Strategii pentru Varlaam
Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV.
RETETA SUCCESULUI
In ciuda unei primaveri foarte reci si umede, Varlaam a explodat in aprilie si mai cu o colectie de trofee pe care n-o anticipasem decat partial. Ploua cu crapi mari. Crapii de 18-20kg se prindeau frecvent. Exemplarele sub 15kg devenisera neinteresante. Statisticile nu spun insa niciodata tot adevarul. Erau destui pescari carora lacul nu le oferea decat zile grele de asteptare, dar isi gaseau motivatia in pestii mari pe care ii vedeau prinzandu-se in jurul lor. Lacul se promova prin galeria de trofee, fara sa-si ascunda catusi de putin gradul de dificultate. Ar fi fost absurd sa-l prezinti ca pe un lac usor. In niciun caz nu e un lac pentru incepatori, uneori e greu si pentru pescari experimentati. Pentru a-l face cat mai accesibil, cea mai buna solutie era aceea de a le da pescarilor o abundenta de informatii, sub toate formele si pe toate canalele, de la filme si articole la subiecte de discutie pe forumuri.
Dupa euforia de primavara, caldura verii - corelata cu abundenta de hrana naturala - a trimis lacul in apatie si pescuitul a devenit cu atat mai mai greu, dar si mai interesant. Pe unele standuri, alta data era suficient sa te lipesti cu montura de malul opus, s-o asezi usor sub crengile unui copac aplecat peste apa, care iti servea drept reper, sa arunci o mana de nada deasupra si sa prinzi peste mare. Sezonul de vara a nuantat lucrurile. Standuri pana atunci neproductive au inceput sa dea rezultate. Standuri bune s-au golit de peste cate o saptamana sau doua - sau poate ca pestele era tot acolo, dar nu mai raspundea la tehnicile obisnuite. Boiliesurile au facut loc semintelor si invers. Cand apa s-a racit, toamna, crapii s-au mutat pe apa adanca si a inceput o cautare frenetica a adancimilor la care erau dispusi sa manance. Vantul, lumina, temperatura si stabilitatea vremii erau factori de influenta. Reteta succesului nu era neaparat sa iti rezervi un stand bun, fiindca niciun stand nu-ti garanteaza ca prinzi, ci sa cauti pestele, dar in acelasi timp sa il si astepti. Aparent, cautarea si asteptarea se bat cap in cap: daca astepti cu monturile puse gresit, astepti degeaba si rabdarea e o greseala; dar nici sa schimbi monturile prea des, ca pe alte lacuri, nu e o solutie. Cele mai bune rezultate le-au avut cei care au pescuit mult, pentru ca au putut sa inteleaga miscarea pestelui.
Varlaam nu e un lac terminat, e un proiect in desfasurare. Sectorul B ramane pentru moment o enigma, care se va rezolva cand va putea fi pescuit mai mult si mai bine. Sectorul A nu e nici el lipsit de surprize si continua sa apara crapi mari noi. Interesul pentru lac e in crestere, din motive care tin de facilitati, de profilul lacului, mai ales de faptul ca pestii continua sa creasca, dar poate ca si de atmosfera creata pe lac. Cu forma lui de peninsula, sectorul A obliga pescarii sa campeze relativ aproape unii de altii si ceea ce parea a fi un inconvenient a devenit cumva un castig, pentru ca multi se cunosc si au creat un climat de camaraderie in confruntarea cu pestele. Monturi, nade, strategii de nadire sau locuri fierbinti, toate circula de unii la altii si sunt considerate informatii comune. Frecvent, balizele sunt lasate pe apa pentru cei care urmeaza sa preia standul, fiindca gasirea locurilor bune e partea cea mai grea a partidei. Pescuitul ramane complicat, Varlaam e un lac fara retete, singura reteta e perseverenta. Nu e exclus ca, in perspectiva, sa devina si mai complex, daca va fi pescuit non-stop, dar toate astea au si un avantaj important: lipsa densitatii de ciortan te ajuta sa ajungi mai usor la exemplarele mari. Nu prinzi mult peste mic, nu consumi cantitati importante de nada. Strategia principala se bazeaza pe cautare. In forma actuala, pescuitul la Varlaam e un joc de sah cu trofee.
Articol ilustrat cu fotografii de peisaj de George Andrei.
Bogdan
5 decembrie 2014
Multumesc pentru raspuns. Ar fii perfect daca ati putea muta discutia pe forum si eventual sa lasati aici linkul discutiei pentru a-l putea accesa. In felul acesta cred ca putem vedea parerea mai multor pescari cu experienta. Va multumesc!
Vlad Pavlovici
1 decembrie 2014
Nu se poate spune ca, pe lacuri, lansetele trebuie sa stea neaparat cu varful in jos. Pozitia corecta a lansetelor tine de locul pe care pescuiesti si de distanta la care pescuiesti. Discutia e mai lunga, ti-as propune sa o transferam pe forum. Pe sectorul B de la Varlaam, apropo de articolul de mai sus, ai un covor de bradis in fata si e recomandat sa tii lansetele cu varful in sus, ca sa scoti firul din apa cat poti de mult, altfel va fi ingropat in bradis pana la mal. Pe sectorul A, unde nu e bradis, lansetele se pot tine cu varful la apa.
Bogdan
30 noiembrie 2014
Domnule Pavlovici, o mica intrebare fara legatura cu subiectul articolului: observ din ce in ce mai des in pozele de profil orientarea lansetelor cu varful in sus pe ape statatoare. Din mica mea experienta stiu (stiam?) ca pe apele statatoare este recomandat ca lansetele sa fie orientate cu varful in jos (cat mai aproape de suprafata apei pe cat posibil) pentru a scufunda cat mai bine linia principala, in timp ce pe apele curgatoare este recomandat pescuitul cu varfurile ridicate pentru a avea cat mai putin fir scufundat in apa. Pana la urma, pe apele statatoare, care este pozitia corecta (sau recomandata) a varfurilor, in jos sau in sus??? Va multumesc!
ILCACI VIOREL
27 noiembrie 2014
O abordare corecta. MULTUMESC.
Vlad Pavlovici
27 noiembrie 2014
M-am referit la numarul real al crapilor de peste 20kg, care nu trebuie confundat cu numarul capturilor. Daca avem doi crapi de 20kg in lac si fiecare e prins de cinci ori intr-un sezon, avem zece capturi de 20kg in sezonul respectiv, dar numai doi crapi de 20kg reali. I-am numit "unici". E un inventar care da o imagine corecta asupra populatiei de crapi care ne intereseaza. La Varlaam, am inventariat unsprezece exemplare de 20kg sau mai mari pana acum. Anul viitor, e posibil sa fie de doua ori mai multe, din motivele explicate in articol.
ILCACI VIOREL
27 noiembrie 2014
Dl Pavlovici ati folosit de citeva ori in acest articol expresia "crapi unici".Sa inteleg ca v-a referiti la crapi prinsi doar o singura data?
Felicitari pentru acest PROIECT. La mai multe.
William Joyce
25 noiembrie 2014
Un articol extraordinar si mai mult de cat atat, o noua viziune si abordare a pescuitului din Romania. Sa speram ca Varlaam e primul semn de maturizare a fenomenului de carpfishing de la noi.
La cat mai multe lacuri de acest profil...