horatiu sibianu scrie:
Despre lipsa de respect te rog sa nu mai amintesti pentru ca daca iau postarile mele in comparatie cu unele postari ale tale nu stiu unde este mai multa lipsa de respect (doar ca eu ignor aceste lucruri)
Dacă te-ai simțit lezat de vreunul dintre mesajele mele, îmi cer scuze.
horatiu sibianu scrie:
In orice analiza daca se vrea corecta si relevanta extremele se exclud iar exemplele tale exact pe cazuri extreme se bazeaza, deci nu ai demostrat nimic sau cel mult ca stapanesti bine calculele.
Pe ce te bazezi când afirmi "In
orice analiza daca se vrea corecta si relevanta extremele se exclud"? Ai pregătire științifică în domeniu? Te întreb fără nicio ironie.
Metoda de analiză (măsurare) prezentată nu este însoțită de un certificat metrologic în care sunt menționate clasa de exactitate, domeniul de măsurare, valoarea diviziunii etc. deci nu știm dacă valorile extreme indicate de mine în cele două exemple sunt sau nu în intervalul de măsurare.
Nu a făcut nimeni măsurători calitative de laborator pe loturile de făină de pește Norse-LT pentru a determina valoarea medie, deviația standard și coeficientul de variație al procentului de proteină solubilă. Deci iarăși nu știm dacă trebuie să excludem valorile extreme.
Dar că să nu mai discutăm despre valori extreme, pentru exemplele următoare voi lua exact jumătățile intervalelor 12,24% - 22,72% (proteina solubilă globală), 6% - 10% (umiditate), 0 - 4% (sare), respectiv 17,48%, 8% și 2%.
Cumperi făină Norse-LT - așa e vândută - de la doi comercianți:
Exemplul 3.- prima cu valorile: umiditate 8%, proteină solubilă 17,48% și sare 2% - total procent solubil 27,48%
- a doua cu valorile: umiditate 8%, proteină solubilă 7,48%, sare 2% și ingredient "fake" solubil și colorat 10% - total procent solubil 27,48%.
Faci experimentul "paharul cu apă" și constați că ambele făinuri s-au solubilizat la fel, numai că la al doilea comerciant este mai ieftină.
De la cine cumperi?Exemplul 4.- prima cu valorile: umiditate 8%, proteină solubilă 17,48% și sare 2% - total procent solubil 27,48%
- a doua cu valorile: umiditate 8%, proteină solubilă 12,48%, sare 2% și ingredient "fake" solubil și colorat 15% - total procent solubil 37,48%.
Faci experimentul "paharul cu apă" și constați că făina de al doilea comerciant s-a solubilizat mai mult.
De la cine cumperi dacă amândouă au același preț? Sau, dacă vrei calitate, ai fi tentat să plătești mai mult pentru făina falsificată care s-a solubilizat mai mult?Apropo de afirmația irefutabilă "In
orice analiza daca se vrea corecta si relevanta extremele se exclud", în testele, analizele, investigațiile, simulările etc. (mă refer la cele pe care le cunosc personal) care țin de siguranța și sănătatea oamenilor, valorile extreme sunt cele care interesează în principal.
Ca să închei cu o glumă (poate mai destindem atmosfera), acum vreo lună am participat la o conferință. Unul dintre vorbitori - o studentă - afirma că "medicina este arta de a vindeca". I-am spus în glumă că vreau să cred că medicina este o știință deoarece mi-ar fi teamă să știu ca în sala de operație chirurgul mă va opera în funcție de inspirația sa din acea zi, eventual consultându-se cu stagiarii "ce ziceți mă', cum ar arăta mai bine pacientu', cu incizia pe stânga sau pe dreapta?"