa incluzi in reteta arome (de sepie sau fructe sau de orice altceva), dar nu e obligatoriu. Daca vrei sa folosesti arome, alege unele cu o reputatie verificata. Reputatia unei arome vine de obicei de la aroma celebra - Scopex sau Monster Crab vin de la versiunile initiale vandute in anii 80-90 de Rod Hutchinson, Squid & Octopus vine de la versiunea initiala vanduta in anii 90-2000 de Solar, Tutti Frutti vine de la versiunea vanduta in anii 90-2000 de Richworth si asa mai departe. Astazi, vechile arome s-ar putea sa nu mai fie disponibile (sau nu in aceeasi forma), intre timp au aparut alte arome bune, dar principiul s-a pastrat: e important sa tii cont de reputatia aromei.
Daca vrei sa te convingi de asta, uite-te la firmele specializate in boiliesuri de carlig. Multe dintre ele iti spun exact ce arome folosesc pentru ca mizeaza pe interesul publicului pentru aromele respective. Aromele bune pot fi unice si nu trebuie alese la intamplare.
Ca sa ajungem la o concluzie, vezi mai jos o varianta simplificata a retetei tale:
20% LT94
10% CPSP90
10% Krill Meal sau Squid Meal
10% Robin Red sau Paprika
20% CLO sau Nectarblend
10% Soya
10% Semolina
5% WPC80
5% Brocacel