Sectorul B

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 05 decembrie 2018 6 comentarii

DRUMUL CU SERPENTINE

 

In cei cinci ani de cand s-au deschis pentru public, lacurile de la Varlaam au parcurs un drum diferit. Sectorul A n-a avut ezitari, a mers drept si a crescut incet de la un an la altul. Lacul era terminat in momentul deschiderii, iar proiectul gandit pentru el s-a confirmat fara sincope. Pentru Sectorul B, drumul a fost plin de serpentine. A inceput prin a fi o balastiera in lucru, cu aspect de santier pe zonele indepartate, s-a extins, si-a schimbat topografia, si-a schimbat profilul prin disparitia bradisului si aparitia ciortanilor. Fiecare schimbare putea sa aiba efecte neasteptate, cum s-a si intamplat. Nimeni n-a anticipat cresterea ciortanilor din generatia 2014, care au ajuns la 20kg in trei ani si au transformat lacul. Treptat, Sectorul B s-a maturizat, malurile pustii au fost acoperite cu cortine de stuf, in jurul standurilor au aparut palcuri de plopi si salcami, iar apa s-a limpezit din nou. Lacul are acum sute de crapi mari, iar ritmul de crestere pare sa continue.

Recenzie_Sectorul_B_12

Doar malul de nord mai e in lucru, dar are deja un drum pietruit, ca o sosea cu doua benzi, si va avea si standuri amenajate, la fel ca si celelalte maluri. Anul trecut, era salbatic si aproape inaccesibil. In primavara lui 2017, am coborat cu echipamentul in spate faleza abrupta de langa el si m-am asezat pe un loc pe care nu mai pescuise nimeni. In fata mea, se intindea zona cea mai noua a lacului, ultima zona exploatata inainte de terminarea lucrarilor. Voiam sa verific daca locurile nou create atrag pestii mai mult decat locurile vechi. Din experienta Sectorului B, s-ar fi putut spune ca da, insa noutatea nu tine mult. Locurile bune sunt bune dintr-un cumul de factori, nu doar pentru ca sunt noi. Era foarte cald, zilele erau luminoase, cu nori albi alergand pe cer, si pestele tocmai se pregatea sa intre in bataie, asa ca partida n-a fost un test reusit. De pe varful falezei, vedeam crapii plimbandu-se in grupuri la suprafata, cautand locurile cu apa mica pentru depunere. Nada nu-i prea interesa. Am prins totusi cativa crapi - cel mai mare fiind un exemplar de 20kg mai mult lat decat lung, probabil din generatia 2014.

Recenzie_Sectorul_B_6

Pe langa ideea de a testa un loc nou, ma asezasem pe malul salbatic al Sectorului B si dintr-o nostalgie fata de balastierele pe care pescuiam cu ani in urma si care n-aveau niciun fel de amenajari, asa cum nu avusese nici Sectorul B. Faptul ca trebuia sa iti transporti bagajele pe stand fara masina, sa iti faci singur un loc de cort sau sa iti defrisezi culoare de trecere prin stuf sau sa improvizezi un loc de acces la apa, prin care poti iesi cu barca sau sa scoti pestele, toate astea nu erau comode, insa aveau un anumit farmec care se pierde cand pescuiesti pe un lac pus la punct in cele mai mici detalii. Am pescuit mult pe balastiere neamenajate si mi-au placut intotdeauna pentru apele lor transparente si pentru pestii lor impecabili si foarte puternici. E adevarat ca unele balastiere nu mai aveau pesti impecabili si puternici, fiindca nu mai aveau niciun peste. Pastrasera insa o atmosfera care te captiva... In curand, malul salbatic al Sectorului B avea sa se transforme si sa se urbanizeze, la fel cum se transformase tot lacul: standuri largi, drumuri pietruite, panouri de curent la fiecare stand. Facilitatile obisnuite ale unui lac comercial. Locul pe care ma asezasem avea cioate de stuf taioase, pamant denivelat pe care nu stiai cum sa-ti pui cortul si o portie de noroi la marginea apei. Asa fusese tot Sectorul B cu doar cativa ani in urma - o aventura in necunoscut. Acum stateam pe ultimul petec de teren neamenajat, ultima bucata de lac care ramasese neatinsa, de cand incepusem proiectul Varlaam, cu cinci ani in urma. Parcat la vreo 200 de metri, un buldoexcavator galben astepta sa curete locul si sa-l niveleze. 

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

6 comentarii Adauga comentariu

florin

9 decembrie 2018

cu ce fir legati montura pentru wafter?

Cristii Matache

9 decembrie 2018

Pur si simplu o placere pentru cititori!
Felicitari!

Ciprian Lungu

8 decembrie 2018

Felicitari pentru ceea ce faceti la Varlaam! Este un loc superb unde revin mereu cu bucurie in suflet!
De asemenea, multumim pentru articolele scrise intr-un mod profesionist!

Tiberiu Lazar

7 decembrie 2018

O metamorfoza impresionanta , facuta de profesionisti 100 % ! Felicitari , tuturor celor implicati in proiect !!

D.M.G carp angler

6 decembrie 2018

O descriere amanuntita a sectorului B de la Varlaam cu multa informatie pretioasa pt pescari.Felicitari Carp online felicitari Vlad Pavlovici

Ciprian Szabo

6 decembrie 2018

Fabulos, felicitări!!!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma