Sefer Marian scrie:
...toate loturile de faina de peste LT94 care au ajuns in ultimii ani in depozitul nostru aveau procentul de proteina solubila in jurul valorii de 25% , foarte mici diferente .
Procentul "in jurul valorii de 25%" este specificat de producător pe fiecare lot în parte (este determinat de producător și comunicat distribuitorilor) sau este determinat de distribuitori? Dacă este al doilea caz, îmi poți spune te rog prin ce metodă se determină la distribuitor procentul de proteină solubilă?
Sefer Marian scrie:
Nu stiu cata faina de peste LT94 a trecut prin mana ta , prin a mea au trecut cel putin 10 tone ,iar cu fiecare lot am capatat mai multa experienta si am ajuns la momentul in care pot recunoaste un fals .
Nu văd legătură dintre cantitatea de făină pipăită de fiecare dintre noi și experimentul celor trei recipiente. Totodată, nu văd de ce este relevant să discutăm despre persoane, în loc să stabilim dacă metoda de testare este validă sau nu.
Am adus argumente și exemple care arată că metoda prezentată nu oferă rezultate pe care ne putem baza. Aș fi bucuros să continuăm discuția argumentând și contraargumentând.
Sefer Marian scrie:
Scopul meu nu este sa induc pe nimeni in eroare , ci pur si simplu am deschis un topic in care sa invat lumea cum sa se fereasca de impostori , mincinosi etc. A deranjat ?
Domeniul nadelor abundă de impostură și diletantism. Sunt întru totul de acord cu tine. Am menționat într-un mesaj anterior: nu te suspectez că vrei să ne induci în eroare. Nu m-a deranjat nimic, ba chiar mi-a făcut plăcere dialogul.
Repet: nu vorbim despre tine sau despre mine, ci despre a valida sau invalida o metodă de testare (măsurare). Are importanță cine propune respectiva procedură și cine sunt cei care o contestă sau o aprobă? Sau contează ca la finalul dezbaterii, pe baza argumentelor să decidem dacă fiecare la el acasă poate folosi această metodă pentru a determina calitatea făinii de pește?
Sefer Marian scrie:
Pentru tine adevarul absolut sta in teste de laborator , pentru noi intr-un pahar cu apa , este clar ca lumina zilei ca din trei fainuri de peste LT94 una defapt este o faina de peste ordinara care are proteina solubila maxim 10% , si aici nu vorbim de o greseala a unui producator .
Nu, pentru mine adevărul absolut nu stă în testele de laborator. Dar încă o dată, nu eu sunt subiectul, ci testele și metodele de testare. În industria nadelor se vorbește în permanență despre teste. Ca să luăm de bune rezultatele testelor și să nu avem interpretări greșite într-un sens sau altul - fie că vânzătorul este falsificator când de fapt este cinstit, fie că este cinstit când de fapt este hoț - trebuie să ne asigurăm de validitatea procedurii de testare. Da, pentru mine este esențial să știu că metoda de investigare este corectă și generează rezultate pe care îmi pot baza deciziile.
Poate că dintre cei care vor citi metoda de testare propusă de BaitShop vor fi unii care iau drept relevant testul cu cele trei recipiente, ignorând argumentele celui căruia nu i-au trecut prin mână zeci de tone de făină de pește. Cumpără făină de la BaitShop și de la un comerciant care - fie el, fie cineva pe lanțul de distribuție - a falsificat făina crescându-i procentul global de solubilitate. În urma testului "paharul cu apă" constată că făina de la BaitShop s-a solubilizat într-o cantitate mai mică. Ce concluzie trage? Făina de pește falsificată este mai bună (mai solubilă) și, în același timp, mai ieftină decât făina de pește de la BaitShop. Apoi umple internetul cu dovezile testelor sale discreditând în mod eronat compania BaitShop. Cum se va apăra compania BaitShop împotriva rezultatelor obținute în urma testelor pe care le-a promovat și susținut? Înțelegem acum de ce este important să folosim metode valide de testare?
P.S. Sunt nevoit să-l creditez pe Horațiu cu încă o expresie memorabilă. Pe lângă "oamenii în halate albe", acum avem și "paharul cu apă".