CarpOnline.ro
http://carponline.ro/forum/

Ulei de Susan si fish sauce
http://carponline.ro/forum/viewtopic.php?f=7&t=4008
Pagina 1 din 5

Autor:  barbu marian [ Joi Mar 21, 2019 9:50 pm ]
Subiectul mesajului:  Ulei de Susan si fish sauce

Salutary
Am si eu 2 intrebari,ar avea vreun effect daca as time sau stropi niste boiliesuri cu ulei de Susan si fish sauce(92% anchovies extract) pentru un pescuit in aprilie? sau ar putea fi bune pentru seminte preparate deja, ar ajuta in vreun fel?
Multumesc

Autor:  Victor Costache [ Joi Mar 21, 2019 11:14 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Ulei de Susan si fish sauce

Dacă prin efect te gândești din perspectiva atracției crapului, nu. Cum am mai spus și cu alte ocazii: uleiul nu este solubil în apă, iar o substanță care nu se dispersează în masa apei nu poate fi detectată de crap.

Autor:  Roby Solticzki [ Vin Mar 22, 2019 8:32 am ]
Subiectul mesajului:  Re: Ulei de Susan si fish sauce

Victor Costache scrie:
Dacă prin efect te gândești din perspectiva atracției crapului, nu. Cum am mai spus și cu alte ocazii: uleiul nu este solubil în apă, iar o substanță care nu se dispersează în masa apei nu poate fi detectată de crap.

Adica toate uleiurile Victor?

Autor:  Victor Costache [ Vin Mar 22, 2019 8:56 am ]
Subiectul mesajului:  Re: Ulei de Susan si fish sauce

Da, inclusiv cele esențiale. Mai mult, asta se aplică oricărei substanțe care nu este solubilă în apă. În acest context trebuie luat în calcul și parametrul temperatură deoarece unele substanțe solubile devin insolubile pe măsură ce temperatura apei scade. Dar încă odată: vorbesc strict despre faptul că anumite substanțe - uleiurile în cazul de față - nu au cum să emită semnale de hrănire sau investigare pe crapul să le detecteze în masa apei, deci să-l atragă.

Autor:  Roby Solticzki [ Vin Mar 22, 2019 8:58 am ]
Subiectul mesajului:  Re: Ulei de Susan si fish sauce

Victor Costache scrie:
Da, inclusiv cele esențiale. Mai mult, asta se aplică oricărei substanțe care nu este solubilă în apă. În acest context trebuie luat în calcul și parametrul temperatură deoarece unele substanțe solubile devin insolubile pe măsură ce temperatura apei scade. Dar încă odată: vorbesc strict despre faptul că anumite substanțe - uleiurile în cazul de față - nu au cum să emită semnale de hrănire sau investigare pe crapul să le detecteze în masa apei, deci să-l atragă.

Si atunci de ce se mai vand?
Uleiul de somon de ce este recomandat inclusiv pentru ape reci?
Totul este o minciuna, zici tu?

Autor:  Victor Costache [ Vin Mar 22, 2019 9:14 am ]
Subiectul mesajului:  Re: Ulei de Susan si fish sauce

Se vând deoarece se cumpără. :)

Uleiurile au rol tehnologic (mecanic) și nutritiv în boilies, dar nu aspectele nutriționale sunt principala grijă a pescarului, ci atracția. Esențiale sau neesențiale, uleiurile nu sunt solubile în apă (nici rece, nici caldă). Cei care le recomandă, dacă le recomandă pentru atracție, ca să fie credibili, ar trebui să explice cum aceste substanțe funcționează ca atractanți pentru crap, în condițiile în care chimia, bio-chimia și fiziologia crapului arată contrariul.

Autor:  Sigi [ Vin Mar 22, 2019 1:24 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Ulei de Susan si fish sauce

Laptele ce e?

Autor:  barbu marian [ Vin Mar 22, 2019 2:00 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Ulei de Susan si fish sauce

Victor am întrebat despre acest ulei deoarece mai este un topic in forum unde sant discutate tot felul de uleiuri in boiliesuri șamd, despre care am citit ce ai scris acolo despre uleiuri,dar am văzut pe YouTube un video cu adi botin și Paul aparaschivei pescuind la varlaam, unde făceau niște amestecuri de pelete cu groundbait parca in care puneau și ulei de floarea soarelui, și spuneau ca este special pentru atracție, ca uleiul se disipa in masa apei lăsând o dara care Dușa de vânt ar putea da un semnal crapilor... de aceea am întrebat, uleiul de susan fiind mult mai fin și rafinat decât uleiul de floarea soarelui, ar putea fi folositor cât de cât... de aceea am intrebat

Autor:  Victor Costache [ Vin Mar 22, 2019 11:50 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Ulei de Susan si fish sauce

Marian, este foarte bine că ai întrebat, deci nu îți face griji în privința asta. Vedem și auzim multe în jurul nostru. De aceea e bine să discutăm.

Nu știu ce "ulei special" foloseau Adi și Paul în acel clip, dar dacă nu este ceva ultrasecret și doresc să aloce câteva minute pentru a scrie un mesaj, ne pot spune. Până răspunde unul dintre ei, poți face un experiment simplu: pui puțin ulei - de floarea soarelui sau alt tip - într-un pahar (sau alt recipient) cu apă și vezi ce se întâmplă. Oricâtă agitație ai face în masa apei sau la suprafață, uleiul nu se va dizolva și, la final, va ajunge la suprafață. Chiar dacă, să presupunem, uleiul ar atrage crapul, ar înseamna ca peștele să iasă la suprafață pentru a intra în contact cu uleiul.

Aș mai adăuga ceva, cu riscul de a intra în detalii poate prea tehnice. Uleiurile se pot emulsiona făcându-le miscibile cu apa. Cel mai la îndemână exemplu este detergentul de vase. Dacă spălăm tigaia de ulei doar cu apă, ne-ar trebui tone de apă ca să îndepărtăm toate moleculele de ulei. În schimb, așa cum am văzut în reclame :), cu doar o picătură de detergent am înlăturat tot uleiul.

Evident, nu cred că și-a propus nimeni să pună detergent în nadă. În schimb, se pot folosi alte substanțe pentru emulsionarea uleiului (ex. alcool), obținându-se o nouă soluție, o emulsie. Chiar dacă soluția nou formată este miscibilă cu apa, nu înseamnă că uleiul s-a dizolvat în apă (în sens chimic).

Și că tot am vorbit despre alcool ca emulsionant, ar trebui să mai avem un aspect în vedere atunci când este folosit în boiliesurile fierte. Este știut că alcoolul fierbe la aproximativ 78 de grade Celsius, deci o temperatură mai mică decât cea la care fierbe apa (100 de grade Celsius). Consecința este că alcoolul din soluția (emulsia) folosită în mix se reduce sau chiar dispare (depinde de concentrație și timpul de fierbere). Cu alte cuvinte, în urma preparării prin fierbere, scade gradul de miscibilitate.

Autor:  barbu marian [ Sâm Mar 23, 2019 12:22 am ]
Subiectul mesajului:  Re: Ulei de Susan si fish sauce

Victor din ce spui tu ai dreptate, indiferent ce i-am face uleiului in apa, având densitatea mai mică ca a apei se ridica la suprafața.. tocmai de aceea am întrebat, pentru ca am citit topicul din forum unde era la fel vorba despre uleiuri in apa, și am văzut acel video unde Paul făcea acel groundbait unde spunea, precizez, nu arata, ca pune și ulei de floarea soarelui pt a face acea urma in apa de la particulele de groundbait cu ulei care spera sa atentioneze crapul..
eu de aceea întreb, pentru ca eu nu sant un pescar foarte experimentat, nici foarte documentat, din lipsa timpului, dar citind sau văzând ceva, încerc in partida sau partidele care le fac(2-3 pe an) sa încerc sa îmi creez acea mică satisfacție de a prinde peste...
Discuțiile de pe acest forum sant întotdeauna argumentate și discutate in cel mai mic detaliu, care mi-au oferit șansa de a pescui pe un lac superb( varlaam), mi-a dezvoltat cultura și plăcerea pescuitului de crap, și pentru ca am intrat mai târziu in aceasta hora și nici nu am timpul necesar cât mi-aș dori pentru a testa și analiza unele situații, lucruri încerc sa găsesc un ajutor întrebând aici pe forum.. care cred ca aceste discuții sant foarte bune și pentru alți pescari, nu numai pentru mine ... multumesc

Pagina 1 din 5 Ora este UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/