Tancabesti

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 22 martie 2013 1 comentariu

ABORDARE

 

Abordarea unei partide pe Tancabesti depinde, pentru mine, de anotimp, de loc si de situatia lacului in acel moment. Alegerea locului e simpla, caut zone cu plaur si pescuiesc in marginea si in apropierea plaurilor. Prefer plaurii care se intind spre larg si care acopera adancimi diferite, in asa fel incat sa incep prin a-mi pune fiecare lanseta pe alta adancime, pana cand ma lamuresc unde e pestele. Plaurii lipiti de mal, sub care apa are o adancime constanta, nu sunt la fel de tentanti. Am crescut pe ape cu plauri si stiu ca plaurii mari au locuri fierbinti care nu sunt usor de vazut. Exista ceva sub plaur care face ca acolo sa prinzi constant, iar cativa metri mai incolo sa nu prinzi nimic. Se crede ca pestele are culoare pe sub plaur, dar in realitate plaurul nu coboara pe fundul apei, pluteste la suprafata, sub plaur poti avea trei, patru metri de apa libera, unde nu exista niciun culoar. Nu am gasit explicatie pentru locurile productive, dar stiu ca sunt mici si ca trebuie cautate. A avea acces la plaur nu e suficient sa-ti rezolve partida.

Tancabesti 5

Anotimpul dicteaza momeala, nada si felul in care nadesti. Au fost partide in care am aruncat 5-10kg de nada pe toata lungimea plaurului inainte sa duc prima lanseta. Au fost altele in care o farfurie de nada era suficienta, la inceput sau sfarsit de sezon. Pe vreme calda, cand crapul se hranea bine, metoda cea mai sigura pentru peste mare a fost sa folosesc boiliesuri mari nu numai la carlig, dar si ca nada. Pescuiesti cu bile de 30mm si nadesti tot cu ele. Daca nadesti cu bile mici, ai chemat ciortanul. Orice element de atractie (cum ar fi pop-up-urile de orice fel, dar mai ales cele fluo) era contraindicat. In schimb, daca pestele raspunde greu, fie pentru ca e prea cald, fie pentru ca e prea frig, schimb sistemul si incerc sa prind cat mai mult peste, folosind exact boiliesurile de atractie pe care le-as fi evitat alta data. Am prins peste mare cu ambele abordari.

Tancabesti 6

Situatia lacului tine de pescuitul de concurs sau de pescuitul de weekend. Ambele pot avea o influenta asupra pestelui prin cantitatea de nada aruncata si prin agitatia de pe balta. Daca ajung pe Tancabesti dupa un weekend sau dupa un concurs, de regula incep prin a da nada putina, ca sa vad ce se intampla. Daca plaurul are locuri inaccesibile pentru cei care pescuiesc din mana, pun eventual o montura in aceste locuri. Toate astea sunt lucruri simple, elementare, si continuarea partidei tine de felul in care raspunde pestele. Uneori poti avea perioade moarte, care sunt normale, daca pestele are un anumit ritm de hranire, sau sunt anormale, ceea ce inseamna ca ai facut o greseala sau s-a schimbat ceva in comportamentul lui. Felul in care intelegi ce se intampla si te adaptezi la schimbari conteaza mai mult decat montura sau nada. Altfel, Tancabesti nu e un lac dificil, dar trebuie tratat cu seriozitate daca vrei sa faci cunostinta cu trofeele lui.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

valter

19 mai 2014

Superb articol!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma