Lansetele Shimano pe care le cunosc sunt diferite de lansetele Century cu care am pescuit in urma cu 10-15 ani. Daca ne raportam doar la actiune, TX7 are actiune rapida la ca si FMJ sau FMA (repet, lansetele nu seamana, dar toate au actiune rapida), in timp ce TX5 are actiune semirapida. Majoritatea pescarilor pot lucra mai usor cu TX5 decat cu TX7 - ma refer la modelul de 3,90m/3,5lb. Spun asta pe baza observatiilor facute la evenimentele Shimano Casting Day si pe baza feedback-ului primit de la pescari, ca si de la colegii mei Mihai Perianu si Cristi Mihalcea care dau lectii de casting.
La Century, cred ca Focal System e mai usor de folosit si mai convenabil decat FMA daca vorbim de usurinta de a incarca lanseta si de comportamentul in dril. Daca te intereseaza in primul rand distanta si poti sa incarci o lanseta rapida, atunci FMA e probabil alegerea mai buna (dar e bine sa testezi lanseta ca sa-ti dai seama).
In 2010, am publicat un articol in care faceam o comparatie intre FMJ si Focal System din perspectiva unor aruncatori de nivel mediu. Vezi articolul aici:
Miturile distantei. Am discutat atunci si subiectul configuratiei de inele. Aveam la dispozitie atat FMJ, cat si Focal System in ambele configuratii de inele: 50-16 si 40-12. Testele facute au aratat ca, la fire subtiri, configuratia 40-12 a fost cel putin la fel de buna.