Roby Solticzki scrie:
aici conteaza toate componentele animale
Despre aia vorbesc ! Componentele animale...adica grasimi si uleiuri !
Lasand condimentele la o parte , ciorba are gust si miros de peste/porc/burta/etc...sau nu ?
Altfel , nu mai folosim peste...facem ciorba de mirodenii ! Cel mai bun bucatar din lume nu poate sa faca o ciorba de peste doar din mirodenii...are nevoie si de peste .
Am mai inteles faptul ca noi mancam paine pentru ca asa am fost invatati si ca suntem "pacaliti" de gusturi si mirosuri de junk food . De fapt asa functioneaza si la oameni , stim cu totii ca e junk food...dar in fata mirosurilor si gusturilor...in plus modul de prezentare al produsului , fac aceste produse aproape irezistibile .
Pana aici total de acord . Dar cred ca asa am fost invatati si cu porcul . Nu imi aduc aminte , sau poate sunt eu defect sa fi trecut pe langa o cocina...sa miros un porc viu si sa sesizez "atractanti" care sa ma faca sa vreau sa-l mananc , mirosul respectiv iti provoaca greata . Hai pe bune...porcul viu miroase a...rahat de porc ! Nu imi aduc aminte nici de un peste care sa faca asa ceva . Ba chiar in copilarie imi era scarba sa pun mana pe pesti si consideram ca ...miros urat .
Si noi functionam pe baza de atractanti , la preparare se adauga tot felul de mirodenii care sa faca atractiva mancarea . O carne de porc e mai buna cruda sau...tinuta la bait si preparata cu mirodenii ?
Apoi am inteles ca la crap nu functioneaza asa !
Pai pe crap cine l-a invatat sa manance boilies ? Pentru el e junk food .
Si daca nu ar mirosi...ar avea gust nada , de ce pe unele ape merg aromele de fructe iar pe altele de peste ?
Cum sesizeaza tenul un boilies cu aroma de miere sau fructe ?
De ce la porumb de plastic Enterprise , daca le dipuiesc cu squid prind crap iar daca le dipuiesc cu miere/fructe...prind ten ? Plasticul nu e mama lui junk food ?
De ce la boiliesuri de halibut prind somn , de ce nu prind si la...miere cu anason ?
Mie personal , mi se pare ca aromele si gusturile generate de asa numitele uleiuri pot fi clar observate de pesti , de aici si diferentele de preferinte ale pestilor ! De fapt aceste arome au dezvoltat pescuitul .
Pe baza studierii acestora , toti pescarii au inceput sa spuna....merg pe balta x...merge pestele la aroma de x si functioneaza iar producatorii descopera in timp atractanti cat mai puternici !
Ori nu cunoastem inca prea multe despre pesti , ori producatorii au descoperit metode prin care aceste uleiuri se pot dizolva in apa...un lucru e sigur
genereaza mare atractivitate pentru pestiDIN PUNCTUL MEU DE VEDERE :
- singurii care au o forta financiara uriasa sa plateasca studiile despre comportamentul pestilor sunt producatorii mari
- au descoperit clar faptul ca pestii reactioneaza la stimuli...oricum s-ar numi aia si produc substante atractante
- nu au nici un interes sa dezvaluie informatii despre ''atractivitatea''... pestilor deoarece...nu mai vand nada...cel putin la preturile acestea
- atractivitatea functioneaza exact ca in cazul junk food , stimulii respectivi induc pestelui informatia ca ''produsul'' reprezinta hrana
- daca am sti cu totii retetele dupa care se prepara nada...ar da faliment toti producatorii de nada
- costurile lor de productie , exact ca in cazul medicamentelor sau parfumurilor sunt infime , au profituri mari , dar noi ne facem treaba cu produsele respective .
Spor !