Fotografia de pescuit cred că ar trebui privită din două perspective: pe de o parte cei care se promovează (și) prin intermediul fotografiilor și, pe de altă parte, cei care imortalizează momentul și/sau captura pentru galeria personală.
Atât pentru cei din prima categorie, cât și pentru cei din a doua categorie, primul pas spre a avea fotografii bune este să conștientizeze importanța acestora. Apoi, urmează firesc ceilalți pași: achiziționarea echipamentului și perfecționarea tehnicii.
Cei care au interese comerciale în pescuit (lacuri, producători de nadă etc.) ar fi beneficiarii direcți de pe urma fotografiilor de pescuit, mediatizarea acestor materiale făcând ca din ce în ce mai mulți pescari să-și dorească fotografii bune.
În ceea ce mă privește, am realizat că singurul element "palpabil" care îmi rămâne după o partidă de pescuit este albumul foto (peisajele și capturile, dacă au fost). Astfel, pot să revăd acele imagini și să-mi reîmprospătez amintirile. Cu cât fotografia este mai bună, cu atât intensitatea cu care retrăiesc acele evenimente este mai mare și amintirile sunt mai vii.
Aș vrea să fac o precizare: în opinia mea, o fotografie bună trebuie să fie în primul rând "corectă" (încadrare, compoziție, focus etc.) și apoi ne putem gândi la valoarea artistică. Cu alte cuvinte, walk before we can run, adică nu partea artistica a fotografiei ar trebui să ne preocupe în principal (la început), ci să avem cât mai multe fotografii corecte (nu cu peștele tăiat, nu cu pescarul cu jumătate de cap, nu cu pescarul în chiloți, nu cu cine știe ce găleți, pungi și alte obiecte în cadru, nu cu peștele nefocalizat, nu cu pomi care "cresc" din capul pescarului, nu cu apa lacului care "se scurge" spre stânga/dreapta etc.).
Legat de pozele făcute cu telefonul, indiferent de megapixelii disponibili, optica și setările camerei sunt extrem de limitate. Nu mă încălzește cu nimic o poză slabă care are, să zicem, 24 de megapixeli. Așa că, nemaifiind mulțumit de calitatea pozelor făcute cu telefonul și înțelegând valoarea unor fotografii bune, am decis să-mi cumpăr un aparat foto și să învăț să-l folosesc.
Totuși, o problemă de care m-am lovit este că nu îmi pot face singur fotografii. Chiar dacă aparatul foto este performant și am învățat să îl folosesc, nu mă ajută cu nimic (sau mă ajută prea puțin) dacă persoana care conduce ședința foto nu are cunoștințele necesare. Am avut partide în urma cărora fotografiile cu capturile au fost, din punctul meu de vedere, ratate. De aceea, cu cât sunt mai mulți pescari care știu să facă o fotografie corectă, cu atât cresc șansele să ne întoarcem acasă cu un album foto frumos (ex. dacă pescuiești singur sau partenerul de pescuit nu se pricepe, îl poți ruga pe vecinul de stand să-ți facă poze).
Dacă peștele capturat îmi plăcea cum arată, aveam un cadru (stand) frumos, lumină potrivită și cineva care să-mi facă poză, nu conta că peștele nu are 20kg+. Pentru mine o fotografie bună valorează mai mult decât greutatea peștelui (asta pentru că nu fac poze pentru alții, respectiv nu le pun pe Facebook ca să-mi "încordez mușchii" arătând altora ce pescar bun sunt eu). Internetul este plin "culturiști" care concurează pentru Mister Carpiverse.
Lăsând gluma, închei prin a spune că odată ce ai început să acorzi atenție fotografiei de pescuit, vei fi mult mai atent și în jurul tău. Dacă ai grijă să nu apară în cadru chiștoacele și cutiile/sticlele de bere/vin, nu le vei mai arunca la întâmplare pe stand. Dacă nu îți place cum arăți în poză cu lanțul de aur peste maieu și ciorapii în șlapi (între degete), vei fi atent la vestimentație. Dacă simți că umbrela roșie și cortul albastru nu își au locul în cadru, îți vei cumpăra unele care se încadrează mai bine în natură. Dacă îi vei vedea pe vecinii de stand că nu știu cum să facă o poză (fie nu au aparat foto, fie nu au cunoștințele necesare), te vei oferi să-i ajuți.
|