CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Joi Mar 28, 2024 9:37 pm

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Dimensiunea pestelui in fotografii
MesajScris: Joi Aug 29, 2019 8:02 am 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Saptamana trecuta, am prins un crap de 22,5kg pe Varlaam. Era noapte. In mod normal, fotografiem pestii cu un obiectiv zoom standard, full-frame, obiectivul fiind pus intotdeauna pe capatul "lat" (la 24mm). La fel procedeaza si administratia lacului, care foloseste un aparat vechi, format APSC, cu un obiectiv zoom care are 18mm pe capatul lat.

Perspectiva pe care o vedeti in fotografiile noastre este perspectiva data de distanta focala de 24mm (la full-frame) sau 18mm (la APSC). Aceasta distanta focala mare (obiectiv "wide", spun fotografii) face ca pestii mari sa para mari si in fotografii. Este o perspectiva acceptata in fotografia de trofeu, specifica mai ales fotografiei comerciale, care cauta sa impresioneze, dar fara a distorsiona. Fotograful pune obiectivul pe capatul lat si se apropie cat mai mult de subiect, ca sa incadreze pestele strans.

Exista obiective, cum sunt cele superangulare (ultra-wide), care pot face ca pestele sa para si mai mare, dar ofera o perspectiva distorsionata. Imaginea pare trucata, iar impresia pe care o lasa e negativa.

La fotografiile de noapte, folosim blitz-ul si eventual lumini suplimentare. Acum, insa, eram pe B13, unde exista o cabana. Am aprins lumina de la cabana, care era destul de puternica, si ne-am gandit sa folosim un obiectiv luminos, cu distanta focala fixa, 50mm f/1.8, ca sa nu mai punem blitz-uri sau alte lumini. La fotografia de trofeu, obiectivul cu distanta focala de 50mm implica o distantare mai mare fata de subiect. Fotograful s-a asezat la vreo doi, trei metri ca sa poata incadra pestele.

Puteti vedea fotografia care a iesit mai jos. Pestele pare mic, in niciun caz nu poti sa spui ca are 22,5kg. I-ai da in jur de 15kg. In revistele englezesti, puteti vedea multe fotografii facute cu obiective de 35mm sau 50mm, in care pestii nu par sa-si arate greutatea declarata, cel putin dupa standardele noastre, formate pe baza unui alt tip de fotografie.

Continuarea povestii... in mesajul urmator.


Fişiere ataşate:
Foto 1 - 22,5kg.jpg
Foto 1 - 22,5kg.jpg [ 89.4 KiB | Vizualizat de 6424 ori ]

_________________
http://carponline.ro
Sus
 Profil  
 
MesajScris: Joi Aug 29, 2019 8:04 am 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Am recunoscut pestele, pentru ca il prinsesem si in toamna trecuta la o greutate de 21,8kg, pe acelasi stand. Lacul are o colectie de "oglinzi" care sunt usor de recunoscut. Vedeti mai jos pentru comparatie fotografia facuta atunci. Desi in realitate era ceva mai mic in toamna trecuta, in fotografie pestele pare mult mai mare. Diferenta vine de la obiectiv. Acum am folosit un obiectiv de 50mm. Anul trecut am folosit unul de 24mm.

Cu asta, ajungem la subiect. Daca nu sunteti familiarizati cu fotografia si vedeti poze cu crapi mari care par mici, tineti cont ca pot fi mai multe motive. Motivele cele mai frecvente sunt ca pescarul n-a putut prezenta corect pestele sau fotograful n-a compus bine imaginea sau nu s-a apropiat suficient de mult.

Cand insa si pescarul, si fotograful stiu ce au de facut, intervine problema obiectivului si a distantei focale. Terry Hearn e un exemplu de pescar cunoscut care isi fotografiaza pestii cu obiective cu focala fixa, de 35mm sau 50mm, iar daca te uiti pe capturile lui celebre, zici ca toti pestii sunt mici, pentru ochiul nostru.

Revistele straine care prefera imaginile cat mai artistice, cum e Subsurface, publica multe fotografii de trofeu facute cu obiective cu focala fixa, de 35mm sau 50mm, cu argumentul ca ele ofera o perspectiva mai apropiata asupra pestelui de ceea ce vezi cu ochiul liber.

La noi, fotografia comerciala merge spre accentuarea dimensiunilor pestelui. Subliniez: e vorba de accentuare, nu de distorsionare. Ma intereseaza ca un peste de 20kg sa para de 20kg chiar si pentru un privitor neavizat. Nu vreau sa para de 30kg, dar nici de 15kg.

Intamplarea a facut sa am doua fotografii ale aceluiasi peste facute cu obiective diferite, asa ca puteti vedea cum se schimba perspectiva in functie de obiectiv si de distanta focala.


Fişiere ataşate:
Foto 2 - 21,8kg.jpg
Foto 2 - 21,8kg.jpg [ 126.55 KiB | Vizualizat de 6423 ori ]

_________________
http://carponline.ro
Sus
 Profil  
 
MesajScris: Dum Sep 01, 2019 8:33 am 
Neconectat

Membru din: Mar Oct 14, 2014 9:51 pm
Mesaje: 93
Localitate: Timisoara
Bine punctat Vlad!!! Eu nu mai folosesc obiectivul fix de 50mm numai la filmari!Pt poze reale 18- 135mm este de baza.


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 3 mesaje ] 

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la: