Sectorul B

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 05 decembrie 2018 6 comentarii

MONTURI SI NADE

 

Sub aspect tehnic, pescuitul pe Sectorul B n-a fost niciodata prea complicat. Daca pe Sectorul A exista mai multe zone cu praguri acoperite cu scoici taioase, pe care e nevoie sa pescuiesti cu flotor si sa faci drilul din barca, altfel ti se taie nu numai linia principala, ci si inaintasul, pe Sectorul B pestele poate fi scos de pe mal de pe orice stand si mult timp n-a fost nevoie nici de inaintas. O linie principala de 0,40mm era suficienta. In 2018, lacul s-a umplut de scoici Dreissena (care existau si inainte in lac, dar in numar mai mic) si folosirea unui inaintas de 0,60mm a devenit obligatorie, insa cazurile de fire taiate sunt inca destul de rare.

Recenzie_Sectorul_B_14

La inceputul partidei, caut locuri tari, acoperite cu un strat de piatra, la adancimi care incep de 1m si ajung la 2,5-3m. Locurile sunt balizate cu balize flexibile si, pentru precizie, am pescuit in general cat mai aproape de balize - pestele n-are o problema cu asta, balizele nu par sa-l deranjeze cu nimic. Folosesc monturi cu plumb culisant si care permit eliberarea plumbului la nevoie. Neavand agatatura, lacul nu impune sa pierzi plumbul pe trasatura si de asta prefer montura culisanta in locul monturii cu plumb pierdut. Greutatea plumbului depinde de vant si de distanta la care plantez. In principiu, caut cel mai usor plumb care tine montura pe loc si imi permite sa tensionez firul. La distante medii si cand vremea e linistita, un plumb de 85-100g. La distante mari si cand vantul bate din lateral, un plumb de 114-120g. Pe vremea rea, cu vant puternic, lucrez si cu plumbi mai grei, dar principiul monturii culisante, de a cauta cel mai usor plumb posibil in orice situatie, ramane acelasi. Montura pe care o folosesc cel mai des e o montura Blow-Back legata cu un fir textil sau combi de 20-25lb si un carlig Long Shank numarul 6. Lungimea forfacului e in jur de 15cm. Ca alternativa la montura Blow-Back, am folosit frecvent montura Withy Pool pentru pop-up-uri, iar in ultimii ani am testat o montura pentru boiliesuri critic echilibrate, Wafter Rig, care a dat un randament atat de bun, incat am ajunsa sa pescuiesc in unele partide doar cu ea. Ca nada, prefer boiliesurile fierte de 15-16mm. Daca apa e rece, boiliesuri de 10-12mm si seminte. Cand lacul avea mult ciortan, pescuiam la carlig cu boiliesuri de 20mm, pentru selectie. Din momentul in care pestii au luat proportii, nu s-a mai pus problema selectiei. Acum, cei mai multi crapi au cel putin 10-15kg.

Recenzie_Sectorul_B_15

Ritmul partidelor pe Sectorul B e oarecum previzibil. In sezonul cald, cand vremea e frumoasa, cu cer senin, e posibil sa nu prinzi nimic pe lumina. Daca e intunecat si daca bate si vantul, e posibil sa prinzi, dar in general ziua tinde sa fie neproductiva. Cand lasa seara, isi face aparitia primul val de crapi, cu cateva trasaturi in serie. Pana la miezul noptii, vine si al doilea val. Ai prins deja cativa pesti, ai consumat cateva kilograme de nada (Sectorul B poate sa implice un consum de nada serios cand crapii sunt dispusi sa colaboreze), dar n-ai ajuns neaparat la pestii cei mai importanti. Ideea e sa continui. Dupa miezul noptii incepe cea mai buna perioada pentru crap mare. Am prins crapi mari si ziua, dar in general i-am prins noaptea. De cele mai multe ori, de la miezul noptii si pana la primele ore ale diminetii. Chiar daca esti obosit, trebuie sa tii lansetele in apa si sa nu faci economie de nada. Asta e cel mai important lucru - sa poti pescui eficient in a doua parte a noptii. Media de greutate a capturilor creste si, de la un punct incolo, incep sa vina si trofeele lacului.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

6 comentarii Adauga comentariu

florin

9 decembrie 2018

cu ce fir legati montura pentru wafter?

Cristii Matache

9 decembrie 2018

Pur si simplu o placere pentru cititori!
Felicitari!

Ciprian Lungu

8 decembrie 2018

Felicitari pentru ceea ce faceti la Varlaam! Este un loc superb unde revin mereu cu bucurie in suflet!
De asemenea, multumim pentru articolele scrise intr-un mod profesionist!

Tiberiu Lazar

7 decembrie 2018

O metamorfoza impresionanta , facuta de profesionisti 100 % ! Felicitari , tuturor celor implicati in proiect !!

D.M.G carp angler

6 decembrie 2018

O descriere amanuntita a sectorului B de la Varlaam cu multa informatie pretioasa pt pescari.Felicitari Carp online felicitari Vlad Pavlovici

Ciprian Szabo

6 decembrie 2018

Fabulos, felicitări!!!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma