CarpOnline.ro
http://carponline.ro/forum/

Ajutor reteta boilies
http://carponline.ro/forum/viewtopic.php?f=7&t=3592
Pagina 1 din 3

Autor:  Ovidiu Nicolescu [ Vin Mar 30, 2018 10:27 am ]
Subiectul mesajului:  Ajutor reteta boilies

Buna ziua,

Vreau sa va prezint prima mea reteta de boiles solubil. Am incercat sa duc costurile cat mai jos(dupa calculele mele un kg de bile va fi aprox 22 lei) si pe cat se poate sa nu raman cu fractii de ingrediente, avand in vedere ca fac undeva la 10 partide pe an, de maxim 48 h.
Va rog, sa ma ajutati cu sfaturi si idei despre ce as putea imbunatatii.

Va multumesc

MIX 1 kg

I. Ingredinete de legatura si volum
1.1 Izolat proteic de soia 13,00%
1.2 Gris de grau integral 10,00%
1.3 CLO (Cod Liver Oil) 20,00%

II. Proteina peste - total 25,00%
2.1 Faina de peste LT94 25,00%

III. Proteina solubila
3.1 Vitamelo / Lapte praf 5,00%
3.2 Drojdie de bere 2,00%
3.3 CPSP90 8,00%

IV. Ingrediente de textura
4.1 Seminte pasarele macinate 5,00%

V. Potentiatori de gust
5.1 Sare neiodata 2,00%

VI. Atractanti & Aditivi
6.1 Robin red 10,00%

PARTEA LICHIDA (1/2 din Mix) - pentru 1 kg
7.1 SPD 160 ml
7.2 Apa 160 ml
7.3 CSL 40 ml/kg
7.4 MELASA 30 ml/kg
7.5 Aroma capsuna 3 ml/kg
7.6 Aroma squid & octupus 6 ml/kg
7.7 Ficat lichid SNZ 30 ml/kg
7.8 Complex atract SNZ 30 ml/kg
7.9 Ulei de piper negru 15 picaturi

Autor:  horatiu sibianu [ Vin Mar 30, 2018 3:27 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor reteta boilies

Salut,

Reteta este ok, am modific un pic anumite ingediente si proportii (mai scapi de fractii si reduci un pic si costurile). Avand in vedere ca faci solubile s-ar putea (nu este sigur) sa se ruleze mai greu. In acest caz poti sa inlocuiesti laptele praf cu WPC 35

I. Ingredinete de legatura si volum
1.1 Faina de soia 15,00%
1.2 Gris de grau integral 10,00%
1.3 CLO (Cod Liver Oil) 20,00%

II. Proteina peste - total 25,00%
2.1 Faina de peste LT94 25,00%

III. Proteina solubila
3.1 Vitamelo / Lapte praf 5,00%
3.2 Faina de drojdie 5,00%
3.3 CPSP90 5,00%

IV. Ingrediente de textura
4.1 Seminte pasarele macinate 5,00%

V. Potentiatori de gust
5.1 Sare neiodata 2,00%

VI. Atractanti & Aditivi
6.1 Robin red 10,00%

Horatiu

Autor:  Victor Costache [ Sâm Mar 31, 2018 12:57 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor reteta boilies

Ovidiu Nicolescu scrie:
V. Potentiatori de gust
5.1 Sare neiodata 2,00%
Dacă nu te interesează să o folosești cu rol de conservant, poți renunța la sare. Sarea în bucate este poveste pentru copii, nu pentru pești. :)

Autor:  Ovidiu Nicolescu [ Sâm Mar 31, 2018 7:05 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor reteta boilies

horatiu sibianu scrie:
Salut,

Reteta este ok, am modific un pic anumite ingediente si proportii (mai scapi de fractii si reduci un pic si costurile). Avand in vedere ca faci solubile s-ar putea (nu este sigur) sa se ruleze mai greu. In acest caz poti sa inlocuiesti laptele praf cu WPC 35



Multumesc de sugestie,
Care ar fi diferentele de compozitie intre lapte praf/lamlac si wpc? Eu ma gandeam sa folosesc laptele praf doar pe post de liant.
La procentaje am in plus 2%, la ce sa renunt?

Autor:  Ovidiu Nicolescu [ Sâm Mar 31, 2018 7:07 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor reteta boilies

Victor Costache scrie:
Ovidiu Nicolescu scrie:
V. Potentiatori de gust
5.1 Sare neiodata 2,00%
Dacă nu te interesează să o folosești cu rol de conservant, poți renunța la sare. Sarea în bucate este poveste pentru copii, nu pentru pești. :)


Sarea am adaugat-o la reteta pe post de potentiator de arome. Ce as putea sa pun in loc? Un mix de condimente, gen indian spice?

Merci

Autor:  Victor Costache [ Lun Apr 02, 2018 9:32 am ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor reteta boilies

Poți renunța la arome și atunci nu mai ai nevoie de potențiator pentru ele. Legat de asta, din curiozitate, ne poți indica sursa care prezintă sarea ca element de potențare pentru arome?

Autor:  Arhip Andrei [ Lun Apr 02, 2018 9:54 am ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor reteta boilies

Ideea cu sarea ca si potentiator e preluata din bucataria noastra , potentiator de arome " Cum ca da gust la mancare" ... Uita de sare, pana la urma faina de peste contine sare,acel procent de 2% sare il poti inlocui cu dextroza/glucoza.

Autor:  Arhip Andrei [ Lun Apr 02, 2018 10:02 am ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor reteta boilies

Ovidiu Nicolescu scrie:
horatiu sibianu scrie:
Salut,

Reteta este ok, am modific un pic anumite ingediente si proportii (mai scapi de fractii si reduci un pic si costurile). Avand in vedere ca faci solubile s-ar putea (nu este sigur) sa se ruleze mai greu. In acest caz poti sa inlocuiesti laptele praf cu WPC 35



Multumesc de sugestie,
Care ar fi diferentele de compozitie intre lapte praf/lamlac si wpc? Eu ma gandeam sa folosesc laptele praf doar pe post de liant.
La procentaje am in plus 2%, la ce sa renunt?


Sunt doua ingrediente diferite, nu au aceleasi proprietati, wpc-ul este de departe mult mai eficient in mecanica mixului, pe langa acest "avantaj" mai are si capacitatea de coagulare in timpul procesului de fierbere, dar trebuie sa iei in calcul si procentul de proteina pentru ca un "wpc 35" nu este la fel de eficace precum un "wpc 80" ca si "mecanica" inainte si dupa fierbere.

Autor:  Ovidiu Nicolescu [ Lun Apr 02, 2018 1:16 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor reteta boilies

Arhip Andrei scrie:
Sunt doua ingrediente diferite, nu au aceleasi proprietati, wpc-ul este de departe mult mai eficient in mecanica mixului, pe langa acest "avantaj" mai are si capacitatea de coagulare in timpul procesului de fierbere, dar trebuie sa iei in calcul si procentul de proteina pentru ca un "wpc 35" nu este la fel de eficace precum un "wpc 80" ca si "mecanica" inainte si dupa fierbere.



Salut Andrei,
Merci de lamurire.
Eu vreau sa fac doar solubile momentan. Merita sa inlocuiesc laptele praf cu wpc 35 sau 80?

Autor:  horatiu sibianu [ Lun Apr 02, 2018 1:23 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: Ajutor reteta boilies

Ovidiu Nicolescu scrie:
Eu vreau sa fac doar solubile momentan. Merita sa inlocuiesc laptele praf cu wpc 35 sau 80?


Daca nu este o problema de costuri mergi pe WPC 80

Pagina 1 din 3 Ora este UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/