Eu folosesc urmatoarea metoda , imprumutata de la un pescar consacrat din tara vecina care a aparut si intr-o revista de profil:
1.Alunele trebuiesc in prealabil puse la inmuiat , eu folosesc 200gr chilli , 200gr zahar, 300ml melasa la 3kg alune tigrate. Oala se umple cu apa fierbinte , in asa fel incat partea lichida sa fie cu 5cm peste compozitie.
2.Dupa 24de ore , se fierb la foc mic 1 ora .
3.Se portioneaza in pungi (grosime minima 0,1mm) cate 500-600gr de alune in stare fierbinte, la fiecare portie se adauga 100-150ml lichid din oala .
4.Se izoleaza punga cu un aparat de lipit pungi
5.Se taie un colt din partea izolata , se pune la microunda si se lasa pana apa din punga incepe sa fiarba , urmarind cu atentie procesul si se scot afara cu grija (in functie de puterea microundei aprox 5min)
6.SE scoate pe cat posibil aerul din punga , daca nu avem aparat de tras in vid , si se lipeste la loc coltul pungii .
7.Punga izolata se pune inapoi in microunda pentru cateva secunde, pana punga incepe sa se umfle. Se depoziteaza pentru o racire cat mai lenta , eu o pun intr-o lada frigorifica sau ca si borcanele de muraturi invelite intr-o patura intr-un spatiu inchis .
Cam atata ...
_________________ Roland KR.
|