merlin21 scrie:
Atunci care este rolul lui ?
Aceeași întrebare se aplică și altor ingrediente care apar în rețetele de boilies. Realitatea este că, în multe cazuri, peștii se prind în
ciuda, nu
datorită ingredientelor folosite. Observațiile empirice din categoria "am adăugat ingredientul X în concentrația Y și am prins mai bine, deci funcționează", pot fi valide (conforme cu realitatea), cum la fel de bine nu. Un exemplu pe care l-am mai dat este următorul: ne uităm pe cer când este senin în timpul zilei și observăm că soarele se mișcă, se învârte în jurul nostru. Conform observațiilor noastre concluzionăm că soarele se învârte în jurul pământului, numai că în realitate este exact pe dos.
Substanțele cheie, piperina și capsaicina, din boilies-urile picante sunt greu solubile în apă, iar la temperaturi ale apei sub 15 grade Celsius sunt aproape insolubile (capsaicina fiind chiar insolubilă). Deci chiar dacă ar avea crapul receptori pentru ele, tot nu le-ar detecta din pricina solubilității reduse. Nu mai vorbesc de cazul în care aceste substanțe sunt "împachetate" în uleiuri esențiale, volatile (detectate de nasul nostru) dar insolubile în apă (deci nedetectabile de crap).
Adrian1 scrie:
Cred ca ajuta la rularea bilelor...nu se lipesc de masa
1ml de ulei la 1kg de mix, indiferent care ar fi uleiul respectiv, este prea puțin pentru a ajuta din punct de vedere tehnologic (mecanic) la rulare. Și chiar dacă ar ajuta, nu are sens folosirea uleiurilor esențiale în acest scop deoarece nu se justifică prețul. Este ca și cum aș gresa balamale de la ușă cu ulei de pește Omega-3, Omega-6 etc. în loc de vaselină.