Sarulesti

Data: 29 ianuarie 2014 7 comentarii

TOPOGRAFIA

 

Nimic nu e uniform pe Sarulesti si niciun loc nu seamana cu altul. Pe fundul lacului, se afla satele Ciofliceni si Pavliceni, plus parti din Sarulesti-sat, Magureni, Codreni, Preasna si Sandulita. Satele au fost inghitite de apa nu doar cu casele propriu-zise, ci si cu vii, livezi, cimitire, biserici, magazine, gradinite, scoli, linii de inalta tensiune, poduri peste vechiul rau, terenuri de fotbal. Tot ce nu s-a putut muta in cateva zile se gaseste sub apele lacului. Agataturile pe care le intalnesti sunt pe cat de variate, pe atat de atroce, fiecare casa, copac sau butuc de vie fiind batute cu cele mai nemiloase scoici pe care le-am intalnit vreodata. Daca ai ocazia sa te plimbi pe lac cu un sonar care sa-ti arate in detaliu ce se afla pe fundul apei, te cuprinde un sentiment de melancolie la vederea acestei lumi scufundate, cu multe lucruri inca intacte.

PA_Sarulesti 4

Adancimea lacului variaza considerabil, Sarulesti avand golfuri si platouri foarte mari (cu suprafete de sute de metri) cu apa de 1-2m, iar majoritatea locurilor au acces la vechea albie a raului Mostistea, din care s-a format lacul, in care adancimea atinge 7-8m sau si mai mult, pana la 10-11m in unele zone. In general, inainte de albia raului, intalnesti o portiune cu apa de 3-4m. Nivelul variaza de la an la an, adancimile nu sunt fixe. Fundul lacului difera ca substrat in functie de zona, dar pe majoritatea locurilor gasesti un fund tare. Uneori, ai parte de un fund nisipos, in alte cazuri gasesti pietris, dar de cele mai multe ori e doar pamant tare. Locurile maloase sunt destul de putine si se gasesc in general langa maluri, in preajma putinelor zone cu stuf sau cu copaci de la marginea apei.

PA_Sarulesti 2

Populatia de crap a fost alcatuita, la origine, din crapii vechilor ferme piscicole care au fost inundate la formarea lacului. Mai prinzi si crapi salbatici, foarte lungi si destul de negri, dar acestia sunt rari. Cele mai mari exemplare de crap pe care le stiu (ma refer aici la perioada de dupa 2008) sunt de 25-26kg. Lacul are o populatie impresionanta de crapi sariti de 20kg. Majoritatea crapilor au, insa, intre 5kg si 12kg. In ultimii ani, mi se pare ca numarul crapilor mici a scazut sau cel putin nu am mai prins eu atat de multi. Pe langa crapi, mai exista si o populatie numeroasa de teni, majoritatea trecand de 10 kg. Neavand destula hrana vegetala la dispozitie, tenii au dezvoltat o preferinta pentru boiliesuri, chiar si pentru cele pe baza de faina de peste, putand fi principala problema in abordarea unei partide la crap.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

7 comentarii Adauga comentariu

Valentin

22 ianuarie 2017

Paul a surprins foarte bine Sarulestiul cu splendoarea, farmecul si imprevizibilitatea salbaticiei caracteristica doar lui, acestui lac superb.
Pentru ca pescuiesc doar de placere pe acest lac, insa o fac de cateva ori pe anin partide de o saptamana, cred si pot confirma ca fiecare sectiune a articolului este foarte utila oricui va incerca sa prinda crap mare pe Sarulesti unde adevarata provocare nu este sa prinzi peste ci sa-i prinzi pe aceeia pentru care ai venit tocmai aici la pescuit...
Felicitari pentru articol si nu doresc decat ca acest lac sa ramana la fel pentru vecie, salbatic si frumos!

Sorin

11 octombrie 2016

Felicitari pt asa articol, pt mine care peste cateva zile am un mic concurs pe Sarulesti , fiind prima data cand pescuiesc aici, acest articol m-am ajutat foarte mult sa inteleg mult mai bine cum trebuie sa abordez acesta partida!

Florin

14 mai 2014

Un articol foarte bun.Felicitari pentru capturi!

Vlad Pavlovici

25 februarie 2014

Din cate stiu, fotografiile lui Paul sunt facute cu un Nikon D90.

Cristi

24 februarie 2014

Foarte interesant articolul. Imi puteti spune ce aparat foto folositi de rezulta astfel de poze minunate? Stiu ca multi intreaba mai mult de monturi, echipament dar si acest obiect(aparatul de fotografiat) are un rol important pentru a imortaliza momentele de neuitat din timpul unei partide.

Matei

30 ianuarie 2014

Superb articolul

alin

29 ianuarie 2014

Felicitari pentru articol.
Foarte reusit si incitant. Anul asta sper sa ajung si eu sa pescuiesc pe aceasta extrem de interesanta locatie.
Felicitari inca o data.

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma