CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Joi Mar 28, 2024 8:26 pm

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 77 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Următorul
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Test Faina de peste LT94
MesajScris: Dum Apr 15, 2018 8:46 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Vin Iul 12, 2013 10:18 pm
Mesaje: 362
Localitate: Satu Mare
In ultima perioada am observat ca aici pe forum discutiile legate de constructia boiliesurilor se poarta la cel mai inalt nivel , multa lume este preocupata de specificatiile tehnice ale produselor , ceea ce e un lucru bun , doar ca sunt cazuri in care ce scrie pe ambalaj nu bate cu ceea se afla in interiorul pungii .

Faina de peste este ingredientul de baza in majoritatea boiliesurilor , conteaza foarte mult ca baza mixului sa fie una de foarte buna calitate . De-a lungul timpului am evidentiat aspect si este un lucru stiut de voi oricum , orice faina de peste LT94 contine in medie 25% proteine solubile , faina de peste standard insa contine maxim 10% , iar cele doua , la ochi , pot fi confundate foarte usor, iar tentatia este mare. Ca sa va convingeti insa ca folositi ceea ce trebuie , va recomand sa faceti un mic test cu faina de peste LT94 , puneti-o in apa si vedeti ce se intampla dupa 24 de ore . Mai jos am atasat o fotografie cu trei fainuri de peste : LT94 , "LT94" si LT94 , in fiecare recipient este aceeasi cantitate de faina de peste si aceeasi cantitate de apa , concluziile le trageti voi :D


Fişiere ataşate:
LT94.jpg
LT94.jpg [ 220.09 KiB | Vizualizat de 10778 ori ]

_________________
Baitshop Romania
Web : http://www.baitshop.ro
Follow us on Facebook : http://www.facebook.com/baitshop.ro
Blog : http://www.baitshopro.blogspot.ro
Contact : 0751 955 588 / contact@baitshop.ro
Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Test Faina de peste LT94
MesajScris: Lun Apr 16, 2018 12:16 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Sefer Marian scrie:
...trei fainuri de peste : LT94 , "LT94" si LT94 , in fiecare recipient este aceeasi cantitate de faina de peste si aceeasi cantitate de apa , concluziile le trageti voi :D
Înainte de a trage concluzii, ar fi câteva întrebări:
  1. Primul LT94 și al treilea LT94 din listă sunt diferite? Sunt trei produse diferite?
  2. Fișele tehnice ale celor trei ingrediente indică același procent de proteine solubile? Care este acest procent (sau procentele, dacă sunt diferite)?
  3. Pe lângă proteine, mai sunt prezente și alte substanțe solubile în cele trei făinuri? Dacă da, în ce procente?
  4. Între cele trei făinuri de pește diferă doar procentul de proteină solubilă sau există și diferențe în ceea ce privește profilul aminoacizilor?
  5. Care a fost raportul făină (grame) - apă (ml)?
  6. Fotografia atașată este făcută după 24 de ore?
  7. Există o fotografie (din același unghi) cu cele trei recipiente și la începutul experimentului?
  8. Pentru a elimina eventuale "deformări" vizuale date de unghiul din care este făcută fotografia (perspectiva), recipientul din mijloc conține cea mai multă substanță solidă, apoi cel din stânga și cea mai puțină cel din dreapta?


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Test Faina de peste LT94
MesajScris: Lun Apr 16, 2018 12:50 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Vin Iul 12, 2013 10:18 pm
Mesaje: 362
Localitate: Satu Mare
Salut Victor , cu mare drag :

1. Teoretic primele doua produse sunt aceleasi , practic ...
Si da , al treilea produs este diferit
2. Fisele tehnice indica acelasi procent de proteine solubile pentru primele doua , si un procent usor diferit ( putin mai mic ) la al treilea .
3. Faina de peste nu are alte elemente solubile in afara de proteina .
4. Exista mici diferente in profilul aminoacizilor , acestea insa nu afecteaza procentul de proteina solubila , a fost un coleg harnic aici pe forum care a facut un tabel cu toate aceste detalii , cred ca il cunosti si tu :D
5. Raportul este 100 gr faina / 200 ml apa
6. Fotografia este facuta dupa 24 de ore , aceste diferente se pot vedea doar in cazul in care faina este lasata sa decanteze , in momentul in care se amesteca aproape toate arata la fel .
7. Nu exista o fotografie de la inceput , nu ar fi fost relevanta pentru nimic , ar fi fost o poza cu trei lichide maro .
8. Exact asa este , mijloc cea mai multa si dreapta cea mai putina . Nu sunt un fotograf profesionist si nu am facut aceasta poza special ca sa o postez pe forum , este o poza din iarna in urma unui test facut de mine care o tineam pentru mine , dar cred ca se vede destul de clar .

Sper ca am reusit sa lamuresc toate aspectele , o zi frumoasa !

_________________
Baitshop Romania
Web : http://www.baitshop.ro
Follow us on Facebook : http://www.facebook.com/baitshop.ro
Blog : http://www.baitshopro.blogspot.ro
Contact : 0751 955 588 / contact@baitshop.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Test Faina de peste LT94
MesajScris: Lun Apr 16, 2018 5:29 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Mulțumesc pentru răspunsuri, Marian.

Pentru rigurozitatea concluziilor, aș vrea să mai clarificăm câteva lucruri. Avem trei produse diferite (producători diferiți), dintre care primele două, conform fișei tehnice, au același procent de proteină solubilă, iar al treilea are un procent ceva mai mic de proteină solubilă? Te rog să confirmi dacă am înțeles bine despre ce eșantioane vorbim.

Ar mai fi de știut dacă respectivele produse sunt venite direct de la producător sau vin de la un distribuitor care deliberat sau involuntar (ex. condițiile și timpul de depozitare) ar fi putut "altera" făina de pește.

Întâmplarea face să-l cunosc foarte bine pe "colegul harnic". :) Vorbim despre acele trei produse? Nu văd de ce ar fi un secret în a dezvălui numele produselor dar îți respect decizia de a păstra confidențială această informație.

Profilul aminoacizilor este important din (cel puțin) două motive:
  • din biochimie se știe că radicalul (R group) este cel care diferențiază aminoacizii și poate fi hidrofob (insolubil în apă) sau hidrofil (solubil în apă) - prin urmare, contează ce procent din cei 25% (să zicem) este solubil în apă
  • din chemorecepția crapului se știe că nu toți aminoacizii (esențiali sau neesențiali) emit semnale de investigare și hrănire - prin urmare, dacă mă interesează atracția, poate ar fi de preferat o făină de pește cu un procent mai mic al proteinei solubile dar un profil aminocidic superior din punct de vedere al atracției decât o făină de pește cu un procent superior al proteinei solubile dar inferioară la capitolul atracție.

Apoi, toate făinurile de pește la ale căror fișă tehnică am avut acces conțin sare (substanță solubilă în apă). Deci, pe lângă procentul de proteine solubile, ar fi de știut și care este procentul de sare.

Nu în ultimul rând, să nu neglijăm procentul de umiditate din făină care influențează dispersia în apă și care poate varia chiar și la același producător de la simplu la aproape dublu (6% - 10%).

Ce vreau să spun este că în chimie și biochimie observațiile organoleptice au relevanță minimă și, foarte ușor, ne pot duce la concluzii greșite.

Merg mai departe și uitându-mă la cele trei recipiente, aș zice că decizia corectă este să folosesc în mix făina care vizual s-a "dizolvat" cel mai mult. Totuși, în realitate (pe baltă) lucrurile s-ar putea să stea altfel. Aduc în discuție un parametru despre care nu știu dacă și cât s-a dezbătut în industria nadelor (dar foarte important în industria farmaceutică): viteza de dizolvare. Aceasta ia în calcul mai multe variabile, printre care timpul și suprafața de contact dintre solvent (apa în cazul nostru) și solut (boilies-ul).

Dacă am fi pe un forum de biochimie am putem discuta într-un topic separat despre viteza de dizolvare (ecuația Noyes - Whitney) și de ce, în opinia mea, este importantă. :ugeek: Mă rezum la a spune că dacă substanțele care emit semnalele de investigare și atracție ajung prea repede (dispar din boilies) sau prea greu (într-o concentrație prea mică) în apă, nu vom avea o nadă eficientă (depinzând bineînțeles de profilul și parametrii lacului).


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Test Faina de peste LT94
MesajScris: Lun Apr 16, 2018 7:18 pm 
Neconectat

Membru din: Vin Oct 18, 2013 7:47 pm
Mesaje: 254
Sefer Marian scrie:
Sper ca am reusit sa lamuresc toate aspectele , o zi frumoasa !


Nu chiar toate :); personal sper sa aflam si numele acestor produse.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Test Faina de peste LT94
MesajScris: Lun Apr 16, 2018 10:46 pm 
Neconectat

Membru din: Joi Mar 13, 2014 12:40 pm
Mesaje: 305
Localitate: Cluj-Napoca
Victor, ti-a scapat un element: apa folosita la experiment. Este aceeasi in toate cele trei recipiente? Sau in primul este apa de izvor, in al doilea de la robinet si in al treilea apa plata imbuteliata? Temperatura ei era la fel in fiecare recipient?

In rest mi se pare o metoda simpla prin care poti verifica daca vrei calitatea unui ingredient fara sa fi nevoit sa ai acasa un laborator de chimie.
Concluzia acestui test (cel putin ce am inteles eu si daca ma insel il rog pe Marian sa ma contrazica) este ca primele doua recipiente contin acelasi produs (caracteristici, producator, etc.) doar ca primul este cel real si al doilea este un "fake" vandut ca si LT94.

Normal, pentru mine ca pescar care cumpar ingrediente si imi produc singur nada, ar fi fost mai simplu daca aflam si care este sursa fainii LT94 "fake". Dar asa trebuie sa ma multumesc cu aflarea acestei metode simple de identificare. Acum nu mai trebuie sa imi fac griji sau sa ma bazez doar pe Incredere (am aflat aici pe forum ca aceasta poate dauna grav sanatatii :) ), cand cineva imi va spune ca faina de peste pe care o vinde este LT94 Norse, aia unica si minutata, eu o sa ii spun ca am acasa un pahar cu apa.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Test Faina de peste LT94
MesajScris: Lun Apr 16, 2018 11:51 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
horatiu sibianu scrie:
Victor, ti-a scapat un element: apa folosita la experiment. Este aceeasi in toate cele trei recipiente? Sau in primul este apa de izvor, in al doilea de la robinet si in al treilea apa plata imbuteliata? Temperatura ei era la fel in fiecare recipient?
Nu mi-a scăpat, ci doar am plecat de la ipoteza că solventul folosit este același (pH, temperatură, duritate etc.). Altfel, experimentul era inutil din capul locului sau l-am fi putut bănui pe Marian că vrea să ne inducă în eroare, ceea ce eu nu cred că este cazul.

horatiu sibianu scrie:
In rest mi se pare o metoda simpla prin care poti verifica daca vrei calitatea unui ingredient fara sa fi nevoit sa ai acasa un laborator de chimie.
Este o metodă simplă care nu oferă informații calitative, ci doar de ordin cantitativ și aproximativ. Pentru măsurarea (analiza) calitativă sunt necesare echipamente și kituri specializate pentru identificarea claselor de substanțe care sunt foarte scumpe. Este greu de crezut ca vreun pescar să aibă așa ceva acasă. Pe lângă asta, pescarul trebuie să aibă pregătire în cercetare. Altfel, nu știe care sunt procedurile de analiză (standardele) și cum să interpreteze rezultatele.

Vedem trei recipiente în care soluția are culori (nuanțe) diferite și zona solidă are înălțimi diferite. Ce informații de ordin calitativ (ex. ce substanțe și în ce concentrații) obținem în urma acestor observații? Nu știm nici măcar dacă soluția este nesaturată, saturată sau suprasaturată.

Marian a spus că a introdus 100g de făină în fiecare recipient. Cele 100g din cele trei tipuri de făină ocupă același volum, respectiv au aceeași densitate?

În fișa tehnică a făinii de pește - mă refer la cele pe care le cunosc - este menționat că procentul de proteină solubilă în apă poate varia între minim 18% și maxim 32% (adică aproape de la simplu la dublu). Cum știm uitându-ne la cele trei recipiente dacă nu aflăm sub 18% sau peste 32%?

Nu în ultimul rând, reacția de solubilizare nu este un proces instantaneu, ci așa cum vorbeam în mesajul anterior, printre altele, trebuie luat în calcul și factorul timp. Cu alte cuvinte, ne-ar fi de folos analize (nu observații vizuale) pentru intervale orare care ne interesează în pescuit (ex. o oră, două ore, patru ore, opt ore, 48 de ore, 72 de ore etc.).

horatiu sibianu scrie:
...cand cineva imi va spune ca faina de peste pe care o vinde este LT94 Norse, aia unica si minutata, eu o sa ii spun ca am acasa un pahar cu apa.
Ce măsori în/cu paharul de apă ca să decizi că respectiva făină LT94 este autentică sau contrafăcută? Cum determini că procentul de proteină solubilizată în pahar se află (sau nu se află) în plaja 18% - 32%? După cât timp faci aceste măsurători? Cum păstrezi temperatura constantă în cameră pe durata experimentului și pentru fiecare experiment în parte? Cum te asiguri că apa folosită între două măsurători - la săptămâni, luni sau ani distanță - are aceleași proprietăți și compoziție?


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Test Faina de peste LT94
MesajScris: Mar Apr 17, 2018 5:12 am 
Neconectat

Membru din: Joi Mar 13, 2014 12:40 pm
Mesaje: 305
Localitate: Cluj-Napoca
Citat:
Nu mi-a scăpat, ci doar am plecat de la ipoteza că solventul folosit este același (pH, temperatură, duritate etc.).

Afirmatia mea era o gluma :)

Citat:
Este o metodă simplă care nu oferă informații calitative

Ba exact calitative ofera. Daca primele doua produse sunt faina LT94 produsa de Norse dar cumparate din doua surse diferite ce experiment stiintific iti mai trebuie ca sa vezi care este de calitate si care nu? Sau mai bine zis de ce aparatura si cunostinte de chimie mai ai nevoie ca sa vezi care din cele doua surse te minte?

Citat:
Ce măsori în/cu paharul de apă

Nu masor nimic, il ofer celui care incearca sa ma imbete cu apa rece :)


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Test Faina de peste LT94
MesajScris: Mar Apr 17, 2018 8:26 am 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mie Mai 08, 2013 2:39 pm
Mesaje: 1001
Mie mi se pare un test foarte bun, fara sa fie nevoie de cine stie ce cunostinte. Relevanta lui, in conditiile in care produsele au aceasi specificatie, este indubitabila. Felicitari pentru test si multumim pentru informatia foarte folositoare, in cazul in care vrei sa testezi astfel de lucruri.

Cred cu tarie ca aceasta regula se poate aplica oricarui element solubil din boilies si poti sa vezi solubilitatea respectivului si sa-ti dai seama cum lucreaza.

_________________
http://mateiniteanu.blogspot.ro
Niteanu Matei


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Test Faina de peste LT94
MesajScris: Mar Apr 17, 2018 8:58 am 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
horatiu sibianu scrie:
Victor Costache scrie:
Este o metodă simplă care nu oferă informații calitative
Ba exact calitative ofera. Daca primele doua produse sunt faina LT94 produsa de Norse dar cumparate din doua surse diferite ce experiment stiintific iti mai trebuie ca sa vezi care este de calitate si care nu? Sau mai bine zis de ce aparatura si cunostinte de chimie mai ai nevoie ca sa vezi care din cele doua surse te minte?
Horațiu,

Ceea ce observi tu în experimentul lui Marian sau vei observa în cadrul unor experimente similare făcute de tine nu oferă informații calitative. Mi-aș fi dorit să fie atât de simplu.

Luăm trei mostre de făină Norse-LT de la trei comercianți diferiți, ținând minte că producătorul menționează în fișa tehnică intervalele 18% - 32% pentru proteina solubilă și, respectiv, 6% - 10% pentru umiditate:
  • prima 20% proteină solubilă și 10% umiditate
  • a doua 25% proteină solubilă și 6% umiditate
  • a treia 18% proteină solubilă, 10% umiditate și "măscărită" prin adăugarea unui procent de, să zicem, 15% dintr-un ingredient ieftin, solubil în apă care are culoare și textură similare cu făină propriu-zisă (nu mă întreba ce ingredient, că nu vreau să dau idei falsificatorilor).

Cum vor arăta cele trei recipiente după 24 de ore? Care dintre cele trei recipiente îți va indica procentul cel mai mare de proteină solubilă? În care dintre cele trei vei spune că este făina "fake" sau cea mai bună dintre cele trei testate?

Nu mai discut despre cazul în care ne propunem să testăm produse diferite ale căror fișe tehnice prevăd alte intervale pentru proteina solubilă, umiditate, sare și pe care, la fel, le putem suspecta de contrafacere. Cum vei alege produsul cu cel mai mare procent de proteină solubilă pe baza acestei metode?

De regulă, falsificatorii sunt mai pricepuți decât cumpărătorii. Altfel ar muri de foame. :) Însă, pentru a fi depistați este nevoie de oameni cu pregătire și aparatură dedicată.

Închei spunând că e bine pentru noi toți că specialiștii care fac analize în industria alimentară nu folosesc metode similare "calitative". Altfel, ce scriem pe forum și ce concluzii trage fiecare în urma testelor și observațiilor pe care le face nu omoară pe nimeni. :)


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 77 mesaje ]  Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Următorul

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  
cron