Shimano Ultegra CI4+ XTC
Evaluare
  • 4.5/5

PRO

  • Varful de gama al mulinetelor Ultegra.
  • Sisteme de ultima generatie.
  • Angrenaj solid, fara jocuri.
  • Posibilitati de customizare.

CONTRA

  • Bucsa de plastic la galet.
  • Port de ungere - atentie la modul de folosire.

Shimano Ultegra CI4+ XTC

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 24 ianuarie 2018 1 comentariu

PLATFORMA XTD

 

In 2013, Shimano lansa pe piata prima mulineta UItegra fabricata din material CI4+. Se numea Ultegra CI4+ XTB. Era un model usor, compact, performant si cu un pret relativ accesibil, care s-a bucurat de mare succes printre pescarii de crap, atat datorita calitatii, cat si faptului ca mulineta era insotita de doi tamburi de rezerva, oferta destul de rara si care nu s-a mai regasit la niciunul dintre modelele aparute de atunci (ca o paranteza pentru amatorii de istorie a mulinetelor, primul model de Ultegra cu doi tamburi de rezerva a fost Super Ultegra 10000 XSA, dar asta n-are nicio legatura cu recenzia de fata). Initial, Ultegra CI4+ XTB a fost disponibila doar in varianta de mare capacitate, cu tambur de marimea 14000, dupa care a aparut si varianta 5500, folosita atat la crap, cat si la feeder. Mulineta era echipata cu baitrunner pe tambur, dar exista si un model paralel, cu indicativul Ultegra CI4+ XSB, dotat cu frana rapida. Patru ani mai tarziu, la sfarsitul lui 2017, Shimano a prezentat o versiune noua, numita Ultegra CI4+ XTC, care duce mai departe seria Ultegra intr-o formula de ultima generatie. In acord cu tendinta actuala, mulineta are un finisaj de culoare inchisa, gri-mat, dar exista si un model paralel de culoare argintie, Ultegra CI4+ XSC, care se adreseaza teoretic pietei de surfcasting, plecand de la premiza ca pescarii de crap prefera mulinetele de culoare inchisa, iar cei de surfcasting, mulinetele de culoare deschisa. In realitate, ambele mulinete se pot folosi pentru ambele stiluri. Daca in trecut modelele paralele se deosebeau prin sistemul de frana, Shimano a eliminat acest aspect si acum avem doua mulinete identice sub raportul constructiei (amandoua au frana rapida), deosebite doar prin culoare. La fel ca si la modelul precedent, Shimano a lansat pentru inceput doar varianta mare, cu tambur de marimea 14000, dar este posibil ca in viitor sa apara si varianta cu tambur de marimea 5500. 

Ultegra_CI4_XTC_1

Recenzia de fata este o analiza preliminara a mulinetei, facuta ca de obicei pentru CarpOnline de Mugurel Adascalitei, un expert in mecanica mulinetelor, cu o bogata experienta de lucru pe mulinete Shimano de crap si de spinning. Analiza a fost facuta pe o mulineta noua si urmareste sa ofere pescarilor informatii in premiera, pentru a-i ajuta sa decida daca mulineta merita investitia. Recenzia foloseste formatul deja  cunoscut de la recenziile anterioare, incepand cu elementele de design, continuand cu discutia despre angrenaje si incheind cu posibilitatile de customizare. Tinand cont ca multe dintre tehnologiile utilizate de Shimano in constructia mulinetei sunt familiare publicului si au fost explicate pe larg in alte recenzii, am decis sa nu revenim asupra lor in detaliu. Recenzia cauta sa prezinte lucrurile mai putin cunoscute si, bineinteles, elementele noi introduse de Ultegra CI4+ XTC.

Ultegra_CI4_XTC_2

Vlad Pavlovici: Noua mulineta Ultegra CI4+ XTC seamana foarte bine cu Ultegra XTD si cu toate celelalte modele Big Pit aparute in ultimii doi ani. Cum vezi lucrul asta?

Mugurel Adascalitei: Il vad ca pe o tendinta normala de a valorifica un design de succes. Designul noilor modele de mulinete de tip Big Pit produse de Shimano in ultimii doi ani este clar influentat de plaforma modelului Ultegra XTD, aparut in martie 2016. Indiferent ca vorbim de noua Ultegra CI4+ XTC/XSC, de noul Power Aero XTB/XSB sau de Fliegen SD, toate aceste mulinete sunt construite pe aceeasi platforma. Chiar si noul Big Baitrunner XTB LC foloseste elemente de design preluate de la Ultegra XTD. Ca urmare, si tamburii acestor modele sunt compatibili, adica pot fi transferati de o mulineta la alta, ceea ce este un castig pentru cumparatori.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

KUN JOZSEF

21 noiembrie 2018

UNDE SE POATE PUNE RULMENTI IN PLUS ?

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma