Interviu cu Cristian Pinzaru

vlad-pavlovici.jpg Vlad Pavlovici

Vlad Pavlovici este unul dintre cei mai cunoscuti pescari de crap din Romania. 
A publicat sute de articole, traduceri si interviuri care au avut o influenta majora asupra scenei crapiste din tara. Este responsabil de introducerea pe piata din Romania a numerosi producatori britanici de echipamente si nada. 
Colaboreaza cu lacuri si firme de prestigiu in calitate de consultant. Realizator de emisiuni TV. 

Data: 21 noiembrie 2017 3 comentarii

SINGUR PE LAC

 

In septembrie 2015, am facut mai multe partide pe Sectorul B de la Varlaam, pentru o filmare. Lacul era pustiu. Atmosfera lui magica din urma cu an disparuse. Fusese un lac salbatic, invadat de bradis, in care abia daca gaseai mici zone curate si tari, acoperite cu piatra, unde sa pui montura. In luminiscovorurile din oceanul de iarba, apa era neverosimil de limpede, vedeai montura pe fundul apei la 1,5m, puteai sa verifici daca pestele a mancat nada pe care i-ai aruncat-o. Bancuri de rosioare mari si carasi sariti de kilogram treceau pe sub tine ca si cum ai fi mers cu barca printr-un acvariu, vedeai stiucile patruland prin covoarele de bradis. Crapii care se prindeau erau mari si negri... dar se prindeau rar. Sectorul B parea un lac ireal, dar era atat de greu pentru asteptarile majoritatii pescarilor, incat n-avea clienti, iar administratia lacului (Madalin Barnea, Brad Radulescu si cu mine) luase decizia sa scoata bradisul si sa introduca o serie de ciortani care, speram noi, aveau sa creasca. Facusem asta, iar acum, in septembrie 2015, lacul se curatase, nu mai avea fir de bradis, dar apa isi pierduse toata transparenta, era o ciorba neinteresanta in care se prindeau ciortani lati de 3-4kg pe banda rulanta si, daca aveai noroc, cate un crap mare si lung din vechea generatie a lacului. Era si foarte cald, iar pe Sectorul B nu existau standuri cu umbra. In afara de mine, pe tot lacul mai era un singur pescar, pe care nu-l cunosteam. Cine e? l-am intrebat pe Madalin Barnea. Cristi Pinzaru, a zis Madalin. Vine des pe la noi.

Interviu_Cristian_Pinzaru_2

"Vine des pe la noi" suna destul de ciudat, in situatia in care pe Sectorul B nu venea nimeni. L-am cunoscut pe Cristi si mi s-a parut foarte pasionat de Varlaam, nu numai de Sectorul A, care atragea multa lume prin crapii mari, peisajul pictural si standurile confortabile, dar si de Sectorul B, care la acea data era partial un santier, cu utilaje zgomotoase, care lucrau la extractia balastului, si cu ciortani-piranha care te mancau de viu cand se lasa noaptea. In anii urmatori, Cristi a devenit un obisnuit al lacului, din primele zile ale sezonului, la inceput de martie, si pana in decembrie, cand lacul incepe sa inghete. Varlaam i-a fost scoala, liceu si facultate in materie de pescuit. Am apreciat intotdeauna tenacitatea lui, cand multi altii ar fi plecat de la prima partida ratata. In final, planetele s-au aliniat (experienta, locul, momentul, montura, nada) si Cristi a inceput sa prinda crapii pe care si-i dorea. Interviul care urmeaza e povestea lui.

Interviu_Cristian_Pinzaru_6

Vlad Pavlovici: Cristi, de cate ori ma duc la Varlaam, ma intalnesc cu tine! Esti unul dintre cei care ar putea sa-si faca "buletin de Varlaam", judecand dupa timpul pe care il petreci pe lac. Cate zile de pescuit ai consumat la Varlaam in ultimii ani?

Cristian Pinzaru: Intr-o perioada chiar ma intrebau colegii pescari daca mi-am facut mutatia la Varlaam. Mi-e greu sa dau o cifra exacta pentru ultimii ani, dar cert este ca in ultimii doi am petrecut foarte mult timp pe lac. Estimez undeva la 40-50 de zile pe an, unele mai bune decat altele, si as fi petrecut si mai mult daca timpul mi-ar fi permis. E adevarat ca pentru mine Varlaam a devenit a doua casa,  locul in care am legat o multime de prietenii, am cunoscut oameni deosebiti, continui sa cunosc si pentru asta ii sunt recunoscator.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

3 comentarii Adauga comentariu

Cristii Matache

27 noiembrie 2017

Felicitari pentru intrebari dar si pentru raspunsuri.
Foarte utile pentru cei care vor sa ''incerce'' lacul fie el sectorul A sau B.
Numai bine!

Laurentiu Voicu

21 noiembrie 2017

Foarte bun interviul. Felicitari Cristi! O lectura placuta si obiectiva.

Lazarenco Ștefan

21 noiembrie 2017

Respect!!!

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma