Marian, este foarte bine că ai întrebat, deci nu îți face griji în privința asta. Vedem și auzim multe în jurul nostru. De aceea e bine să discutăm.
Nu știu ce "ulei special" foloseau Adi și Paul în acel clip, dar dacă nu este ceva ultrasecret și doresc să aloce câteva minute pentru a scrie un mesaj, ne pot spune. Până răspunde unul dintre ei, poți face un experiment simplu: pui puțin ulei - de floarea soarelui sau alt tip - într-un pahar (sau alt recipient) cu apă și vezi ce se întâmplă. Oricâtă agitație ai face în masa apei sau la suprafață, uleiul nu se va dizolva și, la final, va ajunge la suprafață. Chiar dacă, să presupunem, uleiul ar atrage crapul, ar înseamna ca peștele să iasă la suprafață pentru a intra în contact cu uleiul.
Aș mai adăuga ceva, cu riscul de a intra în detalii poate prea tehnice. Uleiurile se pot emulsiona făcându-le miscibile cu apa. Cel mai la îndemână exemplu este detergentul de vase. Dacă spălăm tigaia de ulei doar cu apă, ne-ar trebui tone de apă ca să îndepărtăm toate moleculele de ulei. În schimb, așa cum am văzut în reclame
, cu doar o picătură de detergent am înlăturat tot uleiul.
Evident, nu cred că și-a propus nimeni să pună detergent în nadă. În schimb, se pot folosi alte substanțe pentru emulsionarea uleiului (ex. alcool), obținându-se o nouă soluție, o emulsie. Chiar dacă soluția nou formată este miscibilă cu apa, nu înseamnă că uleiul s-a dizolvat în apă (în sens chimic).
Și că tot am vorbit despre alcool ca emulsionant, ar trebui să mai avem un aspect în vedere atunci când este folosit în boiliesurile fierte. Este știut că alcoolul fierbe la aproximativ 78 de grade Celsius, deci o temperatură mai mică decât cea la care fierbe apa (100 de grade Celsius). Consecința este că alcoolul din soluția (emulsia) folosită în mix se reduce sau chiar dispare (depinde de concentrație și timpul de fierbere). Cu alte cuvinte, în urma preparării prin fierbere, scade gradul de miscibilitate.