CarpOnline.ro

Forum - Revista online de pescuit la crap
Acum este Vin Mar 29, 2024 4:23 pm

Ora este UTC + 2




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 
Autor Mesaj
 Subiectul mesajului: Boiliesuri de carlig
MesajScris: Lun Mar 19, 2018 1:13 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Plecand de la o discutie din alt topic, daca pestele face sau nu face deosebire intre boiliesurile folosite ca nada si boiliesul de carlig, va recomand sa vedeti un film produs de Pascal Kowalik (consultant Carp Spirit) in 2016, cu titlul Carp Addict.

Prima parte a fimului discuta comportamentul crapilor pe timpul zilei in apele limpezi (filmul e facut pe o balastiera). Intrebarile pe care le pune Pascal Kowalik sunt (1) in ce masura pestele este dispus sa se hraneasca in mijlocul unei zone nadite si (2) in ce masura putem vorbi de o preferinta clara a pestelui pentru un anumit boilies, diferit de boiliesurile date ca nada?

Ca in orice alt film facut pe orice al lac, lucrurile pe care le vedem in imagini nu au o valoare stiintifica, au doar o valoare conjuncturala. Totusi, filmul e de vazut. Partea care ne intereseaza incepe la minutul 2.14. Vedeti in special secventa de la minutul 4.52, unde pestele se duce si ia direct momeala, care e complet diferita de nada si e plasata in mijlocul unei zone nadite consistent.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Boiliesuri de carlig
MesajScris: Lun Mar 19, 2018 1:58 pm 
Neconectat
Avatar utilizator

Membru din: Mie Mai 08, 2013 2:39 pm
Mesaje: 1001
Foarte interesant, dar asa cum ai spus, exista posibilitatea sa fie doar o conjunctura fericita. Cert e ca si in filmele korda, de multe ori pestele e atras de momeala si o scuipa cand simte carligul sau pericol in general. Cred ca depinde mult de presiunea de pe balta si modul cum e obisnuit pestele, pentru ca tind sa cred ca e posibil sa fie mult mai suspicios pe balti cu presiune mare. Cand folosesti bile de carlig cu atractie mai mare, pe o zona nadita cu aceleasi bile, nu cred ca dispersia mai mare din bila de carlig il va atrage pe crap fix pe bila respectiva.

_________________
http://mateiniteanu.blogspot.ro
Niteanu Matei


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Boiliesuri de carlig
MesajScris: Lun Mar 19, 2018 2:11 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
​Testele lui Pascal Kowalik sunt facute, daca nu ma insel, fara montura.

E un aspect important si diferit de filmele Korda sau de alte filme cu imagini subacvatice in care se discuta comportamentul pestelui fata de montura. Aici nu avem montura. Avem doar nada.

Cel mai curios lucru este felul in care pestii ajung sa ia boiliesurile violet dintre toate celalalte boiliesuri, uneori si cate doua la rand.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Boiliesuri de carlig
MesajScris: Lun Mar 19, 2018 3:33 pm 
Neconectat

Membru din: Mie Mai 08, 2013 10:47 am
Mesaje: 85
Foarte interesant filmul,dar totusi este vorba de pop-up.Disputa mea cu Victor a pornit de la concentraria de aminoacizi din boiliesul de carlig vs boilesul de nadit.Deci filmuletul nu cred ca are vreo relevanta fata de situatia discutata cu Victor.Pop-up-ul atrage prin alte mijloace,este altceva.


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Boiliesuri de carlig
MesajScris: Lun Mar 19, 2018 3:47 pm 
Neconectat
Site Admin
Avatar utilizator

Membru din: Lun Feb 11, 2013 3:02 pm
Mesaje: 6006
Nu sustin ca filmul e relevant in discutia voastra, de asta am si facut un topic separat. Filmul lui Pascal Kowalik si observatiile lui sunt un subiect pe care voiam sa-l discut de mult (de cand a aparut filmul), dar am tot amanat.

Daca imaginile nu sunt trucate (si n-am motiv sa cred ca ar fi), putem vedea un exemplu clar in care pestele se duce direct la un boilies care iese in evidenta si n-are nicio legatura cu restul nadei. Cum interpretam asta? Unii vor spune ca e o intamplare, altii ca e un specific al lacului respectiv, altii ca nu inseamna nimic. Posibil, dar mie mi se pare ca filmul iti da de gandit si te invita sa acorzi atentie culorii acolo unde culoarea poate fi perceputa de peste.

_________________
http://carponline.ro


Sus
 Profil  
 
 Subiectul mesajului: Re: Boiliesuri de carlig
MesajScris: Mar Mar 20, 2018 10:32 pm 
Neconectat

Membru din: Mar Aug 05, 2014 7:38 am
Mesaje: 1263
Localitate: București
Filmul mi-a atras atenția atât de mult încât l-am vizionat de câteva ori, anumite secvențe chiar cadru cu cadru, pentru a fixa cât mai bine contextul și a nu trage concluzii greșite.

Pascal spune la început că în filmările anterioare a observat că peștele se hrănește întotdeauna dinspre marginea spre centrul zonei nădite. Apoi și-a pus problema dacă poate determina crapul, pe timpul zilei, să se ducă direct la momeala poziționată în mijlocul suprafeței pe care se află boilies-urile. Având în vedere că primele teste sunt cu trei culori diferite, fără arome și parte dintr-un snowman (deci cam la același nivel cu nada), diferențierea principală este culoarea (de aici și momentul zilei și lacul cu apă limpede).

Pentru culorile galben și portocaliu spune că n-au fost concluzii relevante, în sensul că peștii nu s-au dus direct la ele sau le-au preferat doar în momentul în care s-a redus densitatea de boilies. Mai mult, unii pești par că s-ar speria de culoarea portocalie, presupunerea fiind că ar mai fost prinși la această culoare pe care au memorat-o ca pericol. Ca să putem valida sau invalida această teorie a "memoriei", ar fi trebuit să știm dacă de fiecare dată acei pești (numai acei pești) s-au speriat de culoarea portocalie și să fim siguri că nu au fost alte semnale în zonă (în afara câmpului vizual al camerei) care ar fi putut cauza reacția respectivă (ex. apariția unui pește răpitor).

Ceea ce se întâmplă cu adevărat interesant este după ce intră în scenă culoarea violet. Din acele secvențe reiese că peștele se duce parcă țintit la acel snowman. De ce este mai eficientă (atractivă vizual) această culoare decât galben și portocaliu și-ar putea găsi explicația în faptul că este mai apropiată de albastru care, așa cum se știe, este culoarea cea mai vizibilă în coloana de apă (dispare la adâncimea cea mai mare).

Totuși, aici apare prima întrebare importantă (având în vedere că respectivul snowman nu era legat de cârlig și montură): din ce erau confecționate pop-up-urile testate și în special cel violet? De ce mi se pare importantă întrebarea? Pentru că dacă n-ar fi fost comestibil, crapul ar fi simțit imediat acest lucru și l-ar fi rejectat, ceea ce nu s-a întâmplat nici măcar o singură dată. Desigur, dacă ar fi avut și montura, atunci n-ar fi putut să rejecteze snowman-ul din pricina cârligului (presupunând că montura funcționa).

Apoi, după trei săptămâni de teste, peștii par să ignore culoarea violet. Am încercat câteva explicații dar niciuna nu m-a mulțumit, asta deoarece există unele necunoscute: peștii care în urmă cu trei săptămâni s-au "repezit" la pop-up violet sunt aceiași cu cei care acum arată indiferență? După trei săptămâni nu a mai fost niciun pește care s-a dus direct la pop-up? Putem presupune că toți peștii filmați au avut comportament și activități similare timp de trei săptămâni care să le fi cauzat reacția de indiferență? Și care să fi fost această cauză: faptul că s-au "obișnuit" cu culoarea respectivă, că nu li se mai pare "interesantă"?

Dar punctul culminat al filmării este când apare în cadru pop-up-ul Mulberry care înlocuiește pop-up violet anterior fără aromă și în special atunci când sunt două snowman-uri și crapul se duce de la unul la celălalt. Mai mult, într-una dintre secvențele cu două snowman-uri, după ce îl absoarbe pe primul, se duce spre al doilea dar ratează puțin ținta și începe să-l caute cu gura deoarece, din poziția respectivă, snowman-ul nu mai era în câmpul vizual al crapului fiind chiar sub el.

Având în vedere că pop-up-ul Mulberry are aceeași culoare față de care peștii, după trei săptămâni, au arătat indiferență, putem trage concluzia că semnalele chimice emise de pop-up sunt cele care au făcut diferența față de boilies-ul Source. Dar iarăși apar în discuție necunoscutele (o parte dintre ele): sunt aceiași pești pe toată durata experimentului? S-a folosit aceeași cantitate de Source de fiecare dată, asigurându-se că nu mai erau alte boilies-uri rămase din nădirile anterioare? Cât de mult au variat parametrii apei între secvențele filmate? Boilies-ul scufundător din snowman era tot Source?

Toată analiza de mai sus pleacă de la premisa că filmarea s-a dorit a fi o testare empirică, nu o reclamă cu imaginile montate astfel încât să șocheze privitorul cu eficiența pop-up-lui Mulberry. Nu am fost la momentul filmării, deci nu pot să fac nicio afirmație în acest sens. Pot doar să spun că dacă și-au propus să facă reclamă, au ales o metodă foarte scumpă.

Excluzând scenariul în care avem de-a face o manipulare mai elaborată, faptul că există situații în care crapul este determinat să ia direct momeala de pe patul de nadă vine să confirme că detaliile pot avea o influență determinantă.


Sus
 Profil  
 
Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 6 mesaje ] 

Ora este UTC + 2


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 12 vizitatori


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la: