Sisterea

Data: 11 august 2013 1 comentariu

PEISAJE SI RECORDURI

 

Articol de Cosmin Nistea. Cosmin Nistea este un cunoscut pescar de crap din Oradea, pasionat de cele mai inovatoare nade, monturi si metode. Pune un mare accent pe aspectele de strategie ale partidelor. Pescar de competitie, s-a clasat de-a lungul anilor pe multe podiumuri atat in tara, cat si in strainatate. Autor de articole despre pescuitul la crap si colaborator a mai multor reviste de specialitate.  

 

Cand ajungi la Sisterea, vezi pentru prima oara lacul de pe un deal inalt, care iti da o perspectiva larga asupra locului. Totul incape intr-o privire. Lacul pare ascuns intr-o padure, care inveleste malul opus. Spre dreapta, padurea se termina si face loc unui dig de beton disproportionat de inalt, mai potrivit pentru un lac de acumulare de mari dimensiuni, nu pentru micul lac discret, de numai 15 hectare, care e Sisterea. Spre stanga, ai un segment de lac cu apa mai mica, iar in fata ai deschiderea principala a lacului, pe care se intinde un sir de balize pus sa delimiteze zonele de pescuit.

Sisterea 1

Sisterea este un lac artificial, format in anii 70, pentru a proteja satele din jur de inundatii, dar si ca sursa de apa pentru irigarea campurilor agricole. Forma lacului este cea a literei "Y", cu o peninsula care inainteaza spre centrul apei si pe care nu se pescuieste. Malurile sunt impadurite in proportie de 70 %, ceea ce face ca lacul sa fie atragator ca  destinatie de pescuit chiar si in perioadele cele mai calde ale anului. La cativa metri de apa, iti poti pune cortul la umbra copacilor din padure.

Sisterea 3

Populatia de crap a lacului e diversa, de la ciortani introdusi recent la crapi batrani, care trec de pragul magic si greu de atins - in Romania - de 20kg. Nu se stie exact cat peste se gaseste in lac. In ultimii ani, n-a mai fost navodit, iar localnicii sustin ca n-a mai fost golit de 30 de ani. Asa ca este posibil sa nu-si fi dezvaluit inca toate trofeele, lucru pe care il confirma si faptul ca se prind mereu exemplare sarite de 10kg care n-au mai fost intepate. E un lac cu peste prudent, unde unii crapi sau teni pot ramane neprinsi cu anii. Un exemplu in acest sens e tenul. Pana in 2012, nu se prinsese niciun ten de cinci ani, pescarii considerand ca nu mai exista ten in lac. In 2012, insa, nivelul lacului a fost scazut, zonele cu stuf au ramas pe uscat si, probabil din lipsa de hrana naturala, s-au prins mai mult de zece exemplare de ten care depaseau 10kg, cel mai mare avand 19,5kg. Un semn ca lacul are peste mai mult sau mai mare decat ne inchipuim. La crap, recordul lacului este un exemplar de 22kg, prins in 2012. Pe langa el, se mai cunosc alti cinci crapi trecuti de 20kg, plus alte zeci de bucati intre 10kg si 19kg.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

1 comentariu Adauga comentariu

florin

18 mai 2016

Cosmin ce imi recomanzi pe standul 13 ?

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma