Un mesaj administrativ pentru clientii lacului Varlaam, dar care poate fi aplicat pe orice alt lac.
Durata unei sedinte foto trebuie sa fie cat mai scurta, iar in sezonul cald este esential sa fie redusa la minim. Crapii mari sunt foarte vulnerabili pe caldura si in general isi revin greu pe o apa cu temperaturi in jur de 30 de grade la suprafata, slab oxigenata.
Din experienta de pana acum la Varlaam, putem spune ca perioada caniculara este o perioada de risc MAXIM pentru orice crap mare scos din apa pentru o sedinta foto. Singurii crapi mari care au murit la Varlaam de cand s-a deschis lacul au murit vara, in zile foarte calde, probabil in urma unor sedinte foto mai lungi decat ar fi fost cazul.
In principiu, pestii mari trebuie fotografiati in apa (si udati continuu), acolo unde se poate. Nu trebuie scosi pe mal. Daca totusi sunt scosi pe saltea, nu trebuie tinuti mai mult de cinci minute. Chiar daca pescarii sunt atenti si bine intentionati si nu-si propun sa tina pestele decat un timp foarte scurt, multi dintre ei nu se vor incadra in cele cinci minute.
De exemplu, am filmat la un moment dat o sedinta foto cu un pescar foarte bun si am insistat ca sedinta sa mearga "ceas", in cel mai scurt timp. Era foarte cald. Am aranjat salteaua, trepiedul de cantarire si slingul, am discutat procedura si am trecut la filmare. Pestele a fost scos din apa, pus pe saltea, pus pe cantar, pus inapoi pe saltea, scos din sling, filmat, pus inapoi in sling si dus la apa. Totul facut eficient si in cea mai mare viteza.
Am cronometrat operatiunea din clipa in care pestele a fost scos din apa si pana in clipa in care a fost pus in apa din nou. Dupa care am intrebat si pescarul, si cameramanul cat timp cred ei ca a stat pestele pe mal. Amandoi au raspuns ca a stat in jur de trei, patru minute, maxim cinci minute. In realitate, statuse opt minute. Dublu fata de cat credeau!
Nu e un repros, e o realitate. Si eu as fi spus tot "maxim cinci minute". Ceea ce arata ca nici pescarii cu experienta, chiar daca stiu ce au de facut si se misca repede, nu-si pot da seama intotdeauna cat de mult au tinut pestele pe mal. Or, tocmai aici e problema. Un minut in plus poate face diferenta intre un peste care isi revine si unul care nu-si mai revine.
Majoritatea clientilor unui lac nu sunt insa pescari experimentati. Sunt pescari de nivel mediu sau incepatori si nu stiu cum sa procedeze la o sedinta foto cu un crap mare. Au fost destule cazuri in care pescari cu un record personal anterior in jur de 9-10kg au prins la Varlaam un crap de 25-30kg. Emotia unui asemenea moment e atat de mare, incat multi se pierd. De asta insistam prin regulament ca administratorii lacului sa fie chemati la orice crap mare, inainte ca pestele sa fie scos pe saltea.
Uneori, pescarii nu respecta aceasta regula si, cand vine administratorul, pestele e deja pe saltea. In asemenea cazuri, pestele e de obicei eliberat rapid, fara a mai face poze. Pescarul isi pierde pozele de trofeu, pentru ca n-a respectat regulamentul, iar interesul administratiei este ca pestele sa fie eliberat fara riscuri. Lacul nu pateste nimic daca pierde cateva poze cu pesti mari. Daca pierde pestii, e cu totul alta discutie.
Daca pescuiti la Varlaam, va rugam sa tineti cont de lucrurile astea, care sunt prevazute si in regulament.
Daca vreti sa aveti grija de pesti, e bine sa tineti cont oriunde.
|