CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Joi Mar 28, 2024 8:42 pm

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 43 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Korda Krank
MesajScris: Dum Ian 07, 2018 8:38 pm 
Neconectat

Membru din: Mie Ian 29, 2014 11:27 am
Mesaje: 113
Salut Victor.Am citit articolul in care descrii una dintre partidele facute la Pelagicevo si am observat ca ca din spusele tale cele mai bune carlige sau cele care au dat randament mai bun in acea partida au fost Korda Krank. Am inceput sa folosesc si eu aceste carlige de anul trecut si in general sunt multumit de ele. O singura dilema as avea si anume in ce montura lucreaza cel mai bine? Dupa parerea ta in ce fel de monturi se integreza cel mai bine si cu ce fel de momeli?


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Korda Krank
MesajScris: Lun Ian 08, 2018 7:10 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Salut Cătălin,

Încep cu răspunsul la întrebare și continui cu povestea. Pentru momeli scufundătoare și snowman folosesc cârligul Krank X (varianta mai solidă) în combi rig. Pentru pop-up-uri îl folosesc în Ronnie sau spinner rig. Cel mai des leg cârlige numărul 8. Ocazional și dacă situația o impune folosesc numărul 6 sau numărul 10.

Deși la acest moment am încredere în cârlig, n-aș spune că robustețea și rezistența sunt atributele sale forte. N-am pierdut pești din pricina faptului că s-a dezdoit sau rupt în dril dar au fost cazuri când a trebuit să-l schimb după primul pește deoarece fie nu mai avea aceeași curbură, fie nu mai înțepa la fel de bine. Totuși, în ceea ce mă privește, dacă peștele a ajuns în minciog fără să-i rup gura, mă interesează mai puțin dacă ulterior trebuie să schimb cârligul.

În afară de câteva ocazii când pentru teste am folosit alte cârlige, de două sezoane folosesc doar Krank. Înainte de Krank folosisem la feeder un cârlig similar. Este vorba despre Wide Gape Specialist de la Drennan care m-a surprins prin eficiență fie că prindeam caras de 250g, fie ciortan de 5kg. Prin urmare, m-am gândit să testez Krank, în ideea că poate voi avea aceeași rată de succes.

Prima dată l-am legat așa cum am văzut pe website-ul Korda la Krank Bottom-Bait. Nu prea eram împăcat cu mecanica rigului în "testele de laborator". Simțeam nevoia să "rup" cămașa firului în apropierea cârligului și chiar să folosesc puțină pastă de tungsten astfel încât să obțin o mai bună mobilitate atunci când cârligul era aspirat. Totuși, am zis să las așa cum văzusem la Korda și să observ ce se întâmplă pe baltă, în condiții reale.

Am avut un singur rateu. Deși nu puteam să fiu sigur că rigul a fost cauza, această experiență mi-a amplificat "neliniștea", așa că m-am întors în "laborator" și am pus în practică modificările la care mă gândisem. Era mai bine dar simțeam că mai este loc de îmbunătățire. Tot analizând cum lucrează rigul, am ajuns la concluzia că acele 9 spire de la nodul fără nod din indicațiile pas cu pas de pe website-ul Korda nu sunt bătute în cuie. În funcție de grosimea firului folosit și mărimea cârligului, numărul de spire de la nodul fără nod variază până când firul - perpendicular pe tija cârligului - atinge vârful cârligului. În acel moment finalizez nodul fără nod introducând firul înapoi prin ochet. Dacă vreau ca momeala să stea ceva mai departe de cârlig, atunci când ajung la spira în care firul atinge vârfului cârligului, în loc să trec firul prin ochet, eliberez firul de păr și matisez încă două-trei spire înainte să întorc firul prin ochet. Similar ca la KD rig, doar că diferă numărul de spire dinainte și după firul de păr. Acest mod îl folosesc cu predilecție la momelile de tip snowman.

Varianta finală cu care m-am simțit pe deplin împăcat a fost însă combi rig. Pentru partea rigidă (boom section) folosesc firul cu același nume de la Korda (Boom). Cârligul îl leg așa cum am descris mai sus cu fir textil fără cămașa pe care îl "conectez" cu secțiunea rigidă printr-un vârtej cu anou mărimea 12. Pentru îmbunătățirea mecanicii aplic puțină pastă de tungsten sau Fox Kwik Change Pop Up Weights la extremitatea dinspre cârlig a firului rigid.

În cazul Ronnie/spinner rig nu este nimic special de povestit. Poate singurul lucru de menționat ar fi că în loc de segmentul de tub termocontractabil prefer să folosesc Kickers.

Pare greu de crezut dar până în acest moment rata de succes este de 100% cu oricare dintre cele două riguri, în condițiile în care în aproximativ 80% din cazuri am folosit combi rig și Ronnie/spinner rig în restul de 20%.

Dacă este ceva neclar sau ai nevoie de mai multe informații, te rog să-mi spui.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Korda Krank
MesajScris: Lun Ian 08, 2018 8:26 pm 
Neconectat

Membru din: Mie Ian 29, 2014 11:27 am
Mesaje: 113
Inprimul rand iti multumesc pentru raspunsul tau mai mult decat detaliat. Eu pescuiesc in Finlanda pe lacuri cu suprafete destul de mari (gen Cassien, Bolsena) si in locuri cu destul de multa agatatura si substrat accidentat. Marturisec ca am folosit pana acum doar KRANK NR 4 din motive de siguranta intrucat deseori sunt nevoit sa "trag" de peste din pricina agataturilor. Dupa cum si tu ai afirmat Krank nu este un carlig solid dar mi-a atras atentia felul in care isi pastreaza varful (normal schimb carligul dupa fiecare peste prins). Cu Krank am avut curajul sa prin si 3 pesti cu acelasi carlig (crapii aici au intre 15 si 23,24 kg) si am ramas placut surprins sa constat ca varful a ramas la fel (lucru care nu se intampla cu foarte multe carlige Korda). Personal am folosit Krank in monturi de tip KD cu bile critic echilibrate si monturi gen "snow man" dar cu boilesuri scufundatoare culcate pe substrat. Am sa incerc anul acesta si Krank nr6,mai jos de 6 nu cred ca am curaj sa merg :) . Am legat carligele doar cu fire suple (Korda Supernatural) dar sunt hotarat sa incer carligele si in monturi combi cu materiale diferite intrucat la firele combi testate de mine partea supla nu e "destul de supla" iar cea rigida nu e "rigida suficient" daca pot sa ma exprim asa.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Korda Krank
MesajScris: Mar Ian 09, 2018 3:21 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Recunosc că și eu am avut emoții când am folosit prima oară cârlige mai mici de numărul 6 pescuind după "dihănii". După ce am prins mai mulți crapi și teni 15-20kg+ și nu am avut nicio problemă, au dispărut emoțiile. Partea bună a fost că a crescut numărul prezentărilor folosind cârlige mai mici.

E drept, deși am tras de pești mari cu cârlige mici, nu am avut ocazia să-i forțez în agățătură. Pe lacurile pe care pescuiești nu este permisă folosirea bărcii ca să scoți peștele? Mă gândesc că așa ar fi cel mai bine, indiferent de mărimea cârligului folosit.

Sunt de acord cu tine când spui despre firele cu cămașă că nu sunt nici suficient de suple, nici suficient de rigide. Plus că apare și inconvenientul îndreptării (rigidizării) la abur. În montura combi leg cârligul cu firul Kamo Coated Braid de 30lb căruia îi scot cămașa. Fluorocarbonul Boom pentru secțiunea rigidă îl țin cam 20s sub tensiune și rămâne "sârmă". Mai mult, secțiunile rigide și cârligele legate cu textil le fac și le țin separat în trusă, pentru a le putea (inter)schimba rapid (ex. îmi leg 10 cârlige dar îmi fac doar 4-6 secțiuni rigide pe care le folosesc mai multe partide). Având rigul din bucăți, montura devine mai versatilă și mai eficientă (cu o mecanică mai bună), în special prin plusul de mobilitate dat de vârtejul cu anou.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Korda Krank
MesajScris: Mar Ian 09, 2018 8:23 pm 
Neconectat

Membru din: Mie Ian 29, 2014 11:27 am
Mesaje: 113
Aici unde pescuiesc eu lacurile sunt salbatice,poti pescuii doar cu un permis de pescuit. Problema este cu proprietatile private ale oamenilor unde nu ai voie sa intrii. Eu pescuiesc cu barca langa mine in aproape 80% din partide dar si asa nu am avut curaj sa pun carlig mai mic de nr 4. Probabil anul acesta o sa fac cateva teste si cu carlige mai mici (stiu ca carligele mici sunt de obicei mai ascutite si poti avea mai multe trasaturi folosind carlige mai mici). Ce grosime de fluoorocarbon BOOM folosesti 0,55 sau 0,65 ? Pescuiesc de obicei plantat dar sunt si cazuri cand lansez din mana. Chiar daca am barca la dispozitie cateodata nu pot pleca dupa peste sa il scot daca apuca sa intre pe proprietatea cuiva,sunt nevoit sa "trag" de peste si in acelasi timp sa fiu atent sa nu imi intre in agataturi. Aici legile privind proprietatea privata sunt foarte stricte :|


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Korda Krank
MesajScris: Mar Ian 09, 2018 10:44 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
catalin scrie:
Ce grosime de fluoorocarbon BOOM folosesti 0,55 sau 0,65 ?
0,65mm (35lb) și Krimps de 0,7mm.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Korda Krank
MesajScris: Mar Ian 09, 2018 11:03 pm 
Neconectat

Membru din: Mie Ian 29, 2014 11:27 am
Mesaje: 113
Mersi mult Victor pentru informatii.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Korda Krank
MesajScris: Mie Ian 10, 2018 9:52 am 
Neconectat

Membru din: Mie Dec 02, 2015 5:45 pm
Mesaje: 180
Te salut Catalin, imi permit sa intervin si sa iti recomand sa folosesti acest carlig cu firul N-TRAP semi-stiff.Eu folosesc doar fire si carlige Korda,iar la varianta mea poti pune si tub termo,iar inteparea este sigura.Pescuiesc mult pe balastiere,iar varianta X este super.Cu BOOM,folosesc carligul la montura GERMAN-RIG,bila echilibrata,lungimea firului este de 30-40 cm,pt. plantat,intepare sigura.Numai bine si La multi ani!


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Korda Krank
MesajScris: Mie Ian 10, 2018 10:25 am 
Neconectat

Membru din: Vin Apr 11, 2014 4:27 pm
Mesaje: 123
Localitate: Craiova
Florin Popa scrie:
Te salut Catalin, imi permit sa intervin si sa iti recomand sa folosesti acest carlig cu firul N-TRAP semi-stiff.Eu folosesc doar fire si carlige Korda,iar la varianta mea poti pune si tub termo,iar inteparea este sigura.Pescuiesc mult pe balastiere,iar varianta X este super.Cu BOOM,folosesc carligul la montura GERMAN-RIG,bila echilibrata,lungimea firului este de 30-40 cm,pt. plantat,intepare sigura.Numai bine si La multi ani!


salut

German rig sau german turbo rig? este o diferenta intre ele, si la german rig nu cred ca poti folosii direct BOOM legat de carlig.

_________________
Nu sunt un pescar grozav dar ma simt grozav pe balta.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Korda Krank
MesajScris: Mie Ian 10, 2018 10:35 am 
Neconectat

Membru din: Joi Oct 01, 2015 7:19 am
Mesaje: 14
Localitate: Bucuresti
Nu cred ca e util tubul termo pe carligul acesta sau oricare alte variante ,eu personal il leg in montura combi simpla fara varnis sau anou si nu a dat rateu niciodata


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 43 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5  Următorul

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la: