CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Joi Mar 28, 2024 5:32 pm

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 41 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Re: Ulei de Susan si fish sauce
MesajScris: Sâm Mar 23, 2019 9:22 pm 
Neconectat

Membru din: Sâm Mar 16, 2019 1:13 pm
Mesaje: 64
Nu scrie...sau nu am gasit eu...inca , ce fel de ulei folosesc nadele ! Acestea nu folosesc uleiuri de tip Castrol 5W30 ci ...uleiuri aromatice solubile in apa .
La o simpla cautare pe Google "ulei aromatic solubil in apa"...o sa intelegeti tot ce va intereseaza !
Asta ar insemna ca nimeni sa nu mai foloseasca uleiuri esentiale in boiliesurile lor , desi o mare majoritate a celor PREMIUM si SUPER PREMIUM le folosesc...cu super rezultate !
Oare de ce toti marii producatori...vand de rup uleiuri esentiale foarte scumpe pentru nada ? Si le cumpara muuuulti :lol: ?
Daca nu erau solubile aromele cu rol de ATRACTANT...ca uleiul nu se dizolva in apa :lol: ...poate cel de "floarea-soarea din tigae"...nu dadeau faliment toti pana acum ? Deoarece Victor inca nu mi-a raspuns la o intrebare , raman doua variante ...mergeti pe mana lui Victor sau...pe mana liderilor mondiali in domeniu . Voi alegeti !
https://fishingsuperbait.com/essential-oils-in-baits/
Singura problema o reprezinta faptul ca iarna/in apa rece uleiurile esentiale se dizolva mai greu si trebuie sa fie folositi anumiti emulsificatori . Asta fac boiliesurile ready made recomandate pentru vreme rece .
Au un rol de ATRACTANT foarte important indiferent de conditii , mai mic pe apa rece(oricum pe apa rece orice functioneaza mai lent) si mai mare pe apa calda .
In rest...ne dam cu parerea si copiem informatii din primul link aparut pe Google cu pretentii de articol ...pe 8 pagini :lol: !

Spor !


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ulei de Susan si fish sauce
MesajScris: Sâm Mar 23, 2019 10:31 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Uleiurile sunt un subiect interesant si, din punctul meu de vedere, Victor are un punct de vedere valabil.

Am mai spus asta, dar merita repetat: Victor nu scrie ca sa epateze, scrie ca sa ajute si isi cantareste bine lucrurile pe care le spune. Faptul ca ia notiuni general acceptate si le pune in discutie e un lucru foarte util pentru noi, chiar daca unele idei pot sa fie surprinzatoare. In general, ce contravine ideilor comune e greu de acceptat. Doua exemple clasice: primele boiliesuri au fost privinte cu reticenta (si ironie) de pescarii experimentati, la fel si principiul monturilor cu autointepare.

Judecand cu argumente stiintifice, e greu de explicat in ce fel uleiurile functioneaza ca ATRACTANTI. Nu mi se pare ca firmele de nada ne ofera suficiente explicatii stiintifice pe tema asta (sau nu le vad eu). Putem intelege valoarea nutritiva a uleiurilor, odata ce boiliesurile sau peletele cu ulei sunt consumate de peste, insa chestiunea atractiei e destul de neclara.

Argumentul pescarilor (argument empiric, nestiintific) este ca, din observatiile lor, uleiurile dau rezultate. Se pot cita o multime de exemple, toata literatura crapista din ultimele decenii e plina de relatari in favoarea uleiurilor. Sunt atatea firme de nada care le recomanda, sunt atatia pescari respectabili care le considera utile - si nu toti vand uleiuri, unele recomandari nu cred ca pot fi suspectate de interes comercial.

Din propria mea experienta, prefer sa am incredere in uleiuri, chiar daca stiinta spune contrariul. Le-am folosit in situatii in care mi s-a parut ca produc rezultate.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ulei de Susan si fish sauce
MesajScris: Dum Mar 24, 2019 10:36 am 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Vlad, știm că dacă un pescar cu notorietate afirmă ceva (chiar fără interese comerciale), cei mai mulți vor lua de bun ce spune, chiar dacă acel lucru este fals. Am vorbit într-unul dintre capitolele din primul episod al seriei "Pescuitul crapului" despre autoritate vs. popularitate. Nu mai reiau. Dacă afirmațiile sunt însoțite și de câteva fotografii cu capturi, "suportul științific" pentru zicerile sale este asigurat. Informația eronată se va propaga ajungând să fie considerată validă și adevărată, pe principiul "dacă a spus X și atâta lume spune, înseamnă că așa este". Evitând să dau exemple din pleiada crapistă autohtonă, cea mai la îndemână este eroarea lui Rod Hutchinson despre carofila roșie pe care ai descris-o pe larg aici: http://carponline.ro/articole/robin-red-88253/pagina-3

Revenind la subiectul "uleiuri în apă", așa cum am mai discutat și știm, fizica, biologia, chimia, biochimia etc. nu se învață pe forum. Gravitația specifică (GS) n-are nicio legătură cu solubilitatea. Sau altfel spus, nu din pricina faptului că este mai ușor decât apa, nu se dizolvă uleiul în apă. De exemplu, uleiul esențial de piper (BPO - black pepper oil) are GS în jurul valorii 0,87. Aminoacidul prolină are GS în jur de 1,3. Cu toate asta, aminoacidul este foarte solubil, pe când BPO nu. Am adus în discuție BPO deoarece este printre cele mai folosite uleiurile esențiale în boilies. De partea cealaltă, deși nu face parte din aminoacizii esențiali, prolina este unul dintre aminoacizii de mare atracție. Pe lângă ce arată studiile, dacă ne uităm la compoziția și proprietățile chimice ale prolinei, înțelegem de ce este atât de eficientă la capitolul atracție.

Legat de solubilitate, mai apare un parametru important care ne interesează din perspectiva nadelor. Acest fenomen - dizolvarea solvatului în solvent (apa în cazul nostru) - nu se produce instantaneu, ci cu o viteză (rată de solubilizare). De aceea am precizat mai sus "foarte solubil". Rata de solubilizare este influențată de mai mulți factori. Singurul despre care am văzut că se vorbește în domeniul nadelor este temperatura apei. Pe lângă acesta mai sunt alte elemente, chiar mai importante, cum ar fi: polaritatea, dimensiunea moleculei și presiunea. Am mai putea adăuga și intervenția mecanică (dacă agităm apa, crește rata de dizolvare).

Reluând explicația din mesajul meu anterior, uleiurile esențiale sau de altă natură utilizate în nadă se pot dispersa în apă folosind emulgatori, dar asta nu înseamnă ionizare care ar face ca uleiului să fie solubil la nivel molecular. Uleiurile solubile în apă (în engleză water soluble oils) sunt miscibile cu apa. Chiar și așa, nu le face detectabile de crap, iar acesta este aspectul care interesează pescarul. Despre uleiurile care nu sunt sub formă de emulsie, nu are sens să mai vorbim deoarece acestea nu sunt nici măcar miscibile. Două substanțe miscibile se pot combina în orice proporție. La dizolvare, însă, apar limite (ex. nu pot solubiliza o cantitate infinită de zahăr într-o ceașcă de cafea). Obiectivul celor care produc și comercializează emulsii este ca acestea să fie stabile sau, prin faptul că sunt transparente, să creeze aparența solubilității. Cu toate astea, pe multe produse este menționat "agitați înainte de folosire". În cazul zahărului, odată dizolvat, nu mai este necesar să agităm cafeaua din ceașcă.

Am mai scris despre asta: chemorecepția are loc la nivel molecular. Ca să înțelgem diferența dintre aminoacizi și ulei, 1g de aminoacizi conține aproximativ 10 la puterea 20 molecule, pe când 1g de ulei pus în apă generează doar câteva picături. Moleculele aminoacizilor se deplasează prin masa apei și astfel ajung să fie detectate de chemoreceptorii crapului (cu precizarea că nu orice moleculă care se poate deplasa în apă este automat detectată de crap; trebuie să aibă receptori specializați definiți în codul genetic). Ca să fac o paralelă cu omul, noi mirosim substanțele volatile, ale căror molecule se pot deplasa prin aer (cu mențiunea că o substanță volatilă nu este automat solubilă în apă și nici invers - de exemplu, aminoacizii nu au miros, dar cei mai mulți dintre ei sunt foarte solubili în apă).

Întorcându-mă la BPO, acesta conține două componente de bază: uleiuri volatile (pentru miros) și oleorășină (care include piperină). Piperina are o solubilitate scăzută în apă și, în plus, crapul nu detectează această substanță, deci avem două motive pentru care reacția crapului este indiferența.

O altă teorie "pescărească" pe care am auzit-o este că tocmai emulgatorul folosit în uleiuri este factorul de atracție. Presupunând că ar fi așa, de ce să folosesc emulsia (ulei + emulgator), când aș putea include în mix direct emulgatorul? Dar de dragul discuției, iau ca exemplu unul dintre emulgatorii des întâlniți: alcoolul (sau derivat al alcoolului). Nu atrage crapul. Trec de la particular la general, deși ar fi trebuit invers, și avem în vedere că emulgatorii sunt hidrofili și lipofili, ceea ce ar putea duce la o subtilă creștere a pH-ului în zona nadei, dar insuficient de mare pentru a fi considerat semnal de investigare pentru crap, asta pentru că știm că substanțele care emit astfel de semnale sunt cele acide (cu pH scăzut).

Tot ace am scris mai sus se reduce la fie (a) ne folosim de adevărurile științifice pentru a ne alege ingredientele, fie (b) ne încredem în pozele cu capturi, fără niciun suport științific din partea celor care promovează acele ingrediente. Doar să avem în vedere că dovezile științifice sunt general valabile, spre deosebire de opiniile cuiva care sunt... doar păreri, până la momentul în care nu au fost validate sau invalidate prin metode riguroase.

Închei cu ce am început: un producător de nadă nu este automat expert în ingrediente și "știința" nadelor (mai ales în momentul de față când este atât de simplu să produci boilies de calitate pe baza nenumăratelor rețete publice care funcționează). Un pescar care are sau a avut nu știu câte mulinete, lansete etc. nu este obligatoriu cel mai în măsură să facă recomandări privind echipamentele. Întâmplare sau nu, cele mai mari parascovenii le-am auzit sau citit de la cei "titrați" fie direct de la ei, fie de la alți pescari - unii dintre ei nevinovați și bine intenționați - care doar au preluat și transmit mai departe "învățătura gurului".


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ulei de Susan si fish sauce
MesajScris: Dum Mar 24, 2019 3:43 pm 
Neconectat

Membru din: Sâm Mar 16, 2019 1:13 pm
Mesaje: 64
Eu nu am sa scriu o carte de chimie , cred ca s-a inteles de catre toata lumea ca exista cateva metode pe care nu le mai reiau de a reusi dizolvabilitatea uleiurilor in apa .
Nu fac singur boiliesuri dar am auzit de multi care baga uleiuri esentiale direct in compozitia boiliesurilor lor .
De mult timp nu mai iau de bune vorbele pescarilor autodeclarati celebri , in timp s-a dovedit ca interesele comerciale primeaza . Iar eu nu vand nimic din zona pescuitului si nu am nici un interes comercial , de fapt nici nu vreau sa recomand produse sau firme...nici sa le critic...prea mult :lol: .
Merg la pescuit cam de 43 de ani pe Dunare , Delta , Insula Mare a Brailei , zona Razelm si canalele adiacente&multe alte locuri dar cred ca de prin 2007 merg pe lacurile celebre . Si bineinteles ca nu imi arog titlul pescar celebru...chiar ocolesc celebritatea , mai ales ca modul meu de pescuit de vreo 10 ani e total diferit fata de marea majoritate . Poate deschid un nou topic cu subiectul "Ce va place la pescuit " si aici ma refer la singur/cu prieteni/pe balti pline/goale , la ciortaneala/la putin si mare...etc .
Vreau sa vorbesc doar din experienta proprie .
Un boilies stropit cu spray sau tinut in uleiuri esentiale sau dipuit in majoritatea dipurilor cu extracte din peste/crustacee/etc. , care in majoritatea lor contin uleiuri , PENTRU MINE a functionat indiferent de temperatura apei . De foarte multe ori prindeam destul de bine , desi vecinii mei de balta...nu prea .
De mult timp IN CAZUL MEU...repet asta , orice boilies sau pop-up...nu pleaca in apa...fara o dipuire prealabila .
Si nu mai stau acum sa scriu un roman cu cele vreo 2 galeti pline de dipuri pe care le car dupa mine permanent...bineinteles la pescuit :lol: nu prin Mall !
Nu trebuie sa faceti ca mine :lol: !


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ulei de Susan si fish sauce
MesajScris: Mar Mar 26, 2019 1:46 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
În speranța că sunt și alți pescari interesați de aspectele și adevărurile științifice, vin cu o completare la mesajul meu anterior, încercând să explic fără să abuzez de termeni tehnici.

Uleiurile (esențiale sau nu) sunt insolubile în apă. Sau, pentru rigoare științifică, solubilizarea se face cu o rată atât de scăzută, încât, din punct de vedere al pescarului, sub aspectul atracției crapului, putem considera că uleiurile sunt substanțe "inexistente" pentru crap.

Deși uleiurile se pot dispersa în apă dacă sunt emulsionate, rămân în continuare nedetectabile de către crap, deci "moarte" din punct de vedere al atracției. Fac o paranteză: că tot vorbim despre emulsii și compuși terțiari, formarea unei emulsii stabilă din punct de vedere miscibil necesită cunoștințe de chimie peste nivel mediu, dacă nu chiar avansate.

De ce nu se amestecă apa cu uleiul? Deoarece moleculele de apă sunt polare, respectiv au sarcină pozitivă la unul dintre capete și ușoară sarcină negativă la celălalt capăt. Uleiul nu are polaritate, este nepolar. Prin urmare, molecula de ulei nu se poate combina cu molecula de apă. Chimiștii au venit cu soluția introducerii unei substanțe terțe, un emulgator, ale cărui molecule sunt hidrofobe la un capăt (nepolare - "neprietenoase" cu apa, dar "prietenoase" cu uleiul), și hidrofile la celălalt capăt (polare - "prietenoase" cu apa). Astfel, uleiul și apa se "împrietenesc" prin intermediul emulgatorului, formând emulsia.

Practic, moleculele emulgatorului (capetele nepolare) înconjoară micile picături de ulei. Capetele polare ale moleculelor emulgatorului se vor "lipi" de moleculele de apă. Astfel, se formează soluția terțiară, emulsia apă - emulgator - ulei. Ce ne interesează aici? Faptul că emulsia nu este o nouă substanță din punct de vedere chimic, ci este un amestec de trei substanțe. Formarea emulsiei nu implică o transformare chimică, ci una fizică.

Ca să încerc să explic diferența dintre transformare chimică și fizică, cel mai la îndemână exemplu, dar nu neapărat și cel mai bun din punct de vedere științific, este dizolvarea zahărului în apă vs. dizolvarea sării în apă. Dizolvând zahărul în apă, nu obținem "apă dulce" (chiar dacă noi simțim că este dulce), ci va fi în continuare apă cu zahăr. Sarea, în schimb, având o structură ionică, produce o reacție chimică când se dizolvă, deci este corect să spunem apă sărată.

Ce am prezentat mai sus este valabil inclusiv pentru cei mai întâlniți emulgatori din nadă, cum ar fi glicolul (și derivatele) și lecitina din gălbenușul din ou (doar în cazul boiliesurilor fierte).

Spre deosebire de formarea emulsiei care este o transformare fizică, solubilizarea aminoacizilor este o transformare chimică. Schimbarea pH-ului din zona nădită fiind cel mai important semnal de investigare pentru crap. Nici uleiul, nici emulgatorul și nici apa din emulsie nu generează o reacție chimică odată ajunse în mediul natural al crapului (apa din lac sau râu), ci vor rămâne în continuare, din punct de vedere chimic, aceleași substanțe. Prin urmare, neinteresante pentru și nedetectabile de către crap.

Pentru ca un element chimic să fie detectat de crap, trebuie să facă "priză" cu chemoreceptorii și aceștia să transmită semnal sistemului nervos central al crapului că respectiva substanța este hrană (așa cum a fost "instruit" prin codul genetic). Uleiul nu se poate "conecta" la receptorii crapului.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ulei de Susan si fish sauce
MesajScris: Joi Mar 28, 2019 3:05 pm 
Neconectat

Membru din: Mie Mar 07, 2018 10:23 am
Mesaje: 307
Un Fiche sauce corect nu este un ulei. Este obținut printr-un proces de sărare si fermentare care durează destul de mult făcut din diverși pești cu valoare scăzută din punct de vedere economic. Metaforic vorbind (la extrema dus) este un fel de belachan lichid.
In el se pun condimente, ghimbir, boia, curcuma....
Si nu este ieftin!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ulei de Susan si fish sauce
MesajScris: Joi Mar 28, 2019 7:58 pm 
Neconectat

Membru din: Dum Feb 01, 2015 4:42 pm
Mesaje: 274
Localitate: Timisoara
Sunt perfect de acord cu Victor in aceasta privinta! Spun asta pentru ca eu, personal, cred doar in lucrurile care se pot dovedi stiintific. Nu pot crede in moaste, horoscop, la fel cum nu pot crede in substante "cu rol de atractie", dar care de fapt nu pot fi detectate de catre crap.
Uleiurile, la fel ca alte elemente insolubile in apa, pot avea beneficii din punct de vedere nutritiv, iar crapul sa le consume datorita acestui lucru, dar asta nu inseamna ca au rol de atractie. Cu siguranta alte elemente din nada l-au adus in postura sa o consume beneficiind apoi, involuntar, si de aceste uleiuri.
Florin tu spui asa: "De foarte multe ori prindeam destul de bine , desi vecinii mei de balta...nu prea"
Te-ai gandit vreodata ca prindeai mai bine pentru ca pescuiai intr-un loc care tine mai mult peste? Sau pentru ca foloseai un carlig mai mic sau o montura mai fina decat vecinii? Sau din oricare alt motiv in afara de nada?
Ai facut vreodata, de curios, teste folosind acelasi echipament, loc de pescuit...etc, aceeasi nada dar aditivata si respectiv neaditivata cu ulei?
Pentru mine uleiul in nada are un singur rol. Sa controlez timpul de dizolvare al nadei in functie de situatie si eventual al saculetilor PVA. ATAT! Faptul ca, crapul beneficiaza si de valoarea lui nutritiva, bravo lui si sa-i fie de bine :lol:


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ulei de Susan si fish sauce
MesajScris: Joi Mar 28, 2019 10:48 pm 
Neconectat

Membru din: Vin Mar 30, 2018 12:58 pm
Mesaje: 12
Localitate: Bucuresti
Adrian Novac scrie:
Sunt perfect de acord cu Victor in aceasta privinta! Spun asta pentru ca eu, personal, cred doar in lucrurile care se pot dovedi stiintific. Nu pot crede in moaste, horoscop, la fel cum nu pot crede in substante "cu rol de atractie", dar care de fapt nu pot fi detectate de catre crap.

Adi, in stiinta totul este relativ!

Stiinta este un zid cladit caramida cu caramida. Pe ceea ce stim, adica pe trecut...
Fiecare din noi stim ceea ce stim si NU STIM CEEA CE NU STIM. Suntem limitati in rationamentele noastre de ceea ce stim... Cite drepte trec prin 2 puncte in spatiul euclidian, dar in spatiul non-euclidian? Curbura spatiului, relativitatea timpului, caracterul dual al luminii, relatiile de incertitudine din teoria cuantica, toate au fost rupturi bazate pe practica si nu pe ZIDUL STIINTIFIC anterior, teoretic exact, dar limitat..
Daca practica a dovedit (exemplu influenta pozitiva a uleiurilor, condimentelor, etc), iar pina acum oamenii de stiinta nu au descoperit cum de este posibil fenomenul (crapul reactioneaza totusi la elemente nemiscibile in apa, ulei, condimente, etc), LIMITELE SUNT ALE STIINTEI, nu ale pescarilor ce il observa.
Sa avem mintea deschisa fata de practica, sa nu ne limitam la ceea ce stim, doar pentru ca nu avem o explicatie stiintifica la observatiile noastre sau ale altora.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ulei de Susan si fish sauce
MesajScris: Joi Mar 28, 2019 11:26 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Lucian Trif scrie:
Daca practica a dovedit (exemplu influenta pozitiva a uleiurilor, condimentelor, etc...
Cum a dovedit? Răspunsul "vezi peștii capturați" nu este un argument valid, din simplul motiv că nu există o relație clară cauză-efect între folosirea unui anume ingredient și prinderea peștelui.

Lucian Trif scrie:
...iar pina acum oamenii de stiinta nu au descoperit cum de este posibil fenomenul (crapul reactioneaza totusi la elemente nemiscibile in apa, ulei, condimente, etc), LIMITELE SUNT ALE STIINTEI, nu ale pescarilor ce il observa.
Nu au descoperit deoarece nu este nimic de descoperit. Crapul nu reacționează - în sensul atracției - la elementele insolubile în apă sau pentru care nu are chemoreceptori, la fel cum nici noi nu reacționăm, prin miros, la substanțele nevolatile (ale căror molecule nu se deplasează prin aer). Unii dintre pescari cred altceva. Sunt liberi să creadă.

Lucian Trif scrie:
Sa avem mintea deschisa fata de practica, sa nu ne limitam la ceea ce stim, doar pentru ca nu avem o explicatie stiintifica la observatiile noastre sau ale altora.
Sunt de acord: doar având mintea deschisă putem accepta ca fiind fals un "adevăr" acceptat de larga majoritate a oamenilor ca fiind adevăr. Apropo de asta, cei orientați spre adevărul științific sunt, de regulă, mai deschiși decât cei care consideră ca adevăr absolut ce au auzit de la alții sau au observat empiric de-a lungul timpului.

Am mai dat exemplul ăsta: dacă nu am ști nimic despre sistemul solar și ne-am uita pe cer, concluzia "clară ca lumina zilei" ar fi, așa cum a fost multă vreme în istoria omenirii, că soarele se învârte în jurul pământului.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Ulei de Susan si fish sauce
MesajScris: Joi Mar 28, 2019 11:37 pm 
Neconectat

Membru din: Sâm Mar 16, 2019 1:13 pm
Mesaje: 64
Adrian Novac scrie:
Florin tu spui asa: "De foarte multe ori prindeam destul de bine , desi vecinii mei de balta...nu prea"
Te-ai gandit vreodata ca prindeai mai bine pentru ca pescuiai intr-un loc care tine mai mult peste? Sau pentru ca foloseai un carlig mai mic sau o montura mai fina decat vecinii? Sau din oricare alt motiv in afara de nada?
Ai facut vreodata, de curios, teste folosind acelasi echipament, loc de pescuit...etc, aceeasi nada dar aditivata si respectiv neaditivata cu ulei?
Pentru mine uleiul in nada are un singur rol. Sa controlez timpul de dizolvare al nadei in functie de situatie si eventual al saculetilor PVA. ATAT! Faptul ca, crapul beneficiaza si de valoarea lui nutritiva, bravo lui si sa-i fie de bine :lol:

Eu nu vreau sa conving nimic pe nimeni ! Atata vreme cat nu exista dovezi clare...nici intr-o directie , nici in cealalta , atata vreme cat nu cunoastem clar incredientele folosite in nade , nu putem sa spunem cu exactitate un verdict .
In cazul meu...cand am trecut la nivelul de ape private , cu mai mult sau mai putin peste , am ''golit'' de mai multe ori magazinul Big Fish de minim cateva galeti din fiecare tip de nada existent la momentul respectiv . Plus cam toate dipurile recomandate atunci .
Deoarece stiu bine ce inseamna reclama si marketingul am dorit sa imi fac propriile analize...nu pentru altii ci pentru mine personal . Si nu dau eu verdicte ci doar vorbesc despre experienta mea personala .
Deoarece m-am gandit la exact acelasi motiv pe care l-ai mentionat , ca pot prinde un loc unde este peste mai mult decat al vecinilor...sau chiar mai prost si...sa critic nada iar analiza poate fi neconcludenta , am ales pentru analiza o balta mega plina de peste tot timpul , cu locuri aproximativ egale ca valoare , locuri foarte apropiate iar conditiile atmosferice sa nu avantajeze un loc de pescuit sau altul . Analiza nu s-a oprit nici acum !
Balta e arhicunoscuta , e Moara Vlasiei ! Iar eu cand fac analize...le fac , nu uit faptul ca radea toata lumea cand de fiecare data imi notam pe caiet absolut tot ce trimit pe o linie...nada...cu dip/fara...boilies...marime...pop up...distanta de carlig...etc . . Pe celalalt forum chiar am primit mistouri de genul ''mai ai caietul'' ?
Deci o balta cu locuri valorice aproximativ egale , cu monturi de multe ori la 1 metru de cele ale vecinilor , toata lumea da in malul opus...ca acolo e pestele , toata lumea dadea la boilies , nu prea conteaza vantul , fara structuri care sa avantajeze...mai mult ...nu stiu ce sa zic .
Inainte de a incepe cu dipuri sau spray-uri , prindeam relativ egal cu vecinii...ca numar...ca prindeam mai mari deoarece eram singurul care pastra distanta marisoara pe firul de par .
Cand am inceput cu spray-uri de ulei de somon , ulei de black pepper si N-Butyric am...rupt , ma injura toata lumea...bineinteles...din priviri :lol: .
Ulterior am trecut la dipuri si....altele ! Ce nu as da sa mai gasesc dip Dinamite Squid Fresh&Black Pepper...cu ala prindeam si in...cada :lol: !
Eu asa dau . In rest fiecare cum stie si cum vrea !
Spor !


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 41 mesaje ]  Du-te la pagina Anterior  1, 2, 3, 4, 5  Următorul

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la: