Cred ca depinde atat de boilies, cat si de conservant.
Unele boiliesuri shelf-life (cu conservant) sunt altceva decat versiunea pe care o obtii daca rulezi acasa acelasi boilies dupa reteta data de producator. Par a fi o versiune diluata, probabil cu costuri mai mici si profit mai mare.
Majoritatea pescarilor care dau la boilies folosesc doar boiliesuri shelf-life si, daca nimeresti peste un boilies de genul asta (care poate fi celebru, dar reputatia lui s-a format nu pe versiunea shelf-life, ci pe versiunea nediluata), poti sa constati ca are un randament scazut dupa una sau doua zile.
Daca observ ca un boilies nu mai prinde cum trebuie dupa o zi sau doua, inclin sa cred ca problema e la reteta, nu la conservant. Intr-adevar, conservantul impiedica asimilarea optima a nadei, dar conservantii folositi de firmele care fac boiliesuri de calitate nu mi se pare ca ar limita eficienta nadei intr-o partida scurta. Daca pestele ar trai in acvariu si singura lui hrana ar fi aceste boiliesuri cu conservant, cred ca n-ar supravietui prea mult, dar situatia pe balta e alta.
Am pescuit cu boiliesuri care aveau conservant si, daca reteta e consistenta, boiliesul merge si pe termen mediu, in partide de 3-5 zile. Si spun asta dupa ce am facut multe partide de 3-5 zile pescuind in paralel cu acelasi boilies, cu si fara conservant.
|