Din punctul meu de vedere, pe lângă satisfacția că ai prins pește cu nada făcută de tine, că ai cu ce să-ți ocupi timpul iarna (sau în rest) și economia pe care o faci (asta dacă nu ai acces la un producător de nadă care îți poate da marfa cu reducere și/sau fără acte), practic vorbind, ai nevoie de mult timp petrecut pe baltă (pe cât mai multe lacuri și în situații diferite) pentru a putea face teste în urma cărora să tragi concluzii relevante: ce/când/cum funcționează și ce/când/cum nu, care ingrediente și în ce proporție sunt adevărate
game changer-e etc. Numai așa poți face
fine-tuning și ajunge în timp la niște rețete personalizate și personale. Nu discut despre cazul în care iei, de exemplu, o rețetă CC Moore, te mai joci puțin la ingrediente și concentrații și apoi trăiești cu iluzia că ai inventat boilies-ul minune.
Altfel, nu cred că se justifică toată logistica necesară pentru a-ți produce singur boilies (spațiu adecvat pentru producție și depozitare - nu în bucătăria din apartament și balcon, echipamente, bătaia de cap cu aprovizionarea și fracțiile care îți rămân etc.), mai ales dacă faci doar 2-3 partide (scurte) pe an.
Totuși, spre deosebire de ready-made, boilies-ul home-made îți oferă mai multă încredere, prin faptul că ai control asupra tuturor ingredientelor folosite și astfel elimini suspiciunea că boilies-ul ready-made cumpărat ar putea fi dintr-un lot cu probleme (asta în cazul în care nu prinzi pește și ai eliminat toate celelalte cauze posibile, principalul vinovat la care te gândești fiind de regulă nada).
Economic vorbind, contează foarte mult cantitatea de boilies de care ai nevoie într-un sezon. În funcție de asta îți poți face un calcul simplu (asta dacă lași la o parte satisfacerea orgoliului că ai prins cu nada ta): cât te costă să cumperi nadă gata făcută (la cantități mari siguri vei obține reducere și, în funcție de furnizor, chiar personalizări ale rețetelor) față de a-ți produce singur nada (incluzând aici și amortizarea echipamentelor plus alte costuri conexe și încercând să cuantifici timpul și bătaia de cap alocate acestei activități).
Nu în ultimul rând, pe baza experiențelor mele cu boilies-urile home-made (făcute de mine sau de alții) și cele ready-made (de calitate), nu pot spune că am identificat un câștigător clar. Au fost cazuri în care niciunele n-au prins, așa cum au fost și cazuri în care ambele au prins la fel de bine.
Dacă avem dubii în privința eficienței boilies-urilor ready-made în pescuitul sportiv-recreativ, trebuie doar să ne uităm în piață și vom constata că numărul producătorilor crește. Mai mult, dacă ne uităm și la piața din UK, și acolo vedem că n-au dispărut producătorii de nadă și, în continuare, apar alții noi, ceea ce înseamnă că realizarea boilies-urilor în regie proprie este mai degrabă un hobby al hobbyului, nu neapărat un concurent real al boilies-urilor ready-made. Altfel, dacă boilies-urile ready-made are fi scumpe și proaste, iar boilies-urile home-made ar fi bune și ieftine și
la îndemâna oricui, producătorii de nadă ar putea avea o problemă reală.
În concluzie, nu sunt "apostolul" nici boilies-ului home-made, nici al celui ready-made, cu două precizări:
- pe cele ready-made le aleg de la producătorii la care riscul să găsesc altceva în pungă este minim
- pe cele home-made le rulez la cineva care are echipamentul adecvat și experiență.