Q&A cu Bill Cottam

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 01 aprilie 2015 0 comentarii

CONCEPEREA UNUI BOILIES

 

Vlad Pavlovici: Care sunt elementele in functie de care concepi un boilies (fishmeal sau birdfood, boilies pentru sezonul cald sau rece) si cum se desfasoara procesul?

Conceperea unui boilies a ramas in principiu aceeasi de-a lungul anilor. Punctul de plecare e sa stii ce vrei sa produci. De exemplu, un fishmeal de cursa lunga sau un birdfood de mare atractie sau un boilies HNV pe baza de proteine lactice. De regula, am in minte de la bun inceput cateva ingrediente in jurul carora vreau sa construiesc boiliesul, cum ar fi pudra de Trigga sau faina de krill, pe care le-am avut in vedere ca punct de plecare in momentul in care am formulat mixurile de Trigga sau Trigga Ice. Pasul urmator este sa tin cont de valoarea nutritiva si de procentul de proteina din boilies; in functie de asta, stiu ce tip de ingrediente de volum sa folosesc. In cazul boiliesurilor nutritive, de cursa lunga, folosesc combinatii de ingrediente pe baza de proteine de lapte si de zer si o doza de birdfood sau germeni de grau, care fac boiliesul mai digerabil si mai eficient pe apa rece. In cazul boiliesurilor de atractie pentru partide scurte, valoarea nutritiva a mixului e mai putin importanta. Evident, alte lucruri de care trebuie tinut cont este cum se va rula boiliesul, cat timp va trebui fiert ca sa ajunga la duritatea necesara, insa astea sunt lucruri simple cand ai deja o anumita experienta si stii ce efect are fiecare ingredient.

QA_cu_Bill_Cottam_3

In ceea ce priveste constructia boiliesurilor pentru apa rece, eficienta lor tine de valoarea nutritiva, de usurinta cu care pot fi digerate si de includerea unor aditivi cu eficienta verificata in acest tip de pescuit. E bine sa fii atent si la dozajul grasimilor si uleiurilor netratate pentru apa rece. In principiu, daca in sezonul cald folosesc 20ml de ulei pe 500g de mix, cum ar fi uleiul de somon, in sezonul rece as pune maximum 10ml.

QA_cu_Bill_Cottam_10

In privinta atractantilor pentru apa rece, fiecare pescar are preferintele lui - personal, eu prefer aditivii si aromele de frisca, ficat si condimente. Cea mai buna reteta din punctul meu de vedere e cea de Techni-Spice:

500g Enervite Gold

20ml Multimino PPC

6ml Sweet Nutraspice

1ml Spice Cajouser

2g vopsea portocalie

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

0 comentarii Adauga comentariu
Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma