CarpOnline.ro
http://carponline.ro/forum/

faina de secara
http://carponline.ro/forum/viewtopic.php?f=7&t=3963
Pagina 1 din 2

Autor:  Enescu Bogdan [ Lun Feb 25, 2019 3:13 pm ]
Subiectul mesajului:  faina de secara

Buna Ziua,

Mă uitam pe Wikipedia si am ajuns întâmplător la secara. Iată ce am găsit
• Apă 10,95 %
• Proteină 14,76 %
• Lipide 2,5 %
• Carbohidrați 69,76 %
• Substanțe balast 14,6 %
• Substanțe minerale 2 %
Aminoacizi la 100g avem de 2 ori mai mult decât faina de orez si de 6 ori mai mult decât selmolina
• Triptofan 0,154 g
• Treonină 0,532 g
• Isoleucină 0,549 g
• Leucină 0,980 g
• Lisină 0,605 g
• Metionină 0,248 g
• Cistină 0,329 g
• Fenilalanină 0,674 g
• Tirozină 0,339 g
• Valină 0,747 g
• Arginină 0,813 g
• Histidină 0,367 g
• Alanină 0,711 g
• Asparagină 1,177 g
• Glutamină 3,661 g
• Glicină 0,701 g
• Prolină 1,491 g
• Serină 0,681 g
Leagă bine si păstrează umed boiliesul. Dar cum la pomul lăudat nu te duci cu sacul, pun întrebarea: a folosit cineva?

Autor:  AlinBotis [ Mie Feb 27, 2019 7:30 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: faina de secara

Bravo, ai descoperit ceva extraordinar :D

Autor:  Sigi [ Joi Feb 28, 2019 12:52 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: faina de secara

Am vazut cum arata faina de secara. Daca nu stiam ce e, juram ca-i ipsos. O sa incerc un mix cu 5% faina de secara.

Autor:  Enescu Bogdan [ Joi Feb 28, 2019 1:20 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: faina de secara

Habar nu am cat trebuie pus si cum funcționează cu alte elemente din mix.
Caut ceva mai bun decât selmolina sau faina de orez (pe care le pun ca sa îngreunez bila)
In plus mă costa 3,7lei/kg
Sper sa nu se comporte ca si glutenul

Autor:  Dragos Capilnar [ Joi Feb 28, 2019 4:29 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: faina de secara

Bogdan ...este semolina ..adica gris pe intelesul tuturor.

Autor:  Enescu Bogdan [ Joi Feb 28, 2019 5:00 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: faina de secara

Scuze ai dreptate, așa mi-a rămas pe cortex si nu pot sa scap ușor de greșeala
Este un sortiment de gris care absoarbe mai puțin lichid

Autor:  Enescu Bogdan [ Dum Mar 03, 2019 9:50 am ]
Subiectul mesajului:  Re: faina de secara

Am facut un mic experiment: am luat un pumn de faina de secara si am amestecat-o cu apa+lapte de porumb. A iesit o coca elestica dupa 3 zile s-a intarit. Consistenta bilei seamana foarte mult cu cea de la Decathlon. Atentie nu vreau sa spun ca asta este reteta de la Carpelan sau ca functioneaza.
Cred ca nu poate fi pus mai mult de 15%

Autor:  Alexandru_Sebastian [ Dum Mar 03, 2019 12:17 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: faina de secara

Enescu Bogdan scrie:
Am facut un mic experiment: am luat un pumn de faina de secara si am amestecat-o cu apa+lapte de porumb. A iesit o coca elestica dupa 3 zile s-a intarit. Consistenta bilei seamana foarte mult cu cea de la Decathlon. Atentie nu vreau sa spun ca asta este reteta de la Carpelan sau ca functioneaza.
Cred ca nu poate fi pus mai mult de 15%


Parerea mea ca testata asa singura, testul e irelevant. Trebuie facut test pe un mix deja rulat a carui consistenta, rulare si uscare deja le cunosti. Parerea mea ca la o faina cerealiera cu un asemenea continut de carbohidrati procentul ar trebui sa fie 100 gr/ kg de mix.

Autor:  doruSV [ Dum Mar 03, 2019 12:28 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: faina de secara

Nu au crapat bilele la uscare?
Ce ai obtinut tu acolo e o bila dulce din zahar si faina de secara. Laptele ala de proumb e de fapt o solutie din zahar invertit colorat cu galben si aromatizat cu o aroma sintetica de porumb. Poti sa ti-l faci si tu foarte usor in maxim 10 minute, din apa si zahar, puse intr-o oala pe foc si respectand strict niste conditii de fierbere. Gasesti pe google/youtube procedeul.
Mai pui niste scortisoara si faci bile de turta dulce, care nu au cum sa nu prinda peste.
Dar revin la intrebare, cat timp ai uscat bilele si in ce conditii? Nu au aparut crapaturi ?

Autor:  Enescu Bogdan [ Dum Mar 03, 2019 2:15 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: faina de secara

Nu am zis ca fac bile numai din faina de secara! Nici măcar nu le-am rulat, un pumn de coca(nici nu aveam cum, era foarte elastica) din care am făcut niște bile la mana (în jur de 22-24mm),le-am băgat la aparatul de gătit cu abur 12 minute. Au stat apoi într-un atelier, 3 zile unde sunt cam 22 C, nu exista crăpături. Bila este destul de omogena, mai exista în mijloc o zona un pic mai umeda (sa zic un diametru de 10mm).
Am fost doar curios sa vad cum se comporta. Caut ceva sa înlocuiască semolina, faina de orez și nu vreau sa mai bag faina de calcar.

Pagina 1 din 2 Ora este UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/