Vlad, știm că dacă un pescar cu notorietate afirmă ceva (chiar fără interese comerciale), cei mai mulți vor lua de bun ce spune, chiar dacă acel lucru este fals. Am vorbit
într-unul dintre capitolele din primul episod al seriei "Pescuitul crapului" despre autoritate vs. popularitate. Nu mai reiau. Dacă afirmațiile sunt însoțite și de câteva fotografii cu capturi, "suportul științific" pentru zicerile sale este asigurat. Informația eronată se va propaga ajungând să fie considerată validă și adevărată, pe principiul "dacă a spus X și atâta lume spune, înseamnă că așa este". Evitând să dau exemple din pleiada crapistă autohtonă, cea mai la îndemână este eroarea lui Rod Hutchinson despre carofila roșie pe care ai descris-o pe larg aici:
http://carponline.ro/articole/robin-red-88253/pagina-3Revenind la subiectul "uleiuri în apă", așa cum am mai discutat și știm, fizica, biologia, chimia, biochimia etc. nu se învață pe forum. Gravitația specifică (GS) n-are nicio legătură cu solubilitatea. Sau altfel spus, nu din pricina faptului că este mai ușor decât apa, nu se dizolvă uleiul în apă. De exemplu, uleiul esențial de piper (BPO - black pepper oil) are GS în jurul valorii 0,87. Aminoacidul prolină are GS în jur de 1,3. Cu toate asta, aminoacidul este foarte solubil, pe când BPO nu. Am adus în discuție BPO deoarece este printre cele mai folosite uleiurile esențiale în boilies. De partea cealaltă, deși nu face parte din aminoacizii esențiali, prolina este unul dintre aminoacizii de mare atracție. Pe lângă ce arată studiile, dacă ne uităm la compoziția și proprietățile chimice ale prolinei, înțelegem de ce este atât de eficientă la capitolul atracție.
Legat de solubilitate, mai apare un parametru important care ne interesează din perspectiva nadelor. Acest fenomen - dizolvarea solvatului în solvent (apa în cazul nostru) - nu se produce instantaneu, ci cu o viteză (rată de solubilizare). De aceea am precizat mai sus "foarte solubil". Rata de solubilizare este influențată de mai mulți factori. Singurul despre care am văzut că se vorbește în domeniul nadelor este temperatura apei. Pe lângă acesta mai sunt alte elemente, chiar mai importante, cum ar fi: polaritatea, dimensiunea moleculei și presiunea. Am mai putea adăuga și intervenția mecanică (dacă agităm apa, crește rata de dizolvare).
Reluând explicația din mesajul meu anterior, uleiurile esențiale sau de altă natură utilizate în nadă se pot dispersa în apă folosind emulgatori, dar asta nu înseamnă ionizare care ar face ca uleiului să fie solubil la nivel molecular. Uleiurile solubile în apă (în engleză
water soluble oils) sunt miscibile cu apa. Chiar și așa, nu le face detectabile de crap, iar acesta este aspectul care interesează pescarul. Despre uleiurile care nu sunt sub formă de emulsie, nu are sens să mai vorbim deoarece acestea nu sunt nici măcar miscibile. Două substanțe miscibile se pot combina în orice proporție. La dizolvare, însă, apar limite (ex. nu pot solubiliza o cantitate infinită de zahăr într-o ceașcă de cafea). Obiectivul celor care produc și comercializează emulsii este ca acestea să fie stabile sau, prin faptul că sunt transparente, să creeze aparența solubilității. Cu toate astea, pe multe produse este menționat "agitați înainte de folosire". În cazul zahărului, odată dizolvat, nu mai este necesar să agităm cafeaua din ceașcă.
Am mai scris despre asta: chemorecepția are loc la nivel molecular. Ca să înțelgem diferența dintre aminoacizi și ulei, 1g de aminoacizi conține aproximativ 10 la puterea 20 molecule, pe când 1g de ulei pus în apă generează doar câteva picături. Moleculele aminoacizilor se deplasează prin masa apei și astfel ajung să fie detectate de chemoreceptorii crapului (cu precizarea că nu orice moleculă care se poate deplasa în apă este automat detectată de crap; trebuie să aibă receptori specializați definiți în codul genetic). Ca să fac o paralelă cu omul, noi mirosim substanțele volatile, ale căror molecule se pot deplasa prin aer (cu mențiunea că o substanță volatilă nu este automat solubilă în apă și nici invers - de exemplu, aminoacizii nu au miros, dar cei mai mulți dintre ei sunt foarte solubili în apă).
Întorcându-mă la BPO, acesta conține două componente de bază: uleiuri volatile (pentru miros) și oleorășină (care include piperină). Piperina are o solubilitate scăzută în apă și, în plus, crapul nu detectează această substanță, deci avem două motive pentru care reacția crapului este indiferența.
O altă teorie "pescărească" pe care am auzit-o este că tocmai emulgatorul folosit în uleiuri este factorul de atracție. Presupunând că ar fi așa, de ce să folosesc emulsia (ulei + emulgator), când aș putea include în mix direct emulgatorul? Dar de dragul discuției, iau ca exemplu unul dintre emulgatorii des întâlniți: alcoolul (sau derivat al alcoolului). Nu atrage crapul. Trec de la particular la general, deși ar fi trebuit invers, și avem în vedere că emulgatorii sunt hidrofili și lipofili, ceea ce ar putea duce la o subtilă creștere a pH-ului în zona nadei, dar insuficient de mare pentru a fi considerat semnal de investigare pentru crap, asta pentru că știm că substanțele care emit astfel de semnale sunt cele acide (cu pH scăzut).
Tot ace am scris mai sus se reduce la fie (a) ne folosim de adevărurile științifice pentru a ne alege ingredientele, fie (b) ne încredem în pozele cu capturi, fără niciun suport științific din partea celor care promovează acele ingrediente. Doar să avem în vedere că dovezile științifice sunt general valabile, spre deosebire de opiniile cuiva care sunt... doar păreri, până la momentul în care nu au fost validate sau invalidate prin metode riguroase.
Închei cu ce am început: un producător de nadă nu este automat expert în ingrediente și "știința" nadelor (mai ales în momentul de față când este atât de simplu să produci boilies de calitate pe baza nenumăratelor rețete publice care funcționează). Un pescar care are sau a avut nu știu câte mulinete, lansete etc. nu este obligatoriu cel mai în măsură să facă recomandări privind echipamentele. Întâmplare sau nu, cele mai mari parascovenii le-am auzit sau citit de la cei "titrați" fie direct de la ei, fie de la alți pescari - unii dintre ei nevinovați și bine intenționați - care doar au preluat și transmit mai departe "învățătura gurului".