Aventura la Pelagicevo

Data: 02 iunie 2017 5 comentarii

EXEMPLUL LACURILOR DIN ALTE TARI

 

Interviu ilustrat cu fotografii de Andrei Colotelo.

 

Madalin Barnea este unul dintre cei doi administratori ai lacului Varlaam (alaturi de Brad Radulescu). Este un pescar cu experienta care, fiind pe lac la serviciu aproape zilnic, n-are timp de pescuit niciodata. Ca atare, prefera sa pescuiasca pe alte lacuri, iar in 2016 a descoperit lacul de la Pelagicevo, o balastiera cu crapi mari care a ajuns sa il fascineze. Dupa ce se intoarce de la "Perlagicevo" (daca putem spune asa), nu te mai intelegi cu el cateva zile. Fiind amandoi implicati in proiectul Varlaam, discutam tot timpul lucruri legate de administrarea sau promovarea lacului. Putem discuta de Craciun, de Anul Nou sau de Paste, de ziua lui sau de ziua mea, de la 5 dimineata la 12 noaptea. Nu exista niciun moment in care Varlaam sa nu fie subiectul nostru principal de discutie. Cu o exceptie: cand vine Madalin de la Pelagicevo. Atunci e ca in transa. Iti povesteste partida - si Madalin povesteste foarte bine, dupa cum veti vedea in materialul care urmeaza. Ti-o mai povesteste o data. In final, aduci vorba si despre Varlaam... sau despre altele. Madalin nu te aude. Scoate telefonul, se uita la poze, viseaza cu ochii deschisi. Totul e nostalgie. Fii atent ce desen avea pestele asta! Evident, pestele de la Pelagicevo. Dincolo de anecdote, insa, ce motiv ar putea avea doi oameni al caror interes este sa promoveze lacul Varlaam sa vorbeasca la superlativ despre alt lac, cum e Pelagicevo? Raspunsul este: pentru ca merita. Lacurile bine administrate din alte tari pot fi un model pentru lacurile noastre. Vom progresa mai rapid la nivel de comunitate daca vom sti sa dam credit altora si sa ne inspiram din exemplul lor.

Aventura_la_Pelagicevo_13

Vlad Pavlovici: Madalin, anul trecut ai inceput sa pescuiesti in Bosnia, la Pelagicevo, un lac vizitat de tot mai multi pescari romani. Cum se vede Pelagicevo din punctul tau de vedere, care e intr-o anumita masura diferit de al altora, tinand cont ca nu esti numai pescar de crap, esti si administratorul unui lac de crap?

Madalin Barnea: O sa incerc sa fac un portret al lacului prin prisma experientelor mele. Paradoxal, de cand administrez lacul Varlaam, am mai putin timp pentru pescuit decat aveam inainte. In plus, ca sa pot pescui linistit, trebuie sa imi iau concediu si sa ma duc pe alt lac. Pe Varlaam nu ma pot "decupla" integral de la rolul de administrator. Din acest motiv, am decis sa fac in fiecare an macar doua partide pe alte lacuri, una primavara si una toamna tarziu, cand crapii ajung la greutatile cele mai mari. Partide de minim o saptamana, pe lacuri cu adevarat provocatoare, provocarile pentru mine insemnand lacuri dificile din punct de vedere tehnic sau lacuri frumoase, interesante si cu crapi foarte mari. In toamna lui 2015 am aflat de Pelagicevo, o balastiera cu multi crapi mari. Impreuna cu cativa prieteni si am decis sa mergem sa pescuim acolo.

Aventura_la_Pelagicevo_14

Vlad Pavlovici: Stii ca noi am discutat de multe ori ca, daca vrei sa pescuiesti undeva, e bine sa pescuiesti cat mai repede, fiindca lacurile - in special lacurile din Romania - sunt o "marfa perisabila". Putine rezista pe termen lung. Amandoi am vazut aparand lacuri interesante care, printr-o conjunctura fericita, au avut o perioada buna, dar scurta, dupa care au disparut. Lucru cu atat mai trist cu cat, din toata industria pescuitului la crap, lacurile de crap sunt poate singurul sector fara concurenta. Niciun lac de crap nu s-a inchis din cauza concurentei. In alte sectoare, concurenta poate fi puternica. In cazul lacurilor, aproape ca nu exista. Cererea e mai mare decat oferta. Cu toate astea, lacurile sunt un business fragil, iar cele care "s-au pierdut pe drum" au facut-o, dupa parerea mea, datorita unor probleme de management - n-au fost administrate corect sau promovate corect sau pazite corect... Multe lacuri noi nu par sa fi invatat lectia lacurilor vechi, deci istoria se poate repeta oricand. Ca atare, daca iti place un lac, pescuieste-l acum, fiindca nu se stie in ce directie va evolua.

Madalin Barnea: Exact. Discutiile noastre si evolutia lacurilor pe care le-am cunoscut m-au convins ca multe lacuri frumoase, cu peste mare, nu dureaza o vesnicie. Se schimba administratia, se vinde lacul, se maresc taxele, nu mai este peste etc. Asa ca m-am hotarat "sa bat fierul cat e cald". Din acest motiv am decis sa merg cat pot de mult la Pelagicevo, macar pana voi rezolva o parte din ecuatie, adica sa prind unul din crapii foarte mari ai acestui lac! Ma refer la un crap peste 25kg sau, daca se poate, peste 30 kg. In aprilie 2016, aveam prima rezervare la Pelagicevo, pentru o partida de sapte zile pe standul 24. A doua rezervare am facut-o chiar pe lac, pentru o partida de opt zile in octombrie 2016, pe standul 18. Iar acum, in mai 2017 am terminat cea de-a treia partida, tot de 7 zile, pe standul 8.

 

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

Postarea unui mesaj inseamna acceptarea tacita a continutului acestui Regulament. Sunteti responsabili pentru continutul mesajelor pe care le postati. Mesajele pot fi moderate. Orice abatere de la Regulament va duce la stergerea sau modificarea mesajului postat. Mesajele vor fi publicate doar dupa aprobare.

5 comentarii Adauga comentariu

Chiru Valentin

10 decembrie 2017

Felicitari

Lazarenco Ștefan

19 noiembrie 2017

Respect!!!

Cristian Andrei

2 iunie 2017

Felicitari, Madalin!

Catalin

2 iunie 2017

Foarte reusit interviul si pozele extaraordinare.
Felicitari Vlad si Madalin pentru tot ce faceti la Varlaam mult succes in proiectul vostu.
FELICITARI!!!!!!

Claudiu Dedu

2 iunie 2017

Frumos interviu/articol...dar as dori sa contrazic putin vis a vis de buna administrare a lacului Pelagicevi...anul trecut (2016) am avut rezervare pentru standul 5 (avans achitat din fevruarie 2016)..am ajuns pe lac..dar standul 5 era pescuit de o echipa di Arad..respectiv de Roland si Cerbu...care au avut prioritate in fata mea desi au achitat avansul vu 3..4 luni dupa mine...Anul acesta am rezervat 3 standuri...respectiv 17..18..si 19..perioada 09.04-15.04...Pe data de 7 aprilie am fost anuntat de Marko (unul dintre administratorii de la Pelagicevo) sa nu mai vin ca lacul va fi inchis pana la 30.04...Marko mi a spus ca mi va restitui avansul pt cele 3 standuri...dar nici astazi nu am primit banii inapoi..Mai grav, ulterior am aflat ca pescuitul nuba fost inchis nicio zi pe lacul Pelagicevo...doar ca alte echipe cotizasrra suplimentar la Marko...in concluzie ..avand in vedere ca mai multi romani aunpatit asemenea neplaceri...o rezervare la Pelagicevo = asumarea unei neseriozitati .

Magazin Pescuit MarelePescar Lacul Varlaam Baitshop 3 Lacul Paulesti Lacul Horgesti Okuma