CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Joi Mar 28, 2024 11:12 am

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Rezistenta carligelor
MesajScris: Mar Aug 21, 2018 7:04 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Stand de vorba cu diversi pescari sau urmarind comentariile postate pe net, mi se pare ca multa lume are asteptari nejustificate de la carligele pe care le cumpara.

Cazul cel mai "extrem" pe care l-am intalnit e al unui pescar care mi-a spus ca e multumit de carligele firmei X, dar ii displace totusi ca, de la a saptea partida, carligul parca nu mai inteapa la fel de bine. Sapte partide cu acelasi carlig! Si nu e un caz izolat. Chiar zilele trecute cineva intreba ce face dupa o saptamana, cand carligul incepe sa se uzeze... Am cunoscut oameni care isi pastrau carligele folosite nu de la o partida la alta, ci de la un an la altul.

Dupa parerea mea, rezistenta carligelor nu se calculeaza in functie de numarul orelor, zilelor sau saptamanilor de pescuit. Se calculeaza in functie de situatia in care sunt folosite. Un carlig bun poate sa reziste la 4-5 capturi, uneori si mai mult, dar acelasi carlig poate sa reziste doar la 1-2 capturi daca este folosit pe o zona cu substrat dur, care afecteaza varful carligului.

Poti sa schimbi carligul si fara sa fi prins nimic cu el. Am intalnit lacuri pe care erau zone cu un mal acid (sau cel putin asta era explicatia care ni se parea noua cea mai plauzibila), de unde scoteai carligele ruginite si fara varf. Nici ca prindeai ceva pe locurile respective. Pe alte lacuri, in special pe balastiere, daca nadeai cu seminte pe un loc cu substrat de pietris, simpla agitatie a pestilor mici sau a racilor - care mancau semintele si miscau montura incolo si incoace - putea strica varful carligului.

Unele carlige rezista mai bine, iar altele mai putin bine, dar niciun carlig - din cate am folosit - nu mi se pare conceput sa pescuiesti cu el sapte partide sau sa fie ca nou dupa ce a stat in apa o saptamana.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Rezistenta carligelor
MesajScris: Mie Aug 22, 2018 10:25 am 
Neconectat

Membru din: Joi Noi 16, 2017 1:52 pm
Mesaje: 44
Salutare.

Si eu am intalnit pescari pe balta care isi cumpara carlige o data la cativa ani si folosesc acelasi carlig o partida intreaga sau chiar mai multe partide.

Eu folosesc carligul in functie de cum se uzeaza. Am obsesia ca dupa fiecare peste sa verific varful si daca vad ca s-a tocit cat de putin in schimb. De asemenea, folosesc si buretele abraziv de la Gardner pentru a ascuti varful carligelor si uneori o fac chiar si la carlige noi, din plic, daca eu consider ca nu sunt sufficient de ascutite.

Totodata, chiar se vad diferente de la un model la altul dpdv a mentinerii varfului ascutit. De ex. carligele de la Korda mi se pare ca se tocesc destul de rapid dar sunt si usor de ascutit. Cel mai multumit dpdv a rezistentei varfului sunt de carligele Solar 101. Am ramas surprins ca si dupa 4-5 pesti carligul era la fel de ascutit ca si cel nou. De asemenea, Gardner Mugga sunt destul de rezistente dpdv a varfului.

Dupa parerea mea nu conteaza cati pesti, cate partide etc te tine un carlig ci sa fie tot timpul foarte bine ascutit. Sa verificam cu fiecare ocazie (chiar si pe cele noi din plic) varful carligelor pentru ca acel carlig ne ajuta sa prindem sau nu pestele vizat.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Rezistenta carligelor
MesajScris: Mie Aug 22, 2018 11:25 am 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Cârligele fac parte din categoria "consumabile". Cât de repede se "consumă" depinde de modul și condițiile în care sunt folosite și materialul din care sunt realizate. Probabil că dacă ar fi confecționate din titan, ar rezista de la un sezon la altul, doar că un singur cârlig s-ar putea să coste cât un plic (sau mai multe plicuri) de cârlige uzuale.

În ceea ce mă privește, dacă pescuiesc după exemplarele capitale, vreau să mă asigur că cârligul înțeapă și agață bine și, totodată, rezistă cel puțin unui dril (ex. nu se rupe sau de dezdoaie ducând la pierderea peștelui). În lupta cu peștii mari și pe lacuri dificile pot fi nevoit să schimb cârligul după fiecare pește sau chiar în urma recuperării monturii (depinde de ce se lovește sau agață cârligul pe substrat).

Când merg la "ciortaniadă" - de regulă cu feeder-ele - nu este o tragedie dacă pierd un ciortan, plus că nici nu se uzează atât de repede cârligele. În aceste cazuri, un cârlig rezistă și câteva partide, cu toate că, așa cum am scris mai sus, același cârlig folosit în alte condiții poate necesita înlocuirea după primul pește.

În funcție de preț, mărime, model, material, producător și experiență ne alegem cârligele preferate. Dacă nu scăpăm din vedere că sunt consumabile, vom avea așteptări realiste. Totuși, indiferent de cârligul folosit și așteptările noastre, ar trebui să ne asigurăm că montura este legată corect și cârligul este în stare bună înainte să ajungă în apă, respectiv că înțeapă bine și nu este deformat. Asta deoarece pierderea unui pește s-ar putea să nu fie compensată de "economia" pe care am făcut-o la cârlige.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Rezistenta carligelor
MesajScris: Joi Aug 23, 2018 3:46 pm 
Neconectat

Membru din: Mie Oct 30, 2013 1:30 am
Mesaje: 83
Localitate: Craiova
Am intalnit situatia la Tancabesti, pescuiam langa plaur, si erau momente cand scoteam lanseta fara sa am trasatura, iar carligul pur si simplu nu mai intepa la fel de bine ca la inceput (sunt putin obsedat de asta) si eram nevoit sa schimb montura, neavand nicio captura cu carligul respectiv.
Nu am reusit niciodata sa pastrez carligele de la o partida la alta, nici macar in aceeasi partida nu am reusit sa "duc" carligul pe toata durata. Dupa 1-2 pesti (si asta in cazul cel mai bun) carligul nu mai inteapa bine, si nu vorbesc de carlige tocmai ieftine insa e valabil pentru majoritatea.
Am observat unii pescari care le ascut ulterior, si isi revin oarecum insa nu stiu cat rezista dupa operatiunea asta. Am incercat si eu insa am renuntat. Prefer sa inlocuiesc carligul. Macar atat.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Rezistenta carligelor
MesajScris: Vin Aug 24, 2018 7:31 am 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mie Mai 08, 2013 2:39 pm
Mesaje: 1001
Eu unul verific la fiecare lansare / plantare, daca respectivul carlig zgarie unghia il folosesc in continuare, daca nu il schimb. Foarte simplu si eficient!

_________________
http://mateiniteanu.blogspot.ro
Niteanu Matei


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Rezistenta carligelor
MesajScris: Vin Aug 24, 2018 3:05 pm 
Neconectat

Membru din: Vin Apr 11, 2014 4:27 pm
Mesaje: 123
Localitate: Craiova
pai e corect sa zgarie unghia? adica sa alunece? eu cred ca ar trebuii sa ramana infipt in unghie...

_________________
Nu sunt un pescar grozav dar ma simt grozav pe balta.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Rezistenta carligelor
MesajScris: Vin Aug 24, 2018 7:00 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
La "testul unghiei" putem obține trei rezultate:
  1. cârligul nu se mișcă, se oprește în unghie, ceea ce indică faptul că este ascuțit
  2. cârligul se mișcă (alunecă) zgâriind unghia, indicând că este "aproape" ascuțit, necesitând o eventuală ascuțire sau... "las' că merge ș-așa" dacă pescuim după ciortani
  3. cârligul alunecă fără să lase urme, caz în care cea mai bună alegere este înlocuirea.

În ceea ce mă privește, dacă vreau să investighez un cârlig, folosesc lupa de la JAG (mărește de 20 de ori și este compactă). Prefer această variantă deoarece vreau să evit riscul (oricât de mic) ca în urma "testului unghiei" să-i afectez vârful. Pe lângă asta, observ și orice alte eventuale probleme (imperfecțiuni).


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Rezistenta carligelor
MesajScris: Vin Aug 24, 2018 7:26 pm 
Neconectat

Membru din: Lun Dec 09, 2013 6:41 pm
Mesaje: 265
Localitate: Bucuresti
Daca carligul aluneca, acesta nu mai merita folosit. Acesta ar trebui sa ramana "infipt" in unghie sau macar sa lase o urma in momentul in care a alunecat


Nici eu nu sunt de acord cu folosirea carligelor mai mult de 1-2 pesti, mai ales ca acestea nu sunt supuse unui "tratament placut" la recuperare sau in timpul drill-ului. De exemplu, doua din carligele pe care le folosesc cel mai des: Gardner MUGGA (varful foarte ascutit, se toceste putin mai greu) si Korda Krank (varf foarte ascutit, ager, dar varful nu are rezistanta carligului Mugga). Pescuind de curand cu ele pe o balastiera, dupa 24h niciunul nu arata foarte bine dupa reimprospatarea monturilor. Pot da vina pe carlig ca-s proaste si ca nu rezista? Bineinteles ca nu.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Rezistenta carligelor
MesajScris: Dum Oct 07, 2018 2:41 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mie Apr 08, 2015 7:10 pm
Mesaje: 140
Localitate: craiova
Muga si solar am observat ca rezista binisor,am intalnit situati in care nu am avut trasatura si carligul nou,verificat cu testul unghiei sa-l scot tocit dupa 24h chiar si la carlige wide gape la care aveam impresia ca varful curbat este mai indicat pe substrat tare sau cu pietris\nisip.dupa fiecare schmbare de lanseta indiferent ca a fost trasatura sau doar reimprospatare verific cu unghia varful,am inceput sa ascut carligele indiferent de starea lor folosind produsele jag.nu este un moft sau fita dar pur si simplu am vazut diferenta.intepaturi perfecte zi zero ratari,carligul sta in buza indiferent de durata drilului.lupa face diferenta,o sa fiti surprinsi vazand varful unui carlig chiar si nou.

_________________
"V-am lasat saraci si prosti,v-am gasit si mai saraci si mai prosti"
Constantin Brancusi,sculptor roman.


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 9 mesaje ] 

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la: